pawel0520 Posted April 23, 2020 Report Share Posted April 23, 2020 Hej, macbook pro A1502 jakis czas temu przestal sie wlaczac - po wpisaniu hasla w 2 godziny i wiecej nie jest sie uruchomic, pasek idzie ale zatrzymuje sie na koncu. probowalem roznych rzeczy z neta - kasowanie pamieci nvram i pewnie juz wszystkich typowych porad. dysku jeszcze jaki czas temu nie wykrywalo, ale teraz wrocilem naprawiania kompa i zaczalem od wypiecia dysku i zobaczenia czy jest ok. Po wlozeniu go ponownie cos sie ruszylo, bo jest tak jak na zdjeciu. Ktos podpowie co mozna z tym zrobic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo1975 Posted April 23, 2020 Report Share Posted April 23, 2020 Masz zaszyfrowany dysk... sformatuj go nie używaj szyfrowania!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel0520 Posted April 23, 2020 Author Report Share Posted April 23, 2020 dysk mam zaszyfrowany bo sam go szyfrowalem. gdy chcialem wziac przywracanie hasla, czyli za pewne podanie tego ciagu generowanego przy szyfrowaniu to na ekranie pojawial sie znaczek folderu z lupka na srodku i nic sie dalej nie dzialo. dobrze rozumiem ze chodzi ci o to ze szyfrowaniem maca sa jakies problemy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo1975 Posted April 23, 2020 Report Share Posted April 23, 2020 (edited) Generalnie. Szyfrowanie totalnie zwolni czytanie dysku nawet na szybkim kompie i dysku (klucz typu 256bity). Wiec jeśli nie masz czegoś totalnie "secret" to porostu to wyłącz bo robisz sobie mega kuku. Edited April 24, 2020 by pablo1975 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maidenman Posted April 24, 2020 Report Share Posted April 24, 2020 Historii o utracie danych przez szyfrowanie dysku od Apple jest w internecie wzdłuż i wszerz w każdą stronę. To robi więcej problemów niż pożytku. Nie mówiąc już nawet o wspomnianym spowolnieniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel0520 Posted April 24, 2020 Author Report Share Posted April 24, 2020 ok, dzieki. czyli co mam teraz kliknac "Wymaz" jak na tym zdjeciu i zainstalowac od nowa? Bo dysk jest napisany ze nie jest zamontowany, jak kliknalem montuj to sie przywiesilo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HIDEE Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 (edited) Szyfrowanie zdecydowanie negatywnie wpływa na długość życia twojego SSD. Po za tym lubi doprowadzić właśnie do takiej sytuacji, jak masz teraz. 19 godzin temu, pawel0520 napisał: ok, dzieki. czyli co mam teraz kliknac "Wymaz" jak na tym zdjeciu i zainstalowac od nowa? Bo dysk jest napisany ze nie jest zamontowany, jak kliknalem montuj to sie przywiesilo. Samo formatowanie MAC niewiele da, bo nie rusza to PREBOOT, na której to są zapisane dane rozruchowe poprzedniego systemu. W narzędziach dyskowych daj: A dopiero po tej czynności sformatuj cały Kontener No i lepiej nie instalować Cataliny, bo to do tej pory fatalny system jest. Postaw Mojave. Edited April 25, 2020 by HIDEE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel0520 Posted April 28, 2020 Author Report Share Posted April 28, 2020 Jednak dysk pokazal sie tylko raz. Teraz probowalem kilka razu uruchomic narzędzie dyskowe i nie udalo mi sie tego odtworzyć. Po wejsciu mam widoczny tylko dysk base system. Co w takiej sytuacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roratoga Posted April 29, 2020 Report Share Posted April 29, 2020 (edited) Nie wiem czy pomoge ale miałem coś podobnego na starym a1266 bodajże stary 15 calowy macbook. Gdy chciałem się zalogować na stronie która wymagała hasła macbook się wieszał i przypadkowo zauważyłem że jak mocniej przycisnąłem nad touchpadem zwiecha znikała i problem znikał. Edited April 29, 2020 by roratoga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel0520 Posted April 29, 2020 Author Report Share Posted April 29, 2020 sprobować warto, ale nie pomoglo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts