BigFox Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 Hehe No wsumie miało być jak najprościej a wyszło jak zwykle, z tego by wynikało ze była zmieniają aktywna partycja To korzystając z rad, które znalazłem na internecie uruchomiłem płytkę instalacyjną Windowsa 7 i wpisałem kilka poleceń w tej konsoli.. inaczej win nie naprawil by boota. ale mniejsza bo chyba kolega sobie poradził. Boot0hfs to oczywiście podstawa i myśle ze teraz każdy używa, natomiast muszę spróbować boot0md bo o ile jak mówisz aktualizację idą ok, to spotkałem się z problemem po hibernacji ze komp się nagminnie rebootowal po uśpieniu i właśnie nie mogłem wygooglowac o co to biega bluescreen z power driver state chyba. Na laptopach było ok, tylko jak był boot0hfs to teraz zaktualizowac charmela z boot0md i będzie śmigac? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianlod Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 sorki za pytanie ale jestem nowy.. czy majac zainstalowanego win 7 musze go odinstalowac? czy moge dograc mac os lion dzieki chameleonowi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pc-qwerty Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Możesz "dograć", o tym właśnie jest ten temat... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michas_wawa Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Ja mam pytanie jezeli mam dysk typu GUID na ktorym wpierw byly 3 partycje Sformatowane byly Extended Journaled, i na 1 z nich byl zainstalowany system Osx a na 2 pozostalych byly dane, i teraz utworzylem kolejne 3 partycje w FAT-32 to moge zainstalowac na jakiejs Partycji Windowsa 7 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Ja mam pytanie jezeli mam dysk typu GUID na ktorym wpierw byly 3 partycje Sformatowane byly Extended Journaled, i na 1 z nich byl zainstalowany system Osx a na 2 pozostalych byly dane, i teraz utworzylem kolejne 3 partycje w FAT-32 to moge zainstalowac na jakiejs Partycji Windowsa 7 ? Wszystko zależy którą w kolejności partycją jest ta z Fat32. Partycja pod windows nie może być dalej niż 3-cia w disk utility (4-ta uwzględniając ukrytą partycję EFI). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michas_wawa Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Dzieki za pomoc, czyli rozumiem ze jezeli w narzedziach dyskowych osxa moje partycje widac w nastepujacy sposob: System ( Extended Journaled ) Win ( FAT 32 ) Dane ( Extended Journaled ) Win 2 ( Fat 32 ) Dane 2 ( Extended Journaled ) Win3 (Fat 32 ) To na partycji Win powinienem zainstalowac bez problemu windowsa 7 po sformatowaniu w instalatorze windowsa NTSFem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Musisz mieć jeszcze poprawnie utworzone hybrydowe partycje GPT/MBR, a to można zrobić jedynie jak modyfikujesz partycję z poziomu innego systemu na innym dysku lub z poziomu instalatora z DVD/USB. Zamieść też wynik komendy: diskutil list Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michas_wawa Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Dzieki zrobilem tak jak mowiles z pozycji plyty instalacyjnej retaila wszedlem w narzedzia dyskowe z formatowalem partycje Fatem nizej wynik "diskutil list" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Jeśli faktycznie zakładałeś partycje z poziomy płyty, a nie tylko formatowałeś. to na partycji "windows 1" powinieneś bez problemu zainstalować windows. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michas_wawa Posted October 22, 2012 Report Share Posted October 22, 2012 Witam zainstalowalem Windowsa ale problem jest taki, ze po restarcie , chameleon sie wysypal ok norma wiec odpalilem boot CD osxa ale osx nie widzi partycji z windowsem po aktualizacji Chameleona i kolejnym restarcie odpala sie tylko oSX widzi jakas partycje win ale jak ja bootuje to pojawia sie boot error moze ktos cos pomoc? bede w domu to podczepie screena Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzooff Posted October 22, 2012 Author Report Share Posted October 22, 2012 W tym wątku proszę umieszczać wyłącznie pytania związane z samym poradnikiem. Indywidualne problemy proszę umieszczać w odobnych wątkach z porządnym opisem co i jak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapidsebuja Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 A ja mam pytanie: O jaki konkretnie Windows chodzi w pierwszym poście tego tematu? Pisze tam: "Instalator Windows posiada błąd, który może uniemożliwić instalację systemu przy większej ilości napędów" I skąd takie informacje? [ Komentarz dodany przez: 314TeR: 2012-12-06, 00:19 ] NIE "z kad" a skąd! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzooff Posted December 5, 2012 Author Report Share Posted December 5, 2012 Na problem trafiłem sam osobiście, a rozwiązanie znalazłem na oficiajlnych stronach Microsoft'u. Dokładnie był to albo Windows 7 albo Vista - nie pamiętam już. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kokos00 Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Mam problem. Próbuję zainstalować sobie OS X SL obok windowsa 7 na dysku MBR, lecz gdy wchodzę do Disc Utility partycja sformatowana w FAT32 pod OS X jest nieaktywna na szaro nie da się nic zrobić. Układ moich partycji jest następujący taki jak na załączonym obrazku. Nie wiem teraz czy bawić się dalej w postawienie tego na MBR czy wszystko zainstalować od nowa w schemacie GUID/MBR. Pisałem już o tym w innym temacie ale mi nikt nie odpisał więc może tu ktoś pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pc-qwerty Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 A ta "partycja w FAT32" to czasem nie jest puste miejsce? Dziwnie wygląda system plików oznaczony jako "other". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xandersky Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 A ja generalnie mam problem z "innej bajki".. Do komputera mam podpięte dwa dyski. Pierwszy - OSX SL (Sata2 - third slave) (jedna partycja) Drugi - WIN XP PRO SP3 (Sata2 - third master) (jedna partycja) - Chameleon zainstalowany z poziomu OSX na dysku z Win XP (boot0md) - Dysk startowy ustawiony na WIN XP Chameleon zaskakuje mogę sobie wybrać z którego dysku chce startować i przy wyborze Win XP win zaskakuje - pojawia sie na chwile logo ładowania xp i za dwie sekundy mam piękny Bluscreen i reboot.. XP dopiero co zainstalowany do momentu zainstalowania Chameleona wstawał i działał normalnie. Chameleon najnowszy.. Pomysłów brak.. Spotkał sie ktoś może z czymś podonym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DominuM Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 Witam po raz pierwszy. Czytając te wszystkie posty nie mogę znaleźć odpowiedzi na tak proste pytanie jak: Czy instalujac win 7 na jednym dysku a pózniej OSX na innym wypinam ten z win i podpinam ten, na którym ma byc OSX. Przepraszam za podstawy ale dopiero zaczynam walkowc ten temat i moja zabawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 Czy instalujac win 7 na jednym dysku a pózniej OSX na innym wypinam ten z win i podpinam ten, na którym ma byc OSX. A teraz przeczytaj i przetłumacz na polski to o co pytasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DominuM Posted May 4, 2013 Report Share Posted May 4, 2013 Dobra postaram się - chodź myślałem, że to nie skomplikowane. Na początku w tutorialu jest, że: 1. Na oddzielnych dyskach.To najprostszy przypadek, gdzie cały DualBoot nie wymaga dodatkowych zabiegów. Instalacja systemówInstalujemy systemy na oddzielnych dyskach i w dowolnej kolejności. Na jednym Windows a na drugim OSX wraz z bootloaderem, przy zastosowaniu wybranej wersji/metody. Kurde nie jestem aż tak tępy. Mam PC z windows 7. Kupiłem dysk aby zainstalować na nim OSX. Teraz: wyciągam obecny HDD z win 7, a na jego miejsce wpinam ten (nowy) do OSX?? Czy podpinam oba na raz i męczę się z instalacją OSX?? Mam nadzieję , że bardziej zrozumiałe. [ Dodano: 2013-05-04, 05:05 ] Ok znalazłem odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 4, 2013 Report Share Posted May 4, 2013 Zawsze odpinasz drugi dysk, choćby ze względu na bezpieczeństwo danych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DominuM Posted May 14, 2013 Report Share Posted May 14, 2013 1. Na oddzielnych dyskach.To najprostszy przypadek, gdzie cały DualBoot nie wymaga dodatkowych zabiegów. W Biosie ustawiamy dysk z Mac OS X jako startowy.Chameleon powinien sam zobaczyć Windows na drugim dysku i będziemy mieli przy starcie do wyboru oba systemy. I mam kolejną kłodę mimo, iż ustawiłem wszystko zgodnie z instrukcją i tak botuje mi się windows. Nawet jak wsadzę płytke z UniBootX-em to i tak startuje win. Przypuszcza, że mam złe ustawienia na boot w Chameleon jak to zmienić. Cokolwiek wpisuję to albo Boot0: error albo win. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biggie Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Jutro zabieram się za instalacje jak tylko reszta danych poleci na dropbox. Teraz podsumowując poradnik - Jeżeli mam lapka z preinstalowanym windowsem 7 (na jakiejś tam pierwszej partycji) to muszę: 1. sformatować cały dysk 2. zrobić go jako guid 3. podzielić na dwie partycję 4. druga zrobić jako FAT 5. zainstalować windows 7 na tej drugiej (Nie usuwać w instalatorze win) 6. zainstlowac osx86 na pierwszej partycji dobrze to rozumiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 W pierwszej kolejności zrób sobie płyty/klucz USB z kopią systemu do przywrócenia do stanu fabrycznego. Przyda się jakbyś kiedyś potrzebował. Czy laptop ma UEFI? Jak tak, to powinieneś instalować zupełnie inaczej... 1. Instalacja OS X za pomocą clobver'a w trybie UEFI 2. Dzielisz dysk w Disk Utility na dwie parycje, przy czym drugą zostawiasz KONIECZIE w HFS+ 3. Instalujesz Windows'a w trybie UEFI i w instalatorze kasujesz tę drugą pustą partycję, a jako miejsce docelowe wskazujesz pustą partycję... I to wszystko, dzięki temu masz i OS X i Windows startujący z dysku GPT, bez żadnych kombinacji z partycjami hybrydowymi, etc... CLover uruchomi Ci oba systemy bez najmniejszego kłopotu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biggie Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Tak, laptop ma UEFI Jest to dokładnie ten model: http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/samsung-np-rc530-s02pl-w7hp-drukarka.bhtml Rozumiem, że dysk muszę cały wyczyścić (łącznie z partycja recovery) i przechodzę do kroków, które wymieniłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Rozumiem, że dysk muszę cały wyczyścić (łącznie z partycja recovery) i przechodzę do kroków, które wymieniłeś. Niestety tak... dlatego polecam koniecznie zrobić płyty restore aby później móc w razie czego przywrócić go do stanu fabrycznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts