wujek_bogdan Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 Jako system operacyjny wybierz oczywiście OSX, w ustawieniach wirtualnej maszyny włącz obsługę EFI, wirtualny dysk podłącz pod kontroler SATA w trybie ASCI, i bootuj system z jakiegoś bootcd, chociażby starego dobrego UniBootX, czy Nawcom boot cd. Tą metodą zainstalujesz OSX z oryginalnej płyty (bądź jej obrazu), ale równie dobrze możesz próbować instalować jakąś dystrybucję jak np. iATKOS, wtedy bootcd nie jest ci potrzebne. Distro powinno ruszyć po prostu od kopa. Na wirtualnej maszynie nie ma wielkiego znaczenia, czy instalujesz distro, czy retail. System na wirtualce i tak nie nadaje się do pracy, a jedynie do poznania systemu, bądź przygotowania do instalacji na fizycznej maszynie. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
H3116oy Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 OK, poszło, przedtem dawałem za dużo RAM i niepotrzebnie ustawiałem 64bity. Mam od razu pytanie, kiedy próbuję zainstalować Adblocka dla Safari to nie pozwala, tylko żąda aktualizacji systemu ... nie można zainstalować samego AB? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zet120 Posted October 30, 2013 Author Report Share Posted October 30, 2013 W celach edukacyjnych zbadałem możliwość uruchomienia wersji 10.9 na VB OSE czyli open source: host: FreeBSD 9 RELEASE VB - 4.0.14 OSE Mac OS X 10.9 Cel edukacyjny osiągnięty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 A z ciekawości, jak instalowałeś. Wiemy że sterownik HFS z VBox'a nie obsługuje do końca poprawnie hardlinków przez co nie można go użyć do instalacji OS X z klucza przygotowanego oryginalnym instalatorem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zet120 Posted October 31, 2013 Author Report Share Posted October 31, 2013 Instalacja to w zasadzie odtworzenie z instancji wirtualnego XP wcześniej przygotowanego obrazu systemu na inny wirtualny dysk za pomocą R-Drive. To taka sztuka dla sztuki, do użytku za bardzo się nie nadaje, ale "pooglądać" można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 1, 2013 Report Share Posted November 1, 2013 A da się zainstalować jakoś tak koszernie? np z przygotowanego klucza z instalacją Mav: http://hamac.pl/topics63/przygotowanie- ... t10536.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 Witam wszystkich Czy ktoś z Was mi pomoże. Mam MacBook Pro z roku 2014 z zainstalowany systemem osx i na boot campie zainstalowany win 7 . Jak w wirtualnej maszynie na win 7 mogę w oknie uruchomić osx ? ale uruchomić już zainstalowany nie instalować na nowo ???? Może na virtualbox ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 Witam wszystkich Czy ktoś z Was mi pomoże. Mam MacBook Pro z roku 2014 z zainstalowany systemem osx i na boot campie zainstalowany win 7 . Jak w wirtualnej maszynie na win 7 mogę w oknie uruchomić osx ? ale uruchomić już zainstalowany nie instalować na nowo ???? Może na virtualbox ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reyder Posted November 12, 2017 Report Share Posted November 12, 2017 Wchodzę na forum i widzę 10 tematów zaspamowanych przez ciebie. Utwórz sobie własny temat i czekaj na odpowiedz a nie wykopujesz inne 2 letnie posty. Pozatym po co Ci osobny bootloader na VM ? Jest on nie potrzebny. Jeśli nie umiesz stawiać niczego w Vb to w google jest masa poradników, jak postawić prawie każdym system w tym maca, trzeba tylko umieć szukać i mieć pojęcie co się robi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts