wujek_bogdan Posted November 16, 2020 Report Share Posted November 16, 2020 Postawiłem system za pomocą OpenCore na ASUS PRIME Z-490-P. System wydaje się działać szybko, ale bootowanie zajmuje 38 sekund - od wciśnięcia ENTER na ekranie bootloadera do ekranu logowania. Na moim starym hacku na z87, na starszym dyski SSD na SATA ten sam proces zajmuje 30 sekund. W raporcie systemowym widzę, że TRIM jest włączony a szybkość magistrali to 4x. macOS 10.15.7 OpenCore 0.6.3, wersja RELEASE, logowanie wyłączone, brak błędów w konsoli podczas bootowania NVMeFix.kext 1.0.4 Lilu 1.4.9 Jak długo powinien trwać boot na NVMe? Podejrzewam, że około ~15s. Moje EFI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najrad Posted November 16, 2020 Report Share Posted November 16, 2020 (edited) Nie pomogę za wiele, bo nie mogę teraz zrestartować kompa, ale według moich obserwacji... Catalina na OC 062 i 063 botuje zdecydowanie dłużej niż na poprzednich wersjach ( uderzyło mnie to zaraz po uaktualnieniu OC z wersji 0.59) strzelam że jest to w okolicy 20 sek ( jutro sprawdzę i napiszę) Nie używam NVMeFix.kext a system stoi na Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB.Głowę daję, że na OC 0.59 startował zdecydowanie szybciej. Instalowałem na zwykłym SSD Samsunga - bodajże 850 EVO 256GB SATAIII - Big Sur i tam boot przebiega o niebo szybciej. Edited November 16, 2020 by Najrad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najrad Posted November 16, 2020 Report Share Posted November 16, 2020 Sprawdziłem. Mam 37 sekund od startu OC do pojawienia się ekranu logowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted November 16, 2020 Author Report Share Posted November 16, 2020 Znalazłem ciekawą informację na Anti-Hackintosh-Buyers-Guide - ten model jest raczej niepolecany ze względu na kontroler Phoenix, z którym podobno macOC się nie bardzo lubi. To ciekawe, bo bardzo często na forach hackintoshowych poleca się ten dysk. Próbowałem, zgodnie z tym artykułem, wyłączyć TRIM, ale nic to nie dało. Co ciekawe po wyłączeniu trim za pomocą sudo trimforce disable TRIM nadal widnieje jako włączony w raporcie systemowym. Firmware mam już najnowszy, więc nie mam co aktualizować. Nie wiem czy jest czym się przejmować, bo w benchmarkach osiągam dobre wyniki. Trim Enabler (wiem, że nie jest to najlepszy benchmark) pokazuje średnią prędkość zapisu 2677 MB/s, odczytu: 3186 MB/s. Prędkości wydają się być więc w porządku. Może to nie jest kwestia samego dysku a bootloadera? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estrax Posted November 16, 2020 Report Share Posted November 16, 2020 To odradzanie dysków Samsunga nie ma aktualnie żadnej sensownej podstawy technicznej. W tym konkretnym przypadku, dłuższy czas bootowania spowodowany jest przez bootloader - czas bootowania systemu z OC 0.6.3 na Samsungach 970 Evo Plus i 980 Pro, jest bardzo zbliżony do np. SiliconPower A80 na Phisonie E12. Ta sama platforma bootowana przez Clovera (a nawet i przez niektóre starsze wydania OC) wstaje zauważalnie szybciej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted November 17, 2020 Author Report Share Posted November 17, 2020 (edited) A to ciekawe, bo jako jedną z zalet OC przedstawia się właśnie zauważalnie szybsze bootowanie. W każdym razie, nie przejmuję się tak bardzo tym czasem bootowania, mam jedynie obawę, że czas bootowania to objaw jakiegoś ogólnego problemu z wydajnością NVMe. Edited November 17, 2020 by wujek_bogdan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts