Jump to content
Sign in to follow this  
Adrian88PL

Asus USB-BT 400 Bluetooth problem z łączeniem po restarcie

Recommended Posts

i5 10500
Asus Prime B460M-A
Open Core 0.6.1

Mam dongla bluetooth Asus USB-BT 400 który używałem na poprzednim kompie, na nowym też działa ok, sparowałem się z wieżą hifi, dźwięk działa ok, łączenie też, po każdym uruchomieniu. Wczoraj kupiłem i podłączyłem również klawiaturę BT (BLOW BK104), sparowało, działała. Po pracy wyłączyłem kompa, potem uruchomiłem go ponownie, okazało sie ze nie moge wpisac hasła bo klawiatura sie nie polaczyla ponownie po włączeniu kompa, uzylem starej, zalogowałem sie, patrze na BT a tam wywala komunikat ze połączono z klawiaturą, ale dioda klawiatury nadal miga (czyli próbuje się połączyć), klawisze nie reagują.. Wywaliłem wszystkie urządzenia (prawy klik usun) chciałem sparować ponownie, na chwile jest napis połączono ale potem wraca do nie połączono.. Co gorsza teraz nawet wieży nie mogę sparować, próbowałem prawy klik na ikone z cmd+shift, debugowanie -> usun wszystkie urządzenia, zresetuj moduł BT, nic nie pomagało.

Doszedłem do tego że trzeba było usunąć sprzęt z okna BT, potem przepiąć BT dongla do innego usb, sparowałem obydwa sprzęty i zatrybiło. Wyłączyłem BT, przepiąłem spowrotem bt do usb gdzie był wcześniej i dalej trybi ok. Ale... jak tylko wyłączę kompa i włączę ponownie nie mam klawiatury bt aktywnej, nie moge wpisac hasla logowania. Jak użyję drugiej klawiatury zeby sie zalogowac, to po zalogowaniu znowu widze w systemie obydwa sprzety w oknie bt, pisze mi nawet ze nowa klawiatura na BT jest podłączona, ale ona nie dziala, nie swieci sie jej tez dioda ktora swiecic powinna jak jest połączenie. Po restarcie wszystko znowu zaczyna wariowac, jak chce sparowac ją jeszcze raz, wyłączyć/włączyć, podłączyć w menu BT - cokolwiek nie robię nie chce sie polaczyc albo pisze ze polaczylo tyle ze ona nie dziala, połączenie z wieżą wtedy tez sie pierniczy. Jak wyłączę zasilanie klawiatury, sparuję jeszcze raz wieżę to sama wieża działa ok, wyłączam i włączam kompa, włączam wieżę i się łączy bez problemu, jak jej nie wyłączę to po restarcie też mogę ją bez problemu połączyć. Wszystko z nią działa jak należy. A jak podłączę dodatkowo klawiaturę bt - wszystko działa do restartu, potem kicha. Oczywiście klawiatura nie działa podczas uruchamiania kompa (nie wejde w bios, nie wybiorę systemu operacyjnego jeśli miałbym dwa, nie zrobię nic).

Co jest grane? Znalazłem w sieci wątki o patchowaniu BT ale tam ludzie mieli problem w postaci tego że BT w ogóle nie działało, u mnie działa bez problemu z wieżą, natomiast klawiatury nie łączy po restarcie, i pierniczy się tak że jak klawiatura chce się połączyć to się nie da po restarcie i wtedy wieża też nie trybi. Sama wieża działa ok. WTF?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw wykluczyłbym problem z samą klawiaturą - nie ufałbym jej, bo to oem chińczyk, więc może być z tym różnie. Sprawdź najlepiej na innym kompie albo pod Windows bootowanym bez OpenCore czy problem też występuje. Jeśli tak, klawiatura do niczego.

Jeśli masz dual boot to problem z parowaniem BT będzie pojawiał się praktycznie za każdym razem po przejściu między systemami, choć to podobno można obejść dodając wpis do rejestru Windows (można wygenerować takowy hackintoolem, ale nigdy tego nie sprawdzałem).

O wejściu do biosu za pomocą dongla BT możesz zapomnieć, bo 99,9% nie obsługuje tzw. HID proxy. Oryginalne applowskie moduły i te z Fenvi to potrafią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bios biosem, ale po odpaleniu systemu chciałbym się po prostu móc zalogować.. Do zabawy z biosem czy jakichś zmian mogę chomikować drugą klawiaturę, choć to dla mnie denne rozwiązanie, ale trudno, bez HID proxy w donglach bt się nie da mówisz. Nie będę miał dualboot na tym PC, na lapku zainstaluję windę do paru rzeczy, więc tu jest tylko Catalina, nie odpinam dongla nigdzie. Jak system wstanie i zapyta o hasło logowania to klawiatura ma działać. Pytanie, jak to zrobić żeby ją łączyło ponownie po restarcie? USB-BT 400 od asusa to chwalony chip który ma działać out of the box, natywnie obsługiwany... No, to widać jak z tą natywnością..

Sprawdzę wieczór klawiaturę z macbook i laptopem z windą.

Edited by Adrian88PL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja potwierdzam bezproblemową pracę tego dongla natywnie w El Capitan, Sierra, High Sierra, Mojave. Cataliny jeszcze nie instalowałem. System mam bez hasła. Przy czym podobne problemy miałem z chińską klawiaturą BT. Kupiłem oryginał używkę i od kilku lat żadnych problemów z tym Asusem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.