arielvanp Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 Naprawa problemu synchronizacji czasu Mac Os X/Windows7/Vista Użytkownicy którzy na bieżąco korzystają na komputerze z dwóch systemów czyli Mac Os X i Windowsa 7 bądź Visty zauważyli pewnie problem z dziwna synchronizacją czasu w komputerze. Ot typowy przykład – pracujemy na Snow Leopardzie czas mamy ustawiony dobrze, potrzebujemy na chwile Windowsa, robimy szybki restart komputera, odpalamy Windows i… nagle okazuje się że zegar systemowy jest przesunięty o np. dwie godziny do przodu (albo do tyłu – już nie pamiętam). Przyczyna jest prozaiczna, otóż Mac Os zapisuje w biosie czas UTC, Windows czas lokalny. Tak więc jakby tego nie ustawić to zawsze po restarcie się rozjedzie. Jest na to bardzo dobre rozwiązanie. Robimy mała zmianę w rejestrze Windowsa i problem mamy z głowy.1. Klikamy w Windowsie w przycisk Start -> Uruchom -> Regedit2. Szukamy teraz gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\TimeZoneInformation3. W prawej części okna regedit klikamy prawym przyciskiem myszy i wybieramy NOWY -> Wartość DWORD (32bitowa)4. Nadajemy tej wartości nazwę „RealTimeIsUniversal” (oczywiście bez cudzysłowów), klikamy Enter5. Teraz dwa razy klikamy lewym przyciskiem myszki na tej nowa utworzonej wartości i zmieniamy zawartość pola „Dane wartości” z 0 na 1. Klikamy OK i zamykamy Regedita6. Teraz restartujemy komputer i ładujemy Mac Os X’a. Ustawiamy tam prawidłowy czas i to wszystko. Od teraz zarówno Mac Os jak i Windows będą miały właściwą godzinę i nie będą się rozjeżdżać.Źródło - szkielkoioko.xsk.plEDIT 314TeRW złączniku przygotowany przeze mnie gotowy wpis do rejestru, wystarczy "rozklikać", zrestartować system i ustawić prawidłowo czas. Windows_UTC_Real_Time.zip Dark Raven and razor1995 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 Juz jest o tym topic, jak sobie ktos zyczy moge zamiescic zrobione przeze mnie pliki reg ktore wystarczy odpalić, nie trzeba bawic sie w reczne edytowanie. Zrobilem regi do wlaczenia AHCI po zainstalowaniu juz windowsa (Vista, Win 7) oraz reg do zmiany czasu. PS. Dobrze w sumie ze zrobiles krotki tutek, obecnie jest tylko podpieta rozmowa z rozwiazaniem w srodku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
energy910 Posted August 6, 2011 Report Share Posted August 6, 2011 Zrobiłem tak jak piszesz ale to nie pomaga. Jakieś inne rozwiązania ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Zrobiłem tak jak piszesz ale to nie pomaga. Jakieś inne rozwiązania ? Jedno - przeczytaj jeszcze raz i zrób dokładnie jak jest napisane a zacznie działać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
energy910 Posted August 9, 2011 Report Share Posted August 9, 2011 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8b00e8b6d30652c4.html Robiłem to pare razy bo myślałem że może coś źle robie ale tak nie jest (daje s creena powyżej) I nie działa. Nie wiem, może coś źle na macu robie ? Czy w tym wypadku jeśli mam automatyczną synchronizacje wystarczy odpalić snowa i tyle czy ustawić tam ręcznie czas ? dodam że próbowałem tego i tego i nic. [ Komentarz dodany przez: 314TeR: 2011-08-09, 18:20 ] Proszę o zapoznanie się z regulaminem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 9, 2011 Report Share Posted August 9, 2011 Nic nie widać na tych screenach. Powtórzę jeszcze raz, w/w metoda działa, jest sprawdzona osobiście przeze mnie na paru komputerach i jeśli Ci coś nie działa to nie z winy w/w poradnika a widać coś przeoczyłeś lub są inne powody o których pojęcia nie mamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
energy910 Posted August 10, 2011 Report Share Posted August 10, 2011 Linki są niezgodne z regulaminem (za co dałes mi ostrzeżenie) wieć dokładniejszego już nie dam. Powtórze że mi ona nie działa. W Windowsie mam zrobienie wszystko poprawnie tak jak pisze więc tutaj anpewno nie mam problemu. Niech mi ktoś powie co trzeba zrobić na macu z ustawieniem tej godziny ? Bo osobiście zmieniam tam automatczną synchronizacje na ręczną i tyle. Robie coś źle ? P.S po instalacji maca nie robiłem tylko tego DSTT bo z tego co czytałem jest to wogóle mi nie potrzebne. Może to być winą problemu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted August 10, 2011 Report Share Posted August 10, 2011 Masz ustawione odpowiednie strefy czasowe w obu systemach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pc-qwerty Posted August 10, 2011 Report Share Posted August 10, 2011 Linki są niezgodne z regulaminem (za co dałes mi ostrzeżenie) wieć dokładniejszego już nie dam. Niezgodne z regulaminem są tylko linki prowadzące poza forum nie ujęte w tagach code. P.S po instalacji maca nie robiłem tylko tego DSTT bo z tego co czytałem jest to wogóle mi nie potrzebne. Może to być winą problemu ? Gdzie to wyczytałeś? U mnie również ta metoda działa bez problemów. Zobacz jeszcze czy Windows synchronizuje czas przez internet - jest to w ustawieniach daty i godziny na którejś z zakładek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
energy910 Posted August 16, 2011 Report Share Posted August 16, 2011 Przejrzałem temat z tym co on oferuje i stwierdziłem że jest mi to nie potrzebne. Obecnie mam skonfigurowanego maca do mojej pracy i jest ok, więc nie narzekam. Windows nie synchronizuje automatycznie bo wyłączyłem to podczas testów ale z odpaloną opcją też nie działa. Janek202, możesz mi przyblizyć jakie te strefy mają być ? Na Windowsie mam strefe UTC +1 (Opcja z Warszawą) A na Leopardzie jedyną polską szczecińską ale to raczej jest prawidłowo co nie ? [ Dodano: 2011-12-03, 22:01 ] up, ponawiam bo problem nadal jest. A wykonuje wszystko idealnie dobrze jak w poradniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
max00r Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 @oswaldini, załącz REGi. Interesuje mnie szczególnie ten z AHCI. Wywala mi się windows, wcześniej instalowany bez Ale czas równie ważny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 A wybaczcie, całkiem zapomniałem o tym. W załaczniku pliki rejestru. AHCI jest dla Windowsa Vista i 7. AHCI_TIME.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siepietu Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Heh. Ale banał Dzięki oswaldini, za pliki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 Warto dodać, że w przypadku Windowsa XP opisana tu metoda nie działa - po wybudzeniu pokazuje czas UTC. Trzeba zastosować wtedy alternatywne rozwiązanie, np. to: http://osx86.co/f85/solution-for-time-clock-issue-between-windows-vista-t945/post11461.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 MKjanek32, działa.. Tylko trzeba zrobić między restart do OS X, aby zegar sprzętowy prawidłowo ustawił się na UTC. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 Chyba źle się zrozumieliśmy. Chodzi mi o to, że metoda niby działa, ale po uśpieniu i wybudzeniu ze sleepa XP zaczyna pokazywać czas w UTC dopóki się go nie zrestartuje. [ Dodano: 2012-03-28, 17:35 ] Musiałem jednak poszukać innego rozwiązania, bo to które podlinkowałem powodowało opóźnianie zegara. Ostatecznie wykorzystałem wyciągnięty z którejś wersji Boot Campa plik AppleTime.exe. I teraz działa jak trzeba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted April 13, 2013 Report Share Posted April 13, 2013 W pierwszym poście załączyłem gotowy wpis do rejestru, wystarczy tylko rozklikać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HardcoreQ Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Ja mam ten problem w Windows 8 i metoda w pierwszym poście nie działa. W OS X czas jest ustawiony dobrze, ale w Windowsie się zmienia 2h w przód ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 Nie wydaje mi się aby w Win8 namieszali tak. aby nie było tych kluczy w rejestrach... wprowadziłeś aby na pewno poprawnie tę poprawkę? Zrobiłeś pełne dwa restarty kompa po win? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bart Dawes Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 Wiem czemu niektórym nie działa opisany sposób, sam miałem z tym problem, robiłem jak w opisie i nic. Rozwiązaniem jest uruchomienie rejestru w trybie administratora (napiszcie o tym w 1 poście). Start -> Uruchom -> wpisujemy "Regedit" potem PPM i "uruchom jako administrator" dalej lecimy według tutka, robimy wpis w rejestrze następnie uruchom ponownie i odpalamy OS X, ustawiamy prawidłowy czas znowu uruchom ponownie i do windows`a. Czas jest taki sam w obu systemach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 http://www.osx86.net/files/file/2363-localtime-toggle/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roratoga Posted April 22, 2017 Report Share Posted April 22, 2017 na dysku sierra i win10 i mam problem z czasem roznica 2 h na windows ktos pomoze? aktualizacia rok 2017 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted April 23, 2017 Report Share Posted April 23, 2017 A linku wyżej nie widać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roratoga Posted April 23, 2017 Report Share Posted April 23, 2017 Widać Mimo to na win czas się przestawia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted April 23, 2017 Report Share Posted April 23, 2017 Ustaw czas na win ręcznie i zobacz. Musi działać u mnie jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts