fako Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 Kexty dograne (AppleVIA.kext, AppleVIAATA.kext) lecz w bootmenager dalej tylko CDROM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laborman Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 a jak dograłeś kexty to przed restartem wywaliłeś plik Efivar.bin? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fako Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 Plik Efivar.bin wywalony lecz to nic nie zmieniło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 9, 2009 Author Report Share Posted May 9, 2009 Jaki masz chipset... jaki i pod jakie złącze podłączony DVD i HDD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fako Posted May 9, 2009 Report Share Posted May 9, 2009 - Northbridge: VIA PT880 Pro/PT880 Ultra - Southbridge: VIA VT8237S DVD pod ATA HDD pod SATA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 9, 2009 Author Report Share Posted May 9, 2009 XPC może zwyczajnie na VIA nie działać... z tego co wiem, to w miarę dobrze są obsługiwane jedynie kontrolery intela ICH i to też z wyjątkami... JMicron np już nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtas Posted May 13, 2009 Report Share Posted May 13, 2009 rozumiem ze wszystkie kexty ładuję się do folderu extra_kext , ale czy działają one poprawnie? , czy tak jak w przypadku chameleona , że część trzeba będzie dogrywać do S/L/E ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 13, 2009 Author Report Share Posted May 13, 2009 To już zależy od kextów... nowsze XPC mają już możliwość ładowania Extensions.mkext - ale przyznam się że nawet nie testowałem tej opcji Generalnie panuje ta sama zasada co dla /Extra/Extensions i /Extra/Extensions.mkext w połączeniu z nowszymi chameleon'ami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herkules Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Ok . Stworzylem klucz usb wszystko ladnie bez problemu. Wgralem kext tam gdzie terzeba. Uzupelnilem informacje w ustawieniach. Odpalam laptopa wybieram usb pojawia sie pasek i.... przechodzi do ustawien XPC wybierajac Boot Os nic sie nie dzieje. Jakies pomysly ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted June 17, 2009 Author Report Share Posted June 17, 2009 Pozwól mu dokończyć samemu odliczanie, powinien wyświetlić ci listę systemów do startu. Jeśli tego nie robi, oznacza to że na kluczu nie masz kextów do obsługi HDD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herkules Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Pozwól mu dokończyć samemu odliczanie, powinien wyświetlić ci listę systemów do startu. Jeśli tego nie robi, oznacza to że na kluczu nie masz kextów do obsługi HDD.zapewne to jest problem. Teraz trzeba poszukac tych kextow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted June 17, 2009 Author Report Share Posted June 17, 2009 Masz intela... odwiedź tutek z mojej stopki a znajdziesz właściwe kexty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herkules Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Masz intela... odwiedź tutek z mojej stopki a znajdziesz właściwe kexty.jesli chwile poczekasz wrzuce to co mam wrzucone na kluczu usb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herkules Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Wgralem pliki z twojego tutka i pupa . Pasek przechodzi do konca i widac drzewo ustawien : Boot OS Machine Setup Backup DSDT Boot Manager UEFI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted June 17, 2009 Author Report Share Posted June 17, 2009 Może spróbuj z chameleonem... XPC w starej wersji jest kapryśne... Zaraz może skrobnę na szybko tutorialik o chameleon'ie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herkules Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Może spróbuj z chameleonem... XPC w starej wersji jest kapryśne... Zaraz może skrobnę na szybko tutorialik o chameleon'ie. fajnie by bylo. Jak bedziesz w Poznaniu zapraszam na piwko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 ...Przygotowanie dzielimy na 2 części: A. Przygotowanie klucza pod Windows. 1. Formatujemy klucz USB narzędziem do formatowania kluczy usb od HP jako system plików wybieramy FAT32 - krok opcjonalny, ale zalecany tak na wszelki wypadek gdyby klucz posiadał jakiś niestandardowy system plików. 2. Rozpakowujemy archiwum bootsectror.rar 3. Uruchamiamy wiersz poleceń (cmd.exe) a w nim zmieniamy katalog na ten w którym znajduje się rozpakowany bootsector.rar 4. Uruchamiamy właściwą procedurę tworzenia klucza komendą "makeusb.bat x:" gdzie x: to litera dysku z kluczem USB. 5. Koniecznie !! należy od montować klucz USB, wyjąć i włożyć go spowrotem przed kontynuowaniem wgrywania. mam problem w punkcie 4. pokzauje mi błąd, taki: C:\Users\Daniel>cd / C:\>cd xpc C:\xpc>makeusb.bat h: Format h: ... Create boot sector ... ERROR: Read DBR: failed - Failed to create files (LastError: 0x5)! ERROR: Write DBR: failed - Failed to create files (LastError: 0x5)! ERROR: Write MBR: failed - Failed to create files (LastError: 0x5)! Could Not Find C:\xpc\usbbs32.bin Done. RePlug device before using it! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted July 5, 2009 Author Report Share Posted July 5, 2009 Jaki masz klucz USB? wielkość i na jaki format plików go sformatowałeś... potrzebny jest Fat32. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted July 5, 2009 Report Share Posted July 5, 2009 zrobiłem sobie chamelona na kluczu 2GB , ale całkiem innym sposobem http://www.insanelymac.com/forum/lofiversion/index.php/t169043.html wykonałem tylko "Make the USB Stick Bootable with Chameleon 2.0" i działa mi sformatowałem pendriva na HFS+ , ale jak bym sformatował na fat32 też by chameleon 2 poszedł z klucza? chyba powinno ... pytam, bo troche szkoda ze tego pendriva z maczkami mogę uzywać , tzn. partycje hfs+ rozpoznają , fat32 jest uniwelsalny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted July 5, 2009 Author Report Share Posted July 5, 2009 Chameleon na Fat32 nie będzie działał... tylko HFS+ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadowmajk Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Hmm, tak czytam wasze wypowiedzi i nabrałem smaku na XPC :> obecnie używam PCEFIv10.2 ale jeśli UEFI zapewni mi wszystko to co wcześniej wymieniony i wykluczy konieczność używania kolejnych kextów to mogę się przerzucić Obecnie dsmos zastąpiłem FakeSMC, i teraz zastanawiam się czy XPC ma również emulator SMC:> czy po prostu blokuje ładowanie 'Dont Steal Mac OS X" bo szczerze wolałbym mieć emulowanego SMC bo w niedalekiej przyszłości jak sądzę niesie to za sobą dodatkowe korzyści Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 27, 2009 Author Report Share Posted August 27, 2009 XPC już nie a i nie będzie miał dekryptorów. Różnica pomiędzy dsmos i FakeSMC jest taka że pierwszy to dekryptor działający jak "Don't Steal Mac OS X", natomiast FakeSMC "podaje" wszystko potrzebne do działania oryginalnego Don't steal... stąd brak potrzeby dodatkowego dekryptora w systemie. Niestety nowe wersje XPC są wciąż opóźniane, ale z "przecieków" prace intensywne są prowadzone... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zet120 Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Panowie może ktoś spróbuje nowej wersji, która podobno działa z tym, że nie u mnie. Pewien gość na podstawie wersji XPC 0.5_test8 przygotował obraz dysku dostępny tutaj. Co robię: Format Pena - standard (Win XP prawdziwy choć można na wirtualnej maszynie w maczku z takim samym rezultatem) - wynik: Kopiuję na pena zawartośc obrazu i zamieniam dsdt.aml na mój, którego używam. Struktura plików na penie: Reboot, ....czerwony tekst MBR Start! i czarny ekran. EDIT:2009.10.26 Gdyby jednak Ktos pokusił się o zbadanie sprawy, najlepiej na płycie innej niż ASUS to tutaj dostępna jest wersja test_10 wydana wczoraj, czyli 2009.10.25. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Chętnie bym przetestował, ale mój klucz na USB obecnie zawiera juz chamelona i potrzebuję go do uruchomienia Snow'a. Chyba że sobie załatwię drugi. [ Komentarz dodany przez: 314TeR: 2009-10-26, 14:29 ] Reszta dyskusji została wydzielona tu: http://hamac.pl/topics7/reczna-instalac ... -vt980.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuzzy80 Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 Gdyby jednak Ktos pokusił się o zbadanie sprawy, najlepiej na płycie innej niż ASUS to tutaj dostępna jest wersja test_10 wydana wczoraj, czyli 2009.10.25. Plik został usunięty, możesz go wrzucić na RS? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts