Jump to content

XPC - jak przygotować klucz USB

Recommended Posts

• Replies 120
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

To już zależy od kextów... nowsze XPC mają już możliwość ładowania Extensions.mkext - ale przyznam się że nawet nie testowałem tej opcji :oops:

Generalnie panuje ta sama zasada co dla /Extra/Extensions i /Extra/Extensions.mkext w połączeniu z nowszymi chameleon'ami.

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
...

Przygotowanie dzielimy na 2 części:

A. Przygotowanie klucza pod Windows.

1. Formatujemy klucz USB narzędziem do formatowania kluczy usb od HP jako system plików wybieramy FAT32 - krok opcjonalny, ale zalecany tak na wszelki wypadek gdyby klucz posiadał jakiś niestandardowy system plików.

2. Rozpakowujemy archiwum bootsectror.rar

3. Uruchamiamy wiersz poleceń (cmd.exe) a w nim zmieniamy katalog na ten w którym znajduje się rozpakowany bootsector.rar

4. Uruchamiamy właściwą procedurę tworzenia klucza komendą "makeusb.bat x:" gdzie x: to litera dysku z kluczem USB.

5. Koniecznie !! należy od montować klucz USB, wyjąć i włożyć go spowrotem przed kontynuowaniem wgrywania.

mam problem w punkcie 4.

pokzauje mi błąd, taki:

C:\Users\Daniel>cd /

C:\>cd xpc

C:\xpc>makeusb.bat h: 
Format h: ...
Create boot sector ...
ERROR: Read DBR: failed - Failed to create files (LastError: 0x5)!
ERROR: Write DBR: failed - Failed to create files (LastError: 0x5)!
ERROR: Write MBR: failed - Failed to create files (LastError: 0x5)!
Could Not Find C:\xpc\usbbs32.bin
Done.
RePlug device before using it!

zrobiłem sobie chamelona na kluczu 2GB , ale całkiem innym sposobem

http://www.insanelymac.com/forum/lofiversion/index.php/t169043.html

wykonałem tylko "Make the USB Stick Bootable with Chameleon 2.0" i działa mi :)

sformatowałem pendriva na HFS+ , ale jak bym sformatował na fat32 też by chameleon 2 poszedł z klucza? chyba powinno ...

pytam, bo troche szkoda ze tego pendriva z maczkami mogę uzywać , tzn. partycje hfs+ rozpoznają , fat32 jest uniwelsalny

• 1 month later...

Hmm, tak czytam wasze wypowiedzi i nabrałem smaku na XPC :> obecnie używam PCEFIv10.2 ale jeśli UEFI zapewni mi wszystko to co wcześniej wymieniony i wykluczy konieczność używania kolejnych kextów to mogę się przerzucić :)

Obecnie dsmos zastąpiłem FakeSMC, i teraz zastanawiam się czy XPC ma również emulator SMC:> czy po prostu blokuje ładowanie 'Dont Steal Mac OS X" bo szczerze wolałbym mieć emulowanego SMC bo w niedalekiej przyszłości jak sądzę niesie to za sobą dodatkowe korzyści :)

XPC już nie a i nie będzie miał dekryptorów.

Różnica pomiędzy dsmos i FakeSMC jest taka że pierwszy to dekryptor działający jak "Don't Steal Mac OS X", natomiast FakeSMC "podaje" wszystko potrzebne do działania oryginalnego Don't steal... stąd brak potrzeby dodatkowego dekryptora w systemie.

Niestety nowe wersje XPC są wciąż opóźniane, ale z "przecieków" prace intensywne są prowadzone...

• 1 month later...

Panowie może ktoś spróbuje nowej wersji, która podobno działa z tym, że nie u mnie.

Pewien gość na podstawie wersji XPC 0.5_test8 przygotował obraz dysku dostępny tutaj.

Co robię:

Format Pena - standard (Win XP prawdziwy choć można na wirtualnej maszynie w maczku z takim samym rezultatem) - wynik:

cmdd.jpg

Kopiuję na pena zawartośc obrazu i zamieniam dsdt.aml na mój, którego używam.

Struktura plików na penie:

zrzutekranu20091025godz.png

Reboot, ....czerwony tekst MBR Start! i czarny ekran.

EDIT:2009.10.26

Gdyby jednak Ktos pokusił się o zbadanie sprawy, najlepiej na płycie innej niż ASUS to tutaj dostępna jest wersja test_10 wydana wczoraj, czyli 2009.10.25.