Jump to content

XPC - jak przygotować klucz USB

Recommended Posts

• Replies 120
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

U mnie działa, ale nie wykrywa DVD, przez co nie mogę zainstalować Retaila. Tzn XPC ładnie wykrywa, ładuje kernel i mkext, ale potem mam słynne "Still waiting...".

Ludzie pisali że im na ICH8-M nie lata, mimo że jest natywnie wspierany... gdybyś miał inny chipset, potrzebny byłby kext do kontrolera.

Zauważyłem że niektórzy mają problemy z poprawnym przygotowaniem klucza a najwięcej problemów sprawia samo formatowanie...

poprawny log z formatowania wygląda tak:

D:\bootsector>makeusb.bat k: 
Format k: ...
Create boot sector ...
Read DBR: successful!
Patching FAT32 BPB: successful!
Write DBR: successful!
Write MBR: successful!
Done.
RePlug device before using it!

Kruczki jakie się z tym wiążą...

1. Vista - nie stworzy się klucza uruchamiając makeusb.bat na partycji systemowej. Jeśli masz Viste na dysku C: to możesz zrobić klucz tylko z innego dysku, np z D:

2. Po sformatowania przed wgraniem czegokolwiek należy bezwzględnie odmontować klucz i włożyć go do portu ponownie.

Tak 314TeR nie potrzeba już smbiosresolverów, efismbiosów itp. Ba dzięki temu można nawet oszukać geekbencha by w końcu zrozumiał :-), że ma do czynienia z potężnymi Macintoshami a nie hackami.

Co ciekawe gdy podamy serial i bios od maca pro 3,1 to geekbench będzie go klasyfikował jako hackintosha. By to obejść trzeba wykorzystać dane DMI Maca Pro 1,1 i po sprawie.

Oto dowód:

obrazek1h.th.jpg

tak dla ciekawostki napiszę , że nie na każdym peni'e można zainstalować XPC . Na niektórych bootsector po prostu nie działa :) .

Podobno nie ma problemów na kingstone'ach ... więc jak ktoś będzie się przymierzał do kupna ...to polecam właśnie tą marke

tak dla ciekawostki napiszę , że nie na każdym peni'e można zainstalować XPC . Na niektórych bootsector po prostu nie działa :) .

To chyba nie zależy od marki a pojemności... jak na razie z moich testów wynika:

32MB - Fat16 - Nie działa

512MB - Fat32 - OK

4GB - Fat32 - Nie działa

nie mam do sprawdzenia 1GB i 2GB klucza ale coś przypuszczam że żeby dobrze zadziałał to partycja musi być Fat32 - czyli nie mniejsza niż 128MB i nie większa niż 2GB... ale to są przypuszczenia...

Ja mam Sony 4GB i działa ;) Tak więc to chyba nie od pojemności...

Przyczyną może być fabryczny format. Ja musiałem swojego potraktować szybkim formatem (z poziomu windy), gdyż na fabrycznym formacie mimo poprawnych komunikatów nie szło pena zbotoować.

• 2 weeks later...