roratoga Posted June 26, 2021 Report Share Posted June 26, 2021 Witam Posiadam MB z 2012 model a1286. Aktualnie zainstalowany jest na nim Big Sur przy pomocy patchera z tej strony https://github.com/barrykn/big-sur-micropatcher Chciałem sprawdzić czy nowy Monterey da rade na tym macu. O ile sama instalacja i uruchomienie systemu poszło bez problemu to ten patcher nie działa. Wie ktoś jak uruchomić wifi tego macbooka na monterey ? Tak karta identyfikuje się pod Big Sur tak: Typ karty: AirPort Extreme (0x14E4, 0xF5) Wersja oprogramowania sprzętowego: Broadcom BCM43xx 1.0 (7.21.190.34 AirPortDriverBrcm4360-1325.3) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted July 3, 2021 Report Share Posted July 3, 2021 Najnowsza wersja patcha do którego się odwołujesz jest z 12 listopada 2020, więc raczej nie zawiera potrzebnych poprawek do aktualnego beta macOS. BTW - Sam mam MBP 15" z 2012 i się zastanawiam czy warto spróbować Big Sur? Mógłbyś napisać swoje wrażenia z działania? Czy są jakieś lagi/glitche, jak z aktualizacjami, czy wszystko działa... etc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roratoga Posted July 5, 2021 Author Report Share Posted July 5, 2021 Jeśli chodzi o Big Sur to u mnie chodzi wszystko ok. Nic nie przycina i chodzi stabilnie. Uruchamia się może o 1s dłużej i tylko tyle. Jeśli chodzi o aktualizacje to ręcznie z pendrive bo nie widzi aktualizacji i trzeba ręcznie ścigać i instalować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted July 31, 2021 Report Share Posted July 31, 2021 Ja dzisiaj postawiłem BigSur przez OpenCore jest specjalna wersja dla prawdziwych maców, nazywa się Open Core Legacy Patcher - proste jak budowa cepa. Działa na nim też przełączanie grafik na MBP 2012. Normalnie działają updatey OTA. https://github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/releases https://dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/ Cytat Supported features: System Integrity Protection, FileVault 2, .im4m Secure Boot and Vaulting WPA Wifi and Personal Hotspot support Native OTA OS DELTA updates on all Macs Recovery OS, Safe Mode and Single-user Mode booting Zero firmware patching required (ie. APFS ROM patching) GPU Switching on MacBook Pro models (2012 and newer) EDIT: jeden lipton na razie - nie działa hibernacja, trwają prace nad fixem od marca. Nie ma rozwiązania poza ustawieniem hibernatemode na 0 na chwilę obecną. https://dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/TROUBLESHOOTING.html#reboot-when-entering-hibernation-sleep-wake-failure 31.07 EDIT2: na razie tylko raz wystąpił problem z hibernacją. 3.08 EDIT3: kolejne niepoprawne wybudzenie ze sleep i twardy reset.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 4, 2021 Report Share Posted August 4, 2021 Dzięki za info, coś idealnie na mojego MBP 15" 2012. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roratoga Posted August 5, 2021 Author Report Share Posted August 5, 2021 (edited) W dniu 31.07.2021 o 19:51, oswaldini napisał: Ja dzisiaj postawiłem BigSur przez OpenCore jest specjalna wersja dla prawdziwych maców, nazywa się Open Core Legacy Patcher - proste jak budowa cepa. Działa na nim też przełączanie grafik na MBP 2012. Normalnie działają updatey OTA. https://github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/releases https://dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/ Jest gdzieś opis jak to zainstalować/uruchomić ? jakiś tutorial ? np jak przywrócić ustawienia i programy z big sur Jak uruchamiać macbooka jak oryginał tz nie na czarnym tle jak uruchomić Bluetooth ? Edited August 5, 2021 by roratoga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 5, 2021 Report Share Posted August 5, 2021 Podałem tutka, tam jest wszystko opisane. Klucz robisz przez apkę z GUI lub terminala - zależy jaką wesję zaciągniesz. Apka rozpoznaje jakiego masz maka i stosuje odpowiednie patche. Grafika/WiFi/BT działają od kopa. Osobiście wróciłem do 10.15.7 przez usypianie - to była jedyna bolączka. Może się poprawi w kolejnych wydaniach. Dodatkowo jak Ci coś nie leży to montujesz partycję EFI i edytujesz config.plist jak w normalnym OpenCore. EDIT: zrób sobie timemachine i przywrócisz programy i ustawienia po zainstalowaniu BigSur, mam nadzieję, że zadziała wsteczna kmpatybilność... nie testowałem w tę strone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roratoga Posted August 6, 2021 Author Report Share Posted August 6, 2021 Niestety BT nie działa. Programy i ustawienia z Big Sur można przywrócić pod koniec instalacji systemu z utworzonej kopi w Time Machine. Uruchamianie macbooka wygląda tak że jest białe jabłko na czarnym tle a w oryginale jest białe tło. Można to jakoś zmienić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 6, 2021 Report Share Posted August 6, 2021 11 godzin temu, roratoga napisał: Niestety BT nie działa. Uruchamianie macbooka wygląda tak że jest białe jabłko na czarnym tle a w oryginale jest białe tło. Można to jakoś zmienić ? U mnie BT działało. Teraz już mam 10.15.7 i nie mam jak zrobić testów. Co do kwestii wizualnej uruchamiania to chyba nie zmienisz bo OCLP powoduje, że system myśli, że masz nowszego macbooka, a tam już bootowanie jest na czarnym tle - mi osobiście odpowiada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roratoga Posted August 7, 2021 Author Report Share Posted August 7, 2021 (edited) Mi w sumie też odpowiada bo nie daje tak po oczach. A co do tego BT może jest jakiś sprawdzony kext który zadziała ? edit Gdzies wyczytałem ze problemem może być ta bera 4 systemu. Mozna jeszcze gdzieś pobrać betę 3? Edited August 7, 2021 by roratoga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roratoga Posted August 7, 2021 Author Report Share Posted August 7, 2021 Potwierdzam ze z beta 4 jest problem z BT, na beta 3 BT działa bez problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roratoga Posted August 7, 2021 Author Report Share Posted August 7, 2021 (edited) Kolejne edit BT działa ale przywrócenie kopi z BigSur już nie. Edited August 8, 2021 by roratoga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted September 27, 2021 Report Share Posted September 27, 2021 Wyszedł OpenCore Legacy Patcher 0.2.5 - ma dużo poprawek do WiFi/BT i grafiki: https://github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/releases Osobiście jeszcze nie testowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roratoga Posted October 28, 2021 Author Report Share Posted October 28, 2021 Monterey zainstalowany/zaktualizowany za pomocą patchera z githuba v0.3.1 hibernacja ustawiona na mode 25 wszystko wydaje się działać ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roratoga Posted October 26, 2022 Author Report Share Posted October 26, 2022 (edited) Czy wiadomo już coś czy OCLP pomoze w instalacji Ventury na tym MacBooku z 2012r ? Może ktoś ma jakieś nowe info ? edit paczer działa pzdr Edited November 4, 2022 by roratoga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts