Jump to content

Asus Gryphon Z97 - Clover 5144 - Moterey

lulek2007
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry,

Hamaca posiadam jeszcze od czasów OS X Maverick, cały czas był on aktualizowany do czasu OS X Mojave. Utknąłem na nim do teraz, trochę ze względu na 32 bity, a trochę ze względu na lenistwo, sprzęt działał to po co zmieniać.

Postanowiłem jednak zupgrejdować moją instalację (Asus Gryphon Z97, RX 580) i była to trochę droga przez mękę (2 dni klikania i kombinowania, ale się udało)

W załączeniu gotowiec pod tą płytę ( trzeba dopisać w config.plist swój ROM i SerialNumber )  

Uwagi do instalacji 

Płyta z najnowszym BIOSEM 3503, niestety te biosy w asusach nie mają natywnego zapisu do NVRAMU. Clover 5144 + najnowsze jaki mi się udał znaleźć kexty.

Proces instalacji (ze względu na brak 32 bit postanowiłem to zrobić nowa, a nie aktualizować Mojave, jest to możliwe ale ilość programów która przestały działać jest spora).

1. Koniecznie musimy zrobić na początku Mapę USB (ja robiłem w Mojave Hackingtool - umieszczone w Cloverze działa cały tył + 1 gniazdo USB 2.0 na płycie), bez plików w ACPI/patched i kext/Other instalacja nie ruszy,

2. Instalacja zawiesza się na 2 etapie (resetuje się w kółko) jest to związane z brakiem zapisu NVRAM (obejść to można albo przekładając podczas instalacji dysk na komputer który zapis ma - tak zrobiłem, przełożyłem dysk i Pena z cloverem na chwilę do płyty MSI- H81, gdzie instalacja się dokończyła, utworzyłem konto usera, i powrotem przełożyłem do gryphona, albo zrobić czystą instalkę na innym komputerze, lub sklonować przez narzędzia systemowe,

3. System wstał poprawnie już na gryphonie, dodałem kexty z Fakesmc Kozlek, te bo z nimi w HWmonitor mogę regulować obroty wentylatorów i pokazuje temperatury i poziomy baterii klawiatury i myszy),

4. Audio z Injekcją 7 działa tyle, że na pomarańczowym lub czarnym gnieździe   

5. Problem miałem z BT/WIFI, miałem bardzo starą kartę BT jeszcze z Macbooka Pro C2D (sama płytka podpięta do USB) no i to przestało działać i nijak się nie dało pchnąć różnymi ketami, potem przełożyłem kartę BT/WIFI BCM 4360 ale wifi włączało się i po paru sekundach wyłączało i tak w kółko, a BT działało ale po restarcie usługi BT z konsoli. Kupiłem Kartę Wifi Macbook Air BCM94360CS2 Z653-0023. za 60 zł i to działa od strzała.

6. Wczoraj pojawiła się możliwość małego upgeradu Monterey, to przeszło po 2 rebootach bez przenoszenia dysku na inny komputer.

Posiadam 2 płyty.  Gryphon z97  i Z87.  gdyby ktoś mi pomógł w przerobieniu biosu do możliwości zapisu NVRAM  (lub taki podesłał) byłbym wdzięczny.

Sprzęt hula od wczoraj, usypia, wybudza się (żeby nie robił tego niespodziewanie trzeba wyłączyć power NAP), działa audio i sensory, myślę że posłuży jeszcze parę lat ;)

Pozdrawiam MK

EFI-Monterey-Gryphon-Z97.zip

• 2 weeks later...
  • 4 months later...

Można też przenieść instalację na ‚prawdziwego’ Maca i ją tam dokończyć. Trzeba tylko wyczyścić nvram i od razu po sygnale potwierdzającym komendę dać następną - rozruch z nowego dysku. 
Działa elegancko!

link do skrótów:

https://support.apple.com/en-is/HT201255

Przeskoczyłem z Mojave na Monterey 

Asus Gryphon Z87 na 4790K i RX 560