irdo38 Posted May 29, 2021 Report Share Posted May 29, 2021 Witam, zainstalowałem na swoim dellu e5420 osx yosemite i mam problem z zamontowaniem partycji efi i sprawieniem aby laptop uruchamiał się bez pendrive z cloverem, obecnie bez pendrive rozruch jest niemożliwy, montowałem partycję efi clover configuratorem oraz terminalem i do niej, do folderu efi przekopiowałem wszystko z folderu efi z pendrive z cloverem, niestety nic to nie dało, system nadal nie uruchamia się bez pendrive z cloverem, załączam zdjęcia jak to u mnie wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corg Posted May 29, 2021 Report Share Posted May 29, 2021 Przeniesienie folderu EFI nic nie da. Zainstaluj clovera w legacy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irdo38 Posted May 29, 2021 Author Report Share Posted May 29, 2021 3 minuty temu, Corg napisał: Przeniesienie folderu EFI nic nie da. Zainstaluj clovera w legacy jak to zrobic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corg Posted May 29, 2021 Report Share Posted May 29, 2021 Użyć mocy google albo poświęcić trochę czasu i poczytać forum, wszystko jest "podane na tacy" kierunek już masz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irdo38 Posted May 29, 2021 Author Report Share Posted May 29, 2021 (edited) 8 godzin temu, Corg napisał: Użyć mocy google albo poświęcić trochę czasu i poczytać forum, wszystko jest "podane na tacy" kierunek już masz bardzo mi przykro ale nie znalazłem do tej pory ani u was ani u konkurencji, może jestem ułomny ale proszę o wyjaśnienie instalacji clovera w legacy, mam postawić go jeszcze raz na usb tylko w jakiś inny sposób? Co to zmieni przy przenoszeniu clovera na dysk? dodam ze clovera i jego konfiguracje mam znalezioną w internecie pod moj model laptopa, jedyny clover a raczej jego konfiguracja ktora byla mi w stanie uruchomic instalator osx Edited May 29, 2021 by irdo38 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corg Posted May 30, 2021 Report Share Posted May 30, 2021 11 godzin temu, irdo38 napisał: mam postawić go jeszcze raz na usb tylko w jakiś inny sposób? Co to zmieni przy przenoszeniu clovera na dysk? Kompletnie nic, skoro startuje z usb to zostaw go w spokoju (unibootx jest tak zrobiony że działa zarówno w uefi jak i w legacy). Ten sprzęt (o którym każdy wie wszystko - już raz 1 kolega z forum prosił o uzupełnienie specyfikacji co chyba umknęło uwadze) do szczęścia zapewne potrzebuje zainstalowanego clovera w legacy na hdd i tam przeniesionej działającej konfiguracji. Jak to mówią najciemniej pod latarnią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irdo38 Posted May 30, 2021 Author Report Share Posted May 30, 2021 (edited) jednak jestem ułomny zadziałało! dziękuję za pomoc mam jeszcze pytanie, w jaki sposob zaktualizowac yosemite do el capitan BEZ uzycia appstore? mam pobranego capitana w wersji dmg ale przy uruchamianiu instalatora osx chce go zweryfikowac poprzez appstore ale nie moge sie tam zalogowac bo nie rozpoznaje urządzenia, próbowałem zmieniać SN, kombinować z kartą sieciową czy kextami typu nullethernet ale nic nie pomogło Edited May 30, 2021 by irdo38 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corg Posted May 30, 2021 Report Share Posted May 30, 2021 2 godziny temu, irdo38 napisał: mam jeszcze pytanie, w jaki sposob zaktualizowac Czytać, czytać i jeszcze raz czytać, to forum to zajebista kopalnia wiedzy i na bank znajdziesz tu odpowiedzi na swoje pytania. W dziale "Poradnik jak..." już na 1 str. masz skąd wziąć obraz instalacyjny(torrenty i inny szajs odpuść) i jak zainstalować macos 10.xx krok po kroku / stworzyć nośnik instalacyjny. Ta zabawa (w szczególności na lapku) wymaga sporego samozaparcia więc bez własnej inicjatywy się nie obejdzie. Dla ułatwienia, przy starszych systemach warto podczas instalacji zmienić datę w terminalu na cirka do + roku od daty wydania i nie łącz 2 różnych problemów w 1 temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts