Jump to content

DualBoot: Mac OS X & Windows

Recommended Posts

Raczej pełny reinstall.. rozsynchronizowałeś tabele partycji, a odkręcić to bez naprawdę dobrej znajomości tematu jest ciężko... sam osobiście bym odpuścił i postawił wszystko jeszcze raz, wpierw czytając dokładnie poradniki...

• Replies 161
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam,

Zrobiłem wszystko od nowa przy okazji zaliczając kilka rewelacji ale już cieszyłem się, że wszystko chodzi i coś jeszcze jest nie tak...

Miałem działającego Mac'a, zainstalowałem zgodnie z instrukcją Windowsa. Miałem działającego Windowsa, wróciłem przy pomocy bootCD do Mac'a i zainstalowalem charmeleona (pare problemów bylo ale dzialal mac w koncu ladnie - wszystko sie bootowalo jak powinno) i teraz mam działającego Mac'a aż nagle chciałem odpalić tymże charmeleonem Winde i bach:

BOOTMGR is missing
Press Ctrl+Alt+Del to restart

Mac działa, Windows jw.

Dodam bo to może mieć związek, że na komputerze mam trzy partycje (same się tak utworzyły tj. przy tworzeniu mac'a zrobiłem Snow i Windows(FAT) a przy instalowaniu windowsa już widział trzecią (100mb o nazwie System Requied czy coś w tym stylu); ja tylko Windowsa przeformatowalem na NTFS i tam go zainstalowałem); cały czas widać 3cią partycję w mac'u i charmeleonie jako dysk bootowalny.

Mac to komputer, a system operacyjny to OS X (OS dziesięć). Jak czytam że ktoś zainstalował Mac'a to zawsze mnie zastanawia jak można zainstalować komputer w komputerze... #-o

zainstalowałem zgodnie z instrukcją Windowsa.

Jakbyś zainstalował wszystko zgodnie z instrukcją, to by wszystko działało...

Spróbuj przeinstalować chameleon'a korzystając z Chameleon Wizarda:

http://hamac.pl/topics30/chameleon-wizard-vt4716.htm

z opcją boot0hfs.

Okazało się, że windows bootuje ale z tej partycji 100mb o nazwie System Requied a nie partycji głównej. Niby wszystko działa jednak brak temu estetyki i tu pytanie czy idzie to naprawić?

Nie bootuje, a przynajmniej nie powinien z tej partycji.

Przeczytaj uważnie poradnik jeszcze raz... jak masz dwa systemy na jednym dysku GUID (Mac OS X i Windows) to partycja windows musi mieć ustawioną flagę boot, a w mbr ma być zainstalowany kod w wersji boot0hfs.

• 5 weeks later...
  • 4 weeks later...

Witam, czy możliwy jest dualboot dla Windowsa Xp Pro i Liona? Otoz zainstalowalem liona, i zgodnie z tutkiem zostawilem wolna partycne FAT 32 na system i Fat 32 na dane. Lion zainstalowany, a przy instalacji XP sformatowałem partycje FAT na NTFS ( nic innego nei robilem, zgodnie z tutkiem ), instalator windowsa mowi ze po restarcie nastepny krok instalacji ( typowe ;-) ), a nastepnym krokiem okazuje sie nie kontynuacja instalacji windowsa xp, a informacja o błędzie dysku? Celem weryfikacji zainstalowałem ponownie chameleona, ktory partycje windowsowska odpala, ale tam kolejny blad ze brak jakiegos pliku NTRLN czy jakos tak :( Na laptopie windows 7 jest mi zbędny, gdyż skosił mi juz 3 baterie, tak więc wole XPka ;]

Z gory dzieki.

Ale chodzi Ci o to, że w tutku sa podane 2 partycje, a ja mam 3? Bo XP (partycja) siedzi na ostatniej partycji tak jak siedzieć ma ;)

EDIT.

Nie umiem chyba liczyć do 4 x;-) OSX - 2 partycje, Winda tez dwie, wiec kolejna sie nie nada... Dzięki ;-) Śmiga teraz ;]

• 2 months later...

Mam problem :-> Stworzylem 4 partycje w GUID, na pierwszej SL, na drugiej Win7, trzecia nic, czwarta instalator SL. Obecnie Win7 i SL sa zainstalowane, ale nie potrafie zbootowac Windowsa z Chameleona. Wsadzilem instalator Win7 na pendrive i za pierwszym bootowaniem po instalacji Chameleona, bootuje Chameleon, po wybraniu Win7 pokazuje sie znany ekran. No to uruchamiam instalator z pendrive'a, daje Napraw, wykrywa co nie tak, naprawia, restart. Znow bootuje Chameleon i po wybraniu Win7 znow to samo, ale nie do konca. Teraz jak zbootuje z pendrive'a to uruchamia sie Windows z dysku... (zamiast instalatora). Jak to doprowadzic do porzadku?

(przepraszam za brak pl znakow)

Mam problem :-> Stworzylem 4 partycje w GUID, na pierwszej SL, na drugiej Win7, trzecia nic, czwarta instalator SL. Obecnie Win7 i SL sa zainstalowane, ale nie potrafie zbootowac Windowsa z Chameleona. Wsadzilem instalator Win7 na pendrive i za pierwszym bootowaniem po instalacji Chameleona, bootuje Chameleon, po wybraniu Win7 pokazuje sie znany ekran. No to uruchamiam instalator z pendrive'a, daje Napraw, wykrywa co nie tak, naprawia, restart. Znow bootuje Chameleon i po wybraniu Win7 znow to samo, ale nie do konca. Teraz jak zbootuje z pendrive'a to uruchamia sie Windows z dysku... (zamiast instalatora). Jak to doprowadzic do porzadku?

(przepraszam za brak pl znakow)

A teraz to przetłumacz ze swojego, na język polski. Zamieść też screen partycji.

Jak widac stworzylem 4 partycje: SL10.6.8 na MAC1, Win7 na s3, potem bez systemu na s4 i na s5 instalka SL.

/dev/disk0
  #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
  0:      GUID_partition_scheme                        *500.1 GB   disk0
  1:                        EFI                         209.7 MB   disk0s1
  2:                  Apple_HFS MAC1                    50.0 GB    disk0s2
  3:       Microsoft Basic Data                         200.0 GB   disk0s3
  4:                  Apple_HFS WIN2 HFS                240.0 GB   disk0s4

Na pendrive wgralem sobie instalator Win7. Zainstalowalem z niego Win7. Po instalacji Chameleona, z dysku bootuje sie Chameleon. Bez problemu moge dalej zbootowac maka, ale z Win7 dostaje ten klasyczny komunikat. No to uruchomilem instalator z pendrive'a, naprawil i sie zrestartowal. Z dysku bootuje Chameleon, Mak sie dalej bootuje, Windows dalej nie potrafi. O dziwo cos sie po tej akcji z naprawa dzieje z pendrive'em, bo jak odpalam komputer bez dysku (HDD) i bootuje z pendrive'a to jest juz uszkodzony (dokladnie ten sam blad kiedy chce zbootowac z dysku), ale za to jak wsadze dysk i pendrive i zbootuje z pendrive'a to uruchamia sie system z dysku. Zawile troche.

UPDATE: troche pogmatwałem... stworzyłem jeszcze raz instalator na pendrive'ie. Wybierajac w Chameleonie Windowsa mam znany komunikat. Uruchomiłem instalator Windowsa, dałem napraw i jak wcześniej coś wykrywał i był przycisk "Repair and reboot" to teraz tego nie ma. Nie widzi nigdzie systemu na dysku. A instalator na pendrive'ie pewnie psuł Leopard dodając swoje śmieci, kiedy go uruchomiłem zapominając wyjąć pendrive, ale może to było też to naprawianie. Jest jakiś w 100% sprawdzony sposób? ;-)

UPDATE: problem rozwiazany. Zeby znow Windows dal sie naprawic musialem dac mu partycje aktywna. Potem zmienilem na makowa i dziala. Nie wiem dlaczego wczesniej to nie dzialalo, ale juz jest ok. Przepraszam za zamet ;-)

• 2 months later...

Instaluję na metodę GUID/GPT

Jak sobie poradzić zainstalowaniem Windowsa Visty z tak zwanego dysku odzyskiwania danych - tam nie można wybrać partycji - instaluje się się na pierwszej z brzegu.

Dałem opcję bez winRE i zapytał czy instalować na partycji MBR EFI Header o pojemności 0,20MB, nie byłem pewny więc przerwałem.

Jak to dobrze zrobić?

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
Poradnik nadal taki sam? Bo wydaje mi się, że jest on pisany pod Snow Leo

Poradnik opisuje jak zrobić dual/multi boot a nie jak zainstalować konkretny OS X. Dla każdego OS X'a od 10.4 a kończąc na 10.8 którego premiera będzie w lato, instalacja obok innego systemu będzie identyczna.

• 1 month later...

Chyba coś spaprałem. Zainstalowałem OS X wraz z Chameleonem, ale po próbie włączenia Windowsa pisało, że nie znaleziono bootmgr. To korzystając z rad, które znalazłem na internecie uruchomiłem płytkę instalacyjną Windowsa 7 i wpisałem kilka poleceń w tej konsoli. Problem w tym, że Chameleon się po prostu usunął i teraz nie można wybrać systemu, po prostu włącza się Windows. Jak to naprawić? Z góry dzięki za odpowiedź.

Instalujesz osx i chameleona potem win7 następnie odpalasz bootcd i naprawiasz chameleona. W twoim przypadku jak naprawiles boot win7 musisz zmienić teraz spowrotem aktywna partycje na ta z chameleonem lub odpalic system z bootcd i jeszcze raz go zainstalować.

BigFox, aleś zakręcił... metod jest wiele, ale najlepsza ta ta gdzie partycji aktywnej się nie przestawia a instaluje się jedynie boot0hfs lub boot0md który skutecznie załatwia tę kwestię i potem mamy poprawnie działający w windows sleep, hibernację i instalację SPx.