Jump to content
Sign in to follow this  
Drewno

intel dp35dp - Pomoc w instalacji Snow Leopard

Recommended Posts

Parametry komputera

1. Procesor Intel Core 2 Quad Q66002.40ghz mmx, sse, sse2, sse3, ssse3, em64t

2. Płyta główna intel dp35dp

3. Chipsety intel p35/g33/g31 intel ICH9R

4. Karta sieciowa ethernet Intel 82566DC-2 Gigabit Network Connection

5. Karta sieciowa wi-fi brak

6. Dźwięk Sigmatel stac9271d zintegrowana

7. Grafika Nvidia Geforce 8600 gt

8. Dyski ATA

 

Instalowałem Snow Leopard Retail dzięki temu poradnikowi

http://www.youtube.com/user/osx86tutorials#p/u/25/RVan49_Vm_I

Dysk mam w GUID, kiedy odpalam Snow'a przez Chameleon RC3 zatrzymuje sie na takim komunikacie:

http://yfrog.com/0qimg0054opj

 

Najpierw instalowałem Snow'a przez Osinstall.mpkg, pozniej, chamelona rc3, special dsmos.pkg, disabler.kext i ustawienie timout na 5 . Proszę o pomoc co z tym fantem zrobić żeby go odpalić. Dodam jeszcze, że instalowałem przez ipc leopard 10.5.6 który jest zainstalowany na pendrive.

 

Linki zewnętrzne podajemy w formie CODE. Proszę zapoznać się z regulaminem forum!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest bez zmian tylko mniej nanosekund.

 

Edit:

Zmieniłem w biosie sata na IDHE i teraz mam tak:

http://yfrog.com/10img0055yxj

 

Linki zewnętrzne podajemy w formie CODE. Proszę zapoznać się z regulaminem forum!

Share this post


Link to post
Share on other sites
... to bo będzie dobry wynik czy nie?

A skąd mam to wiedzieć? ;-)

Sprawdź to się okaże.

 

BTW, przeinstaluj sobie Chameleona na nowszą wersję. RC4 działa zdecydowanie lepiej niż RC3 (link jest w moim tutorialu o instalacji Snow'a - patrz stopka). A są i jeszcze nowsze nieoficjalne wersje z dodatkowymi fiuczerami - polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem trochę inaczej bo mi sie wsyzstko zepsuło mianowicie zacząłęm instalować wszystko dzięki Twojemu tutorialowi i kiedy włączyłem ponownie kompa na monitorze wyskoczył mi komunikat przekroczenie zakresu, i to komunikat który dał monitor. Co mogło się stać? Instalowałem wszystko to co było w tutorialu, to może być zbyt duża rozdzielczość domyślna w Snow Leopardzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Mój plik wygląda następująco:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> 



Kernel
mach_kernel
Kernel Flags

Timeout
5


 

2. Kexty wrzuciłem te do który podałeś linki w tutorialu, żadnych innych.

3. Kabel od monitora ma wyjście D-SUB które jest podłącząne pod gniazdo które ma wyjście DVI, czyli do kompa wchodzi jako DVI.

 

Tak wygląda mój com.apple.Boot.plist i folder KextStore:

 

http://yfrog.com/85picture1aop

 

A tak wygląda terminal kiedy robię Extensions.kext:

 

http://yfrog.com/0epicture2ucup

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko wygląda OK, więc przyczyny kłopotów upatrywałbym gdzieś w okolicach punktu 3.

Próbowałbym kilku opcji:

 

1. Jeśli masz drugie wyjście z karty, to spróbuj czy nie będzie ono szczęśliwsze ;)

2. Spróbuj dopisać do ...Boot.plist natywną rozdzielczość monitora - przykład:

Graphics Mode
1920x1200x32

3. Spróbuj odpalić od razu Graphic Enablera:

GraphicsEnabler
Yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz jest tak w graphics modę ustawilem na 1280x1024x32 zamiast tej co Ty proponowałeś i wczoraj wieczorem ładnie się uruchomiło zobaczyłem film startowy. Jednak dzisiaj rano znów uruchamiam i znowu to samo okazało się, że usunął się plik com.Apple.boot.plist z Extra wrzuciłem go jeszcze raz(ten sam przy którym system się uruchomił) i tym razem kiedy powinienem ujrzeć pièkny pulpit nic nie widzę prócz całkowicie czarnego ekranu. Teraz to nie wiem o co chodzi.

 

EDIT

ROZWIĄZANE, com.apple.Boot.plist zamieniłem na ten przykłądowy który dałeś w tutorialu, rozdzielczość zmieniłem na 1280x1024 bo innej mój monitor nie obsługuje i już jest w porządku, zrobiłem update do 10.6.3 przez software update w Macu i bez problemu!

 

Teraz tylko prosze o dobór kextów do Audio ponieważ mi nie działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ustawilem na 1280x1024x32 zamiast tej co Ty proponowałeś

Ja nie proponowałem - to był tylko przykład :)

 

 

okazało się, że usunął się plik com.Apple.boot.plist z Extra wrzuciłem go jeszcze raz

Jak to usunął się? Sam? :mrgreen:

 

 

Teraz tylko prosze o dobór kextów do Audio ponieważ mi nie działa.

Spróbuj VoodooHDA:

http://hamac.pl/topics10/voodoohda-by-s ... -vt903.htm

Jeśli to nie pomoże, to prosimy o oddzielny wątek w stosownym dziale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nom sam się usunął, też się trochę zdziwiłem. Jednak wszystko już działa, dźwięk również dlatego dziękuje Ci za pomoc, wielkie ale to wielkie dzięki!

 

[ Dodano: 2011-10-28, 17:13 ]

To znowu ja, nic się nie zmieniło w moim sprzęcie, jednak postanowiłem naprawić parę rzeczy i parę się zmieniło. Mianowicie, chcę mieć działającego sleepa. Kexty, które wgrałem to ev0reboot od rzooff'a z tutoriala na retail w 15-30 min, sleepenabler z internetu podobno specjalny do wersji 10.6.7, którą mam zainstalowaną.

mój com.apple.boot.plist:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> 



Graphics Mode
1280x1024x32
Kernel
mach_kernel
Kernel Flags
pmVersion=21
Timeout
3
Instant Menu
Yes
USBBusFix
Yes
device-properties
Tu jest poprawny string z efi do nvidia 8600, usunąłem bo rozciągał forum

w dsdt.aml nic nie zmieniałem, zrobilem go programem dsdt patcher gui

z takimi kextami:

NullCPUPowerManagement.kext
fakesmc.kext
AHCIPortInjector.kext
AppleIntelPIIXATA.kext
IOAHCIBlockStorageInjector.kext
LegacyJMB36xSATA.kext

A wszystkie są od rzooff'a z tutoriala. Kolejna rzecz to nie wykrywa mi napędu DVD. Nie wiem co zroibć. A kolejną sprawa to zainstalowałem VoodooHDA.kext 261 i sciagnalem do niego prefpanel wlaczylem SSE2 bo pierdziały mi glosniki i mam lekko opoźniony dźwięk, Niby wszystko się zgadza ale doslownie lag jest chyba 1 sekundowy. I irytuje mnie to, ponieważ można zoabczyż, że jest to nienaturalne.[/code]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało mi się włączyć napęd dvd, wystarczył dołączyć do Extra/KextStore, kext o nazwie AppleVIAATA.kext. Ale może ktoś coś by doradził w sprawie sleepa? Bo w chwili obecnej jak naciskac uśpi, wyłącza mi sie monitor i jedyne co moge zrobić to zresetować kompa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygenerowałem sobie DSDT, prgoram DSDT Patcher GUI, sleep nie działa, kexty Ev0reboot i SleepEnabler wyrzucone. Nie wiem co wpisać żeby zaczął działać sleep. Jeżeli wiecie byłbym wdzięczny. Może głupie pytanie ale... Żeby dsdt.aml działał trzeba go jedynie wrzucić do kext/KextStore czy coś jeszcze wpisaywać np. w com.apple.boot.plist?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, odgrzewam trochę swój temat ale wydaje mi się, że lepiej będzie tutaj. Mam problem ze swoją płytą główną, na wstępie zaznaczam, że  nie ma wejścia na klawiaturę PS/2. Otóż nie bootuje mi się dysk, bo trochę tam spaprałem rzeczy ale problem też pojawia się w momencie kiedy chcę wejść do biosa i sprawdzić pewne ustawienia. Moja klawiatura na USB nie działa w momencie włączania się komputera i nie mogę wejść do biosa. Kiedy bootuje system z płyty live cd ubuntu to w momencie włączenia się systemu klawiatura już działa wcześniej nie. Czy może wiecie jak poradzić sobie z niedziałającą klawiaturą w biosie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedź wcześniej już to zrobiłem. Udało mi się rozwiązać problem i był on dość śmieszny. Musiałem wziąć inną klawiaturę pod USB niestety mój tracer nie działał. 

W chwili obecnej mam inny problem. Mój dysk jest w formacie GUID w momencie kiedy nie miałem klawiatury użyłem GParted aby zmienić partycję aktywną (zaznaczam, że mam dualboot'a Snow Leopard i Windows 7 na jednym dysku). Myślałem, że zmieniając partycję aktywną uda mi się odpalić od razu Snow Leopard niestety byłem głupi i nie udało się. W chwili obecnej chciałbym to naprawić i nie wiem trochę co powinienem zrobić. Ponieważ normalnie odpalając system mam informację: no bootable devices press any key itd. 

W chwili obecnej zainstalowałem na pendrive'ie mac osx snow leopard, który normalnie działa i mogę na nim pracować. Chciałem sprawić w terminalu poprzez fdisk jak wygląda stan moich partycji tzn która jest aktywna ale po wpisaniu komend: 

sudo -s (podajemy hasło)

fdisk -e /dev/disk0

wyskakuje mi info:

 

fdisk: could not open MBR file /usr/standalone/i386/boot0: No such file or directory

 

czy wiecie co z tym fantem zrobić?

 

EDIT:

obecnie mam taki wynik:

bash-3.2# fdisk -e /dev/disk0
fdisk: could not open MBR file /usr/standalone/i386/boot0: No such file or directory
Enter 'help' for information
fdisk: 1> p
Disk: /dev/disk0        geometry: 60801/255/63 [976773168 sectors]
Offset: 0         Signature: 0xAA55
Starting       Ending
#: id  cyl  hd sec -  cyl  hd sec [     start -       size]

------------------------------------------------------------------------

 1: EE    0   0   1 - 1023 254  63 [         1 -  976773167] <Unknown ID>

 2: 00    0   0   0 -    0   0   0 [         0 -          0] unused     

 3: 00    0   0   0 -    0   0   0 [         0 -          0] unused     

 4: 00    0   0   0 -    0   0   0 [         0 -          0] unused 

 

 

 

 

Czy to znaczy, że uszkodziłęm dysk używając Gparted? Czy da się coś z tym zrobić?

 

Dodam, że mam normalnie dostęp do partycji ze Snow Leopard bo odpaleniu Mac OSX na pendrive'ie.

 

Wczoraj chciałem zobaczyć co się dzieje z Windows 7 i wywala mi błąd tenopisany w poradniku Marucins - Multiboot - MacOS Snow 10.6.7 + Windows 7 (1 HDD GPT/MBR) - czyli błąd Status: 0xc000000e.

Włożyłem płytke instalacyjną z Windows 7 ale po próbie naciśnięcia przycsiku repair this computer wywala mi informacje, że wersję są niezgodne z tym systemem Windows i żebym znalazł sobie dobrą wersję tylko, że ten Windows był instalowany właśnie z tej płyty co posiadam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będę szczery i przyznam się, że nie wiem jak się za to zabrać a bardzo potrzebuje danych z obu partycji. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć albo podesłać jakiś poradnik, żebym sam mógł o tym poczytać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.