Jump to content

Czy to może dobrze działać , postawie MacOS ?

Recommended Posts

Dzięki wielkie koledzy za wasze wskazówki.

Mam jeszcze dylemat  na co się zdecydować , czy Mac będzie lepiej działać i mniej będzie dłubania przy nowszej płycie typu Haswell-E z X99?

Co prawda znalazłem jakieś gotowe konfingi na x99 i tutoriale ale nie znalazłem informacji czy wyszedł jakiś Mac na tą platformę, czyli LGA 2011-3.

• 4 weeks later...
W dniu 17.04.2021 o 21:46, danielosx86 napisał:

@wujek_bogdan LGA2011 to Sandy/Ivy Bridge-- ta literka robi ogromną różnicę.

Poprawny tutorial to ten: Sandy and Ivy Bridge-E | OpenCore Install Guide (dortania.github.io)

Więc tak , odważyłem się i zakupiłem 

Płytę: huananzhi x79
chipset:x79

Procesor: xeon e5 1650v2 Taki też siedział w macPro6,1

Grafika: Radeon rx560 4gb msi

Ram: samsung 16 GB ddr3 ecc 14900R 

Robiłem wszystko według tego poradnika, ale nie idzie zainstalować systemu.
instalka poprawnie zrobiona ,obraz big sur pobrany z AppStore.

Odpalam instalkę wszystko się ładnie załadowuje widzę że to co należy się wyświetliło, ale nic nie mogę zrobić bo mysz i klawiatura nie działa , więc wyłączyłem PC i pendrive z OCore podłączyłem pod innego hackmaca i do config plist dodałem wpis programem TreeMaster  by załadowało USBInjectAll.kext i dodałem ten kext do odpowiedniego katalogu ,wszystko zapisałem.

Przy następnym podejściu wszystko się załadowało jak wcześniej z tym że już mysz i klawiatura działała więc mogłem już podejść do instalacji ,

wymazałem dysk w odpowiednim formacie i rozpoczęła się instalacja 
tyle że instalator pokazuje 17min do końca i tak stoi zamrożony i nic się przez długi czas nie zmienia ok.1h

big sur jest na pen 3.0 i podpięty do USB 3.0 na innym hackmacu poszła instalka w ok.30min .

Znalazłem więc na github takie niby gotowe EFI do zastosowania tylko nie jestem pewny co do  Tych tablic niby uniwersalne ,zastosowałem je plus to dsdt patchowane , jeszcze są patche do bootstrap zastosowałem wszystkie dla big sur jak radzi twórca , niby instalka odpala ale klawiatura i mysz jest uśmiercona.

Dodaje link do efi z którego też korzystałem:https://github.com/Cclown98/X79-X99-X299-OPENCORE-EFI-CATALINA-BIGSUR/releases/tag/0.0.4

Edited by JWRomek

Spróbuj najpierw z odrobinę starszym systemem, np 10.14, lub 10.15.

Na problemy z klawiaturą, myszą, polecam poszukanie portów, które działają. macOS mapuje max 15 sztuk na kontroler. X79 nie miał portów USB3.0 Apple korzystał dla USB3.0 z kontrolerów jak pamiętam Asmedia. Spróbuj skorzystać tylko z portów 2.0, ewentualnie 3.0 jak widzisz, że działają.

Zamrożona instalacja, może być problem z próbą wygaszenia monitora i zamrożeniu obrazu - niekiedy pomaga ruszenie myszką co parę minut.

Najlepszy poradnik, to sumienne przeczytanie i stosowanie się do rad z tego podręcznika: https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/

Spoiler
W dniu 20.05.2021 o 03:50, 314TeR napisał:

Spróbuj najpierw z odrobinę starszym systemem, np 10.14, lub 10.15.

Na problemy z klawiaturą, myszą, polecam poszukanie portów, które działają. macOS mapuje max 15 sztuk na kontroler. X79 nie miał portów USB3.0 Apple korzystał dla USB3.0 z kontrolerów jak pamiętam Asmedia. Spróbuj skorzystać tylko z portów 2.0, ewentualnie 3.0 jak widzisz, że działają.

Zamrożona instalacja, może być problem z próbą wygaszenia monitora i zamrożeniu obrazu - niekiedy pomaga ruszenie myszką co parę minut.

Najlepszy poradnik, to sumienne przeczytanie i stosowanie się do rad z tego podręcznika: https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/

Spróbuję , jak na razie zainstalowałem system Big Sur na dysku za pomocą iMaca  ,po udanej instalacji odpiołłem dysk i podpiołem do hacka z moją konfiguracją MacPro6,1 , jakoś on chodzi tak byle jak, często podczas korzystania wskaźnik myszy zmienia się w kręcącą się tęczową płytkę, często niektóre operacje wykonuje za długo, nie mogę instalować  programów w formacie .pkg , np. IntelPowerGadget  strasznie się długo czeka i nic z tego nie wynika , często wyświetla się okienko agent "coś tam" i  chce by wklepać hasło by miał dostęp do pęku kluczy po czym wpisuję to hasło administratora do pęku kluczy  i okazuje się że jest ono błędne. 

Odkryłem, że niestety niemam chipsetu X79 ,tylko C204 ,a to chyba duża różnica bo c204 jest seri 6 a nie 7 jak x79?

Procesor został poprawnie odczytany bez żadnych dodatków i popychaczy.