Jump to content
Bryk

Wysypujące się programy

Recommended Posts

Witam.

Ustawiłem i uruchomiłem OpenCore działa nawet akceleracja intela co na clover mi się nie udawało uruchomić z kartą GTX 1070.

Ale nie o tym.

Wysypują mi się programy praktycznie połowa zainstalowanych czy to z AppStore czy z innych źródeł.

Nawet aplikacja systemowa ze zdjęciami.

Czy mieliście podobny problem ? Jakiś związek z ustawieniem czy kextem, driverem ?

Zainstalowana High Sierra

Zapodam log :

 

 

Process:               Commander One [608]
Path:                  /Applications/Commander One.app/Contents/MacOS/Commander One
Identifier:            com.eltima.cmd1.mas
Version:               ???
Code Type:             X86-64 (Native)
Parent Process:        ??? [1]
Responsible:           Commander One [608]
User ID:               501

Date/Time:             2020-11-26 09:35:42.124 +0100
OS Version:            Mac OS X 10.13.6 (17G14042)
Report Version:        12
Anonymous UUID:        1EE1334B-F35E-9822-A75D-DB17369006FA


Time Awake Since Boot: 570 seconds

System Integrity Protection: disabled

Crashed Thread:        0

Exception Type:        EXC_CRASH (Code Signature Invalid)
Exception Codes:       0x0000000000000000, 0x0000000000000000
Exception Note:        EXC_CORPSE_NOTIFY

Termination Reason:    Namespace CODESIGNING, Code 0x1

kernel messages:

VM Regions Near 0 (cr2):
--> 
    __TEXT                 000000010f080000-000000010f472000 [ 4040K] r-x/r-x SM=COW  

Thread 0 Crashed:
0   ???                               0x0000000116f2319c _dyld_start + 0

Thread 0 crashed with X86 Thread State (64-bit):
  rax: 0x0000000000000000  rbx: 0x0000000000000000  rcx: 0x0000000000000000  rdx: 0x0000000000000000
  rdi: 0x0000000000000000  rsi: 0x0000000000000000  rbp: 0x0000000000000000  rsp: 0x00007ffee0b7fc20
   r8: 0x0000000000000000   r9: 0x0000000000000000  r10: 0x0000000000000000  r11: 0x0000000000000000
  r12: 0x0000000000000000  r13: 0x0000000000000000  r14: 0x0000000000000000  r15: 0x0000000000000000
  rip: 0x0000000116f2319c  rfl: 0x0000000000000200  cr2: 0x0000000000000000
  
Logical CPU:     0
Error Code:      0x00000000
Trap Number:     0


Binary Images:
       0x10f080000 -        0x10f471fff +??? (0) <89D1D1AA-66FB-3B89-A6EB-BD99C94FCBB2> (null)
       0x116f22000 -        0x116f6cadf +??? (551.5) <CB9BFB56-4511-36F1-A546-891FF770C01C> (null)

External Modification Summary:
  Calls made by other processes targeting this process:
    task_for_pid: 0
    thread_create: 0
    thread_set_state: 0
  Calls made by this process:
    task_for_pid: 0
    thread_create: 0
    thread_set_state: 0
  Calls made by all processes on this machine:
    task_for_pid: 315
    thread_create: 0
    thread_set_state: 0

VM Region Summary:
ReadOnly portion of Libraries: Total=4812K resident=0K(0%) swapped_out_or_unallocated=4812K(100%)
Writable regions: Total=8440K written=0K(0%) resident=0K(0%) swapped_out=0K(0%) unallocated=8440K(100%)
 
                                VIRTUAL   REGION 
REGION TYPE                        SIZE    COUNT (non-coalesced) 
===========                     =======  ======= 
STACK GUARD                       56.0M        2 
Stack                             8192K        2 
__DATA                             796K        5 
__LINKEDIT                         512K        4 
__TEXT                            4340K        3 
shared memory                        8K        3 
===========                     =======  ======= 
TOTAL                             69.5M       13 

Model: iMac18,3, BootROM 428.0.0.0.0, 6 processors, 2,8 GHz, 16 GB, SMC 2.41f2
Graphics: NVIDIA GeForce GTX 1070, NVIDIA GeForce GTX 1070, PCIe
Memory Module: BANK 0/ChannelA-DIMM0, 4 GB, DDR4, 3200 MHz, 04CD, F4-3200C16-4GVKB
Memory Module: BANK 1/ChannelA-DIMM1, 4 GB, DDR4, 3200 MHz, 04CD, F4-3200C16-4GVKB
Memory Module: BANK 2/ChannelB-DIMM0, 4 GB, DDR4, 3200 MHz, 04CD, F4-3200C16-4GVKB
Memory Module: BANK 3/ChannelB-DIMM1, 4 GB, DDR4, 3200 MHz, 04CD, F4-3200C16-4GVKB
Network Service: Ethernet, Ethernet, en0
PCI Card: NVIDIA GeForce GTX 1070, Display Controller, Slot-1
Serial ATA Device: CT250BX100SSD1, 250,06 GB
Serial ATA Device: WDC WD5000AADS-00S9B0, 500,11 GB
Serial ATA Device: SPCC Solid State Disk, 256,06 GB
Serial ATA Device: ST2000DM001-1ER164, 2 TB
USB Device: USB 3.0 Bus
USB Device: JL AC69 A10
USB Device: USB Device
USB Device: USB Keyboard
USB Device: SB Omni Surround 5.1
USB Device: USB 3.1 Bus
Thunderbolt Bus: 
 

Config.plist

Share this post


Link to post
Share on other sites

Internet zwraca jakieś wyniki dla frazy EXC_CRASH (Code Signature Invalid) ale nic ciekawego tam nie znajduję. Raczej są to posty na forach dla developerów, a więc problemy z działaniem konkretnych aplikacji, a nie ogólnosystemowe problemy.

System masz czysty czy modyfikowałeś jakieś pliki systemowe?

Edited by wujek_bogdan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czysty.

Gdy miałem wcześniej zainstalowany osx  ale z cloverem to nie było takich problemów.

I też szukałem na necie :)

 

A i dodam że pena zrobiłem przez gibMacOS-master - może coś nie tak z instalką albo jakiś wpis robi bałagan z pamięcią.

Edited by Bryk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze - jeśli używasz integry, to Nvidia powinna być ubita przez SSDT albo (łatwiej) przez Whatevergreen. Jeśli masz monitor podpiety pod GPU, to IGPU powinna być headless.

Po drugie - najpierw wczytujesz pluginy do VirtualSMC, a dopiero później samo VirtualSMC - kolejność wpisów ma znaczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za poradę sprawdzę później co porobiłem ponieważ mam zagwozdkę - uruchomiłem system z pena z cloverem i jest to samo.

A wcześniej chodziło dobrze i to na tym samym konfigu clovera i tym samym systemem zero takich problemów.

Zrobię inaczej instalkę i zobacze czy to nie jest wina tego instalatora.

Aha co do ubicia nvidi próbowałem zrobić według poradnika z opencore i dupa blada system nie wstawał.Co to znaczy headless ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Bryk napisał:

Aha co do ubicia nvidi próbowałem zrobić według poradnika z opencore i dupa blada system nie wstawał.Co to znaczy headless ?

To znaczy, że zintegrowana karta graficzna jest nadal aktywna (można na niej wykonywać obliczenia), ale ma wyłączone wyjścia. Zazwyczaj wystarcza ustawienie odpowiedniego patcha dla framebuffera w konfigu Clovera albo OpenCore. Niektóre płyty główne wymagają jeszcze ustawienia w BIOS-ie priorytetu dla dedykowanej karty graficznej oraz włączenia opcji Multi Monitor.

Jeśli instalowałeś OpenCore z poradnika Dortania to na pewno przechodziłeś przez sekcję opisującą DeviceProperties (zakładam, ze masz CoffeLake, tak jak napisane w stopce). Masz tam napisane, że tryb headless wymaga ustawienia AAPL,ig-platform-id na 0300913E. 

Tryb headless jest używany głównie jako akceleracja sprzętowa dla kompresji/dekompresji multimediów.

Edited by wujek_bogdan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainstalowałem cataline i tam programy się dobrze otwierają ,minus taki że gtx nie działa a ja po 3 dniach tracę cierpliwość, nie umiem zabić gtx-a a i nie startuje mi igpu poprawnie.

Po wielu próbach obraz jaki udało mi się uzystkać z UHD630 to zielone tło i widziałem kursor.

Mile widziana pomoc w ustawieniu tych kart.

 

Config.plist

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, Bryk napisał:

Po wielu próbach obraz jaki udało mi się uzystkać z UHD630 to zielone tło i widziałem kursor.

Wygląda na to, że "standardowe" ustawienia framebuffera dostępne w WhateverGreen (rozumiem, że testowałeś AAPL,ig-platform-id 07009B3E oraz 00009B3E oraz wszystkie wartości dla desktopów wylistowane tutaj) nie pasują do twojego układu portów na płycie. Pozostaje ci patchowanie framebuffera (zobacz tu i tu) aby te porty zmapować. Poszukaj też w Google twojego modelu płyty + framebuffer patch, podejrzewam, że nie jesteś jedyną osobą, która się z tym problemem spotkała.

Testowałbym bez dedykowanej karty graficznej, żeby zminimalizować liczbę potencjalnych problemów. Dopiero gdy odpalisz iGPU to włożyłbym dedykowaną grafik i bawił się z "ubiciem" jej pod macOS. Rozumiem, że dedykowaną trzymasz dlatego, że masz dual boot i używasz jej pod Windows?

Edited by wujek_bogdan

Share this post


Link to post
Share on other sites

GTX wyciągnięty, system odpalił na ustawieniach w dodanym pliku config.plist (07009B3E)

Troszę obraz przy przesuwaniu okienek szatkuje na gtx działało to płynnie.

Możliwe że przy rozdzielczości 4k ta grafika nie wyrabia dlatego zapytam czy też tak macie ?

No i ta dziwna rozdzielczość ekranu w raporcie systemowym - 5120x2880.

Co teraz zrobić z gtx ?

Wpis -wegnogpu w nvram czy w DeviceProperties tylko dodać name, IOName, class-code z odpowiednimi wpisami.

A jeszcze dodam że akceleracja niby działa tak pokazuje MacX Video Converter.

 

Sprawdziłem na windowsie płynność no i to wina rozdzielczości.

 

Config.plist

Edited by Bryk

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, danielosx86 napisał:

A nie masz czasem monitora HiDPI (np. 4K) i nie używasz skalowania interfejsu do 1440p? Jeśli tak, to macOS renderuje UI w 5K, a następnie skaluje do 1440p.

Tak zgadza się mam 4K

Ano dziwne to skalowanie ale jak przełącze na natywny to jest ok.

System dostał upgrade do Big Sur działa jak narazie dobrze, akceleracja UHD630 jest.Config.plist

Szkoda tylko że muszę ręcznie monitor przełączać z nv do intela a niby mam w biosie włączone priorytet igpu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skalowanie działa okej, renderowanie interfejsu w 5K dla skalowania 1440p, w 4K dla 1080p. Jest tak jak powinno być.

Podepnij monitor 2 kablami - jeden do iGPU, drugi do dGPU i zmieniaj tylko sygnał wejściowy w monitorze. Nic lepszego nie wymyślisz w tym przypadku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.