JWRomek Posted April 15, 2021 Report Share Posted April 15, 2021 Hej, Czy będzie z tego hackintosh? Płyta główna: Chińczyk z aliexpress Huananzhi x79 LGA 2011 chipset intel x79 (ludzie sobie chwalą tą płytę:)) Procesor: Xeon E5-1620v2 Grafika: radeon rx560 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted April 15, 2021 Report Share Posted April 15, 2021 Postawisz. Widzę, że na Githubie można znaleźć gotowe konfigi dla x79 dla Clovera. Jeśli chcesz stawiać system za pomocą OpenCore, to tutaj masz ogólny poradnik dla Ivy Bridge. Z kartą graficzną nie będzie problemów. JWRomek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted April 17, 2021 Report Share Posted April 17, 2021 @wujek_bogdan LGA2011 to Sandy/Ivy Bridge-E - ta literka robi ogromną różnicę. Poprawny tutorial to ten: Sandy and Ivy Bridge-E | OpenCore Install Guide (dortania.github.io) wujek_bogdan and JWRomek 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted April 17, 2021 Report Share Posted April 17, 2021 1 minutę temu, danielosx86 napisał: @wujek_bogdan LGA2011 to Sandy/Ivy Bridge-E - ta literka robi ogromną różnicę. Poprawny tutorial to ten: Sandy and Ivy Bridge-E | OpenCore Install Guide (dortania.github.io) Ups. Dzięki za sprostowanie. JWRomek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JWRomek Posted April 18, 2021 Author Report Share Posted April 18, 2021 Dzięki wielkie koledzy za wasze wskazówki. Mam jeszcze dylemat na co się zdecydować , czy Mac będzie lepiej działać i mniej będzie dłubania przy nowszej płycie typu Haswell-E z X99? Co prawda znalazłem jakieś gotowe konfingi na x99 i tutoriale ale nie znalazłem informacji czy wyszedł jakiś Mac na tą platformę, czyli LGA 2011-3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted April 18, 2021 Report Share Posted April 18, 2021 X99 nigdy nie było w makach, MacPro6,1 (śmietnik) był na X79, poźniej w obozie Apple był od razu przeskok na X299 (iMac Pro). Kiedyś na X99 stawiałem macOS i jakoś to działało, tyle, że komp był u mnie może 2-3 dni. Nie wiem jak to się lubi z nowszymi systemami. JWRomek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JWRomek Posted May 16, 2021 Author Report Share Posted May 16, 2021 (edited) W dniu 17.04.2021 o 21:46, danielosx86 napisał: @wujek_bogdan LGA2011 to Sandy/Ivy Bridge-E - ta literka robi ogromną różnicę. Poprawny tutorial to ten: Sandy and Ivy Bridge-E | OpenCore Install Guide (dortania.github.io) Więc tak , odważyłem się i zakupiłem Płytę: huananzhi x79 chipset:x79 Procesor: xeon e5 1650v2 Taki też siedział w macPro6,1 Grafika: Radeon rx560 4gb msi Ram: samsung 16 GB ddr3 ecc 14900R Robiłem wszystko według tego poradnika, ale nie idzie zainstalować systemu. instalka poprawnie zrobiona ,obraz big sur pobrany z AppStore. Odpalam instalkę wszystko się ładnie załadowuje widzę że to co należy się wyświetliło, ale nic nie mogę zrobić bo mysz i klawiatura nie działa , więc wyłączyłem PC i pendrive z OCore podłączyłem pod innego hackmaca i do config plist dodałem wpis programem TreeMaster by załadowało USBInjectAll.kext i dodałem ten kext do odpowiedniego katalogu ,wszystko zapisałem. Przy następnym podejściu wszystko się załadowało jak wcześniej z tym że już mysz i klawiatura działała więc mogłem już podejść do instalacji , wymazałem dysk w odpowiednim formacie i rozpoczęła się instalacja tyle że instalator pokazuje 17min do końca i tak stoi zamrożony i nic się przez długi czas nie zmienia ok.1h big sur jest na pen 3.0 i podpięty do USB 3.0 na innym hackmacu poszła instalka w ok.30min . Znalazłem więc na github takie niby gotowe EFI do zastosowania tylko nie jestem pewny co do Tych tablic niby uniwersalne ,zastosowałem je plus to dsdt patchowane , jeszcze są patche do bootstrap zastosowałem wszystkie dla big sur jak radzi twórca , niby instalka odpala ale klawiatura i mysz jest uśmiercona. Dodaje link do efi z którego też korzystałem:https://github.com/Cclown98/X79-X99-X299-OPENCORE-EFI-CATALINA-BIGSUR/releases/tag/0.0.4 Edited May 16, 2021 by JWRomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 20, 2021 Report Share Posted May 20, 2021 Spróbuj najpierw z odrobinę starszym systemem, np 10.14, lub 10.15. Na problemy z klawiaturą, myszą, polecam poszukanie portów, które działają. macOS mapuje max 15 sztuk na kontroler. X79 nie miał portów USB3.0 Apple korzystał dla USB3.0 z kontrolerów jak pamiętam Asmedia. Spróbuj skorzystać tylko z portów 2.0, ewentualnie 3.0 jak widzisz, że działają. Zamrożona instalacja, może być problem z próbą wygaszenia monitora i zamrożeniu obrazu - niekiedy pomaga ruszenie myszką co parę minut. Najlepszy poradnik, to sumienne przeczytanie i stosowanie się do rad z tego podręcznika: https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/ JWRomek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JWRomek Posted May 22, 2021 Author Report Share Posted May 22, 2021 Spoiler W dniu 20.05.2021 o 03:50, 314TeR napisał: Spróbuj najpierw z odrobinę starszym systemem, np 10.14, lub 10.15. Na problemy z klawiaturą, myszą, polecam poszukanie portów, które działają. macOS mapuje max 15 sztuk na kontroler. X79 nie miał portów USB3.0 Apple korzystał dla USB3.0 z kontrolerów jak pamiętam Asmedia. Spróbuj skorzystać tylko z portów 2.0, ewentualnie 3.0 jak widzisz, że działają. Zamrożona instalacja, może być problem z próbą wygaszenia monitora i zamrożeniu obrazu - niekiedy pomaga ruszenie myszką co parę minut. Najlepszy poradnik, to sumienne przeczytanie i stosowanie się do rad z tego podręcznika: https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/ Spróbuję , jak na razie zainstalowałem system Big Sur na dysku za pomocą iMaca ,po udanej instalacji odpiołłem dysk i podpiołem do hacka z moją konfiguracją MacPro6,1 , jakoś on chodzi tak byle jak, często podczas korzystania wskaźnik myszy zmienia się w kręcącą się tęczową płytkę, często niektóre operacje wykonuje za długo, nie mogę instalować programów w formacie .pkg , np. IntelPowerGadget strasznie się długo czeka i nic z tego nie wynika , często wyświetla się okienko agent "coś tam" i chce by wklepać hasło by miał dostęp do pęku kluczy po czym wpisuję to hasło administratora do pęku kluczy i okazuje się że jest ono błędne. Odkryłem, że niestety niemam chipsetu X79 ,tylko C204 ,a to chyba duża różnica bo c204 jest seri 6 a nie 7 jak x79? Procesor został poprawnie odczytany bez żadnych dodatków i popychaczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts