bogdanh Posted October 14, 2020 Report Share Posted October 14, 2020 Czytam, ale mało rozumiem, więc zapytam... Mam porty USB3, Thunderbolt (1) i port dla kart SD. Podłączam zewn. dysk SSD do portu USB3, ale... Jaka prędkość transferu można uzyskać z pozostałych portów? Czytałem, że port kart SD w MacBook'ach działa z prędkością USB2, a w iMac jest podłączony do SATA. Informacje o systemie piszą: SD: Szybkość połączenia: 2.5 GT/s USB3: Szybkość: Do 5 Gb/s Thunderbolt: Szybkość do 10 Gb/s x2 SATA: Szybkość połączenia 6 gigabitów Wygląda mi na to, że najszybszy jest Thunderbolt, ale z przeczytanych materiałów wynika, że nie jest to takie proste przeliczenie. Ktoś rozjaśni mi temat? Ceny kart SD szybciej spadają niż dysków SSD, które mogę podłączyć jedynie do USB i ewentualnie do Thb, płacąc dodatkowo za przejściówki czy stację. Rady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HIDEE Posted October 14, 2020 Report Share Posted October 14, 2020 Wymień HDD na SSD w środku. To najlepsza opcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdanh Posted October 14, 2020 Author Report Share Posted October 14, 2020 (edited) 27 minut temu, HIDEE napisał: Wymień HDD na SSD w środku. To najlepsza opcja. Nie o to chodzi. W środku mam SSD - planuję włożyć większy i zmienić RAM, ale to jest model z klejonym wyświetlaczem i dodatkowo dostęp jest koszmarny (trzeba go mocno wypatroszyć). Jak pisałem używam zewn. dysku SSD na USB3, ale szukam szybszej alternatywy. Pomyślałem o kartach SD, bo szybkie 250/500GB U3 coś_tam, można kupić za około 80-150 PLN. Stąd moje pytanie o wyjaśnienie prędkości transferów - bo nie za bardzo rozumiem. Edited October 14, 2020 by bogdanh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estrax Posted October 14, 2020 Report Share Posted October 14, 2020 @bogdanh: 4 godziny temu, bogdanh napisał: Czytam, ale mało rozumiem, więc zapytam... Mam porty USB3, Thunderbolt (1) i port dla kart SD. Podłączam zewn. dysk SSD do portu USB3, ale... Jaka prędkość transferu można uzyskać z pozostałych portów? Czytałem, że port kart SD w MacBook'ach działa z prędkością USB2, a w iMac jest podłączony do SATA. Informacje o systemie piszą: SD: Szybkość połączenia: 2.5 GT/s USB3: Szybkość: Do 5 Gb/s Thunderbolt: Szybkość do 10 Gb/s x2 SATA: Szybkość połączenia 6 gigabitów Wygląda mi na to, że najszybszy jest Thunderbolt, ale z przeczytanych materiałów wynika, że nie jest to takie proste przeliczenie. 2.5 GT/s oznacza PCIe w standardzie 1.x. Z tego co pamiętam, czytnik kart jest w praktyce podpięty pod single-lane PCIe 2.0 x1, jednakże sam czytnik działa w trybie PCIe 1.1 x1, więc maksymalna (szczytowa) przepustowość to jakieś 250 MB/s - zarówno odczyt, jak i zapis. Z podanych portów, najszybszy jest TB, na którym szczytowo, w pracy ciągłej, wyciągniesz około 1-1.1 GB/s w obie strony. Po USB 3.0 będzie to około 470-500 MB/s, a po SATA3 jakieś 550-570 MB/s. 2 godziny temu, bogdanh napisał: Jak pisałem używam zewn. dysku SSD na USB3, ale szukam szybszej alternatywy. Pomyślałem o kartach SD, bo szybkie 250/500GB U3 coś_tam, można kupić za około 80-150 PLN. Stąd moje pytanie o wyjaśnienie prędkości transferów - bo nie za bardzo rozumiem. Jedyna szybsza alternatywa to wykorzystanie zewnętrznej obudowy na TB1/TB2 pod eGPU - ma ona w środku slot PCIe, pod który podpinasz adapter na dyski M.2 NVMe i stosowne dyski. Opłacalność całej inwestycji zależy od tego, za ile wyrwiesz wspomnianą obudowę na eGPU pod TB1/TB2, a max co osiągniesz, to 1-1.1 GB/s w obie strony. Mimo wszystko, zdecydowanie lepsze efekty osiągnąć możesz przez przesiadkę na sprzęt, który natywnie wspiera M.2 NVMe - dyski M.2 2280 z kontrolerem PCIe 3.0 x4, które mają max przepustowość na poziomie około 3-3.5 GB/s w obie strony, są dość atrakcyjne cenowo. Wystarczy spojrzeć np. na następujące modele: - SiliconPower A80 512 GB - 3400 MB/s odczyt, 3000 MB/s zapis - około 330 pln a w przypadku wyższej pojemności: - PNY XLR8 CS3030 1 TB - SiliconPower A80 1 TB - Adata XPG SX8200 Pro 1 TB które to wyciągają max 3500 MB/s odczyt i 3000 MB/s zapis, a są do wyrwania za około 600 pln. Ponadto, nowszy sprzęt to m.in. obecność USB 3.1 gen 2, które zapewnia przepustowość taką samą jak TB1 (10 Gb/s), a obudowy na dyski M.2 NVMe na USB-C są dość tanie i powszechnie dostępne. Co do kart SD, coś mi tu nie pasuje w tym, co piszesz, ale po kolei: 1. Nie spotkałem jeszcze przyzwoitej karty 500 GB w przedziale cenowym 80-150 pln - to, co można znaleźć na allegro, to w dużej mierze chińskie no-name'y, co do których parametrów można mieć poważne wątpliwości. Najtańsza przyzwoita karta SD (lub microSD z adapterem na SD) to Samsung Evo Plus - 256 GB w cenie około 160 pln, ale i karta ta jest w zasadzie pod każdym względem gorsza, niż SSD na SATA3 w tej samej cenie. 2. Klasa karty SD mówi sporo o jej wydajności - C10/U1/V10 to minimum 10 MB/s w zapisie, U3 i V30 to minimum 30 MB/s, V90 powinno zapewniać minimum 90 MB/s. Zazwyczaj producenci kart U3 podają wartości na poziomie 90-100 MB/s w obie strony, ale trzeba pamiętać, że są to po prostu wartości szczytowe. Dla porównania, większość przyzwoitych dysków SSD na SATA3 oferuje ponad 500 MB/s w obie strony (osiągalne zarówno via SATA3, jak i USB3.0). Oczywiście, są i porządne karty UHS-II V90, które potrafią osiągnąć szczytowo jakieś 300 MB/s odczyt i 250 MB/s zapis, ale wydanie 450-500 pln za kartę 128 GB (Kingston Canvas React Plus), 700-750 pln za kartę 256 GB (Adata Premier One) lub nawet i 1000-1100 pln za 128 GB (Sandisk Extreme Pro UHS-II), to moim zdaniem całkowicie nietrafiona inwestycja - szczególnie, że inwestując te 450-500 pln w przyzwoity dysk SSD, dostajesz np. Samsunga 870 QVO o pojemności 1 TB , który spokojnie przekracza przepustowość 500 MB/s w obie strony, ma znacznie wyższą pojemność (1 TB vs 128/256 GB) i w pracy ciągłej pożyje zdecydowanie dłużej, niż taka karta SD. bogdanh 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdanh Posted October 15, 2020 Author Report Share Posted October 15, 2020 Estrax - serdecznie dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie. W końcu zrozumiałem. Nie mogę zmienić - przynajmniej na razie - komputera, więc pozostają kombinacje. Dałeś mi do myślenia - jeszcze raz dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts