Jura Posted May 14, 2010 Report Share Posted May 14, 2010 Witam. Mam więlką prośbę do któregoś z uprzejmych użytkowników forum. Pragnę, by ktoś dodał sekcję audio do mojego pliku DSDT. Sam męczę się już od miesiąca - bez skutku. Chodzi mi o audio dla ALC889A. Jeśli ktoś byłby na tyle uczynny i zrobiłby to dla mnie, zamieszczam poniżej link do pliku. http://www.mediafire.com/download.php?cmzqqykymd2 Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 14, 2010 Report Share Posted May 14, 2010 prosta sprawa, postępuj wg mojego tutka. nie masz napewno w DSDT sekcji audio - musisz wstawic calosc tak jak opisalem. Wyszukaj jeszcze w DSDT wszystkie sekcje AZAL i zmień je na HDEF potem tylko LegacyHDA i bedzie dzialac idealnie - kodek ALC889A jest idealny bo wystepuje w maczkach i bedzie dzialal na AppleHDA nawet z 10.6.3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted May 14, 2010 Author Report Share Posted May 14, 2010 Właśnie o to chodzi, że nie mogę znaleźć żadnego punktu odniesienia co do mniejsca wklejenia tego kodu. Kiedy już gdzieś go umieszczę, wysypują sie błędy podczas kompilacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 14, 2010 Report Share Posted May 14, 2010 Zapodaj dump z IORegistryExplorer oraz codecdump z linuxa - z zasmego DSDT nic nie zrobie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted May 14, 2010 Author Report Share Posted May 14, 2010 IORegistryExplorer: http://www.mediafire.com/?jyi0kd5m2zq Codec Dump: http://www.mediafire.com/?m2ekhdaimtn Proszę bardzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 14, 2010 Report Share Posted May 14, 2010 Jak robiles dumpa w ioregu miales zastosowane jakies rozwiazanie do audio ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted May 14, 2010 Author Report Share Posted May 14, 2010 Sorki, dałem Ci dumpa z Leoparda: Tutaj właściwy: http://www.mediafire.com/?vg0m3xzijmg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 14, 2010 Report Share Posted May 14, 2010 aaa ALC889A masz na AMD ?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted May 14, 2010 Author Report Share Posted May 14, 2010 Tak, na AMD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 14, 2010 Report Share Posted May 14, 2010 Nie gwarantuje ze bedzie dzialać na AMD !! Mam nadzieje ze wiesz jak wgrywac kexty. Nie zapomnij o wpisaniu sciezki dostepowej do DSDT w com.apple.Boot.plist Lece w kime, bede jutro ALC889A.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted May 15, 2010 Author Report Share Posted May 15, 2010 Niestety, nie działa... ale znając życie to ja coś źle robię. Mam Chameleona2 RC2, wrzuciłem DSDT bezpośrednio na partycję SL, w com.apple.Boot.plist ( tym z /Extra ) dodałem linijki: DSDT /DSDT.aml Wrzuciłem LegacyHDA do /E/E/, przebudowałem extensions.mkext i nie wykrywa żadnego audio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 15, 2010 Report Share Posted May 15, 2010 1. DSDT wrzuć do extra 2. w com.apple.Boot.plist dodaj wpis: DSDT /Extra/DSDT.aml 3. Utwórz na biurku katalog KextStore i wrzuć do niego wszystkie kexty z /E/E (lacznie z LegacyHDA) 4. Usuń katalog Extensions z Extra 5. Wrzuć katalog KextStore do Extra 6. Otwórz terminal i wykonaj: sudo -s (ENTER, podajemy nasze hasło, podczas wprowadzania nie bedzie widoczne !!) cd /Volumes/Snow (tu należy podać właściwą nazwę partycji, jeśli jest inna niż Snow) chown -R 0:0 Extra chmod -R 755 Extra kextcache -v 1 -a i386 -a x86_64 -m Extra/Extensions.mkext Extra/KextStore rm -R /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches exit 7. reboot Nie zalecam stosowania katalogu Extensions w Extra bo wtedy albo ine generujemy Extensions.mkext i zostawiamy sam katalog z kextami (co nie zawsze dobrze działa) albo robimy katalog o innej nazwie i generujemy mkexta. LegacyHDA dzialal idealnie z płyta gigabyte (intel) - moze jest tu kwestia LegacyHDA a nie poprawki w DSDT Pomimo ze jest to AMD dodalem chyba 3 podstawowe fixy jak juz mieszałem w DSDT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted May 15, 2010 Author Report Share Posted May 15, 2010 No niestety, mimo wszystko dalej nie ma żadnego wyjścia audio . Wykonują wszystko dokładnie wg Twojej instrukcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 16, 2010 Report Share Posted May 16, 2010 Chodzi mi o audio dla ALC889A Masz: Codec: Realtek ALC889A Address: 0 Vendor Id: 0x10ec0885 Subsystem Id: 0x1458a002 10ec 0885 czyli na 100% będzie działał bez modyfikacji AppleHDA. Jeśli Ci nie rusza to oznacza że LegacyHDA nie pasuje do połączeń Twojego układu. Musisz go przerobić, lub uzyć VoodooHDA. Niestety jest to częsty przypadek, że ten sam kodek w wydaniu dla Intela różni się od tego dla AMD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted May 21, 2010 Author Report Share Posted May 21, 2010 Musisz go przerobić, lub uzyć VoodooHDA. Niestety jest to częsty przypadek, że ten sam kodek w wydaniu dla Intela różni się od tego dla AMD. Super! Chyba jesteśmy bliżej! Mam teraz 3 wyjścia: - Digital-out (HDMI) - Headphones (Green Front) - SPDIF-out (Orange Rear) ale żaden z nich nie odtwarza dźwięku. [ Dodano: 2010-07-07, 18:08 ] Podbijam, czy ktoś mógłby mi pomóc? Sam niestety nie daję rady. Użyłem VoodooHDA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-polak Posted April 14, 2017 Report Share Posted April 14, 2017 Cześć Wszystkim. Temat wydaje się dobry, bo o to samo mi chodzi. ALC889A i dodanie do DSDT sekcji audio. Co prawda audio działa z pomocą Multibeast, ale chciałbym uruchomić dźwięk możliwie jak najczyściej. Jeśli ALC889A działa w Mac natywnie, więc skoro się da. Nie chciałbym czegoś zepsuć, więc prośba do znających temat. Co i gdzie dodać w DSDT. Z góry dzięki za pomoc. Clover Mac OS X 10.11.6 Płyta główna- GA EP45 UD3 Procek- Q6700 Grafika- Nvidia GeForce 9600GT W Clover mam zaznaczone FixHDA i HDA w zakładce ACPI. W Clover, w folderze kext 10.11, leży AppleHDA.kext Pewno za sprawą Multibeast. Wpis w DSDT mam jak poniżej: Device (HDEF) { Name (_ADR, 0x001B0000) Method (_PRW, 0, NotSerialized) { Return (Package (0x02) { 0x0D, 0x05 }) } Method (_DSM, 4, NotSerialized) { Store (Package (0x04) { "layout-id", Buffer (0x04) { 0x0C, 0x00, 0x00, 0x00 }, "PinConfigurations", Buffer (Zero) {} }, Local0) DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0)) Return (Local0) } } Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrT Posted April 15, 2017 Report Share Posted April 15, 2017 Jak już użyłeś Multibeast to możesz poszukać sobie czystego AppleHDA.kext i wgrać do S/L/E. A potem AppleALC - audio bez modyfikacji plików systemowych . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-polak Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Dzięki. Kext już mam. Zostaje dsdt. Wszystko działa mi z samym dsdt i w clover mam tylko fixy do audio i Cstate i Pstate + zaznaczone enable2 do 7 bodajże. Nie wiem czy koniecznie ale zaznaczyłem. Na forum jest temat dla 889A i wpis dla sekcji audio ale dla 10.10. Dla 10.11 nie robi różnicy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrT Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Zobacz co masz w DSDT bez fixow w Cloverze. FixHDA zmienia wpis AZAL na HDEF, wiec jak w czystym DSDT masz wpis HDEF to nie jest potrzebny. U mnie nie było w ogóle HDA ani AZAL w DSDT i musiałem dopisać ręcznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-polak Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 Cześć. Usunąłem fix-y FixHDA i HDA w zakładce ACPI w clover. Ustawione inject ID na 1. Dodałem AppleALC z forum do kext/other w clover. AppleHDA w S/L/E jest czyste. Nadpisałem HDEF i po restarcie w informacjach o systemie w sekcji audio, widnieje 885. Niby jest OK, ale w urządzeniach nie ma nic. Jak wrzucę poprzednie DSDT bez bez modyfikacji HDEF i dodam w ACPI w clover FixHDA i HDA, urządzenia do odtwarzania dźwięku się pojawiają i dźwięk jest. Coś nie bangla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrT Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Trzeba by zobaczyć co jest w tym DSDT bez fixow, ale to i tak średni pomysł bo musiał być mieć to poprawione DSDT w Cloverze. Wiec zostaw te fixy w Cloverze jak działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-polak Posted April 26, 2017 Report Share Posted April 26, 2017 Cześć. Zainstalowałem sobie 10.10 na drugim dysku. Wszystkie fixy w clover odznaczyłem. Użyłem mojego DSDT.aml + fakesmc.kext + kext dla siecówki + AppleALC 1.1 Wszystkie kexty w clover/kext/other. W Audio ID w informacji o systemie w sekcji audio ustawiło się na 12. Dźwięk jest. Pytanie, Czy potrzebuję AppleALC do uruchomienia dźwięku na ALC889A, czy wystarczy wpis w DSDT w sekcji audio? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrT Posted April 26, 2017 Report Share Posted April 26, 2017 Potrzebujesz. A dlaczego kexty w Other? Powinny być w folderze 10.10... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-polak Posted April 27, 2017 Report Share Posted April 27, 2017 Potrzebujesz. A dlaczego kexty w Other? Powinny być w folderze 10.10... Dzięki BrT. Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Kexty w other, w przypadku aktualizacji do nowszej wersji OS. Drążylem temat, bo po użyciu multishita, podczas ładowania dźwięku przy starcie systemu, były słyszalne dwa strzały z głośników. Znalazłem pliki które załadował multishit i usunąłem AppleHDA z 10.11 i RealtekALC z L/E. AppleALC 1.1 do Clover/kext/other i odznaczone fixy w clover od audio razem z inject i bangla bez strzałów. O to mi chodziło. Dzięki jeszcze raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted April 27, 2017 Report Share Posted April 27, 2017 Czy dobrze myślę bo wydaje mi się, że kexty umieszczone w folderze Other (z ang. inne) czyli Clover/kext/other będą wczytywane za każdym razem niezależnie od wersji systemu np. 10.12 czy 10.11 itd.? Ale ja i tak prawie tylko zawsze używam najnowszego systemu i wrzucam kexty (też ostatnie aktualizacje) do folderu z jego oznaczeniem. Ewentualnie umieszczam kexty w 10.11 i 10.12. Zastosowanie folderu Other też ma swoje zalety. ------- Należy unikać problemów, konflików przy mieszaniu tych samych lub podobnych kilku poprawek fixów w clover z modyfikacji w DSDT.aml. Nie jest to dobre i trzeba to rozgraniczać, a wymaga to wielu prób - testów i poprawności aby bardzo dobrze działało. Tyczy się to też innych funkcji nie tyko audio, ale i grafiki itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts