biggie Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 podzieliłem przy instalacji osx na dwie partycje. Podczas instalacji win7 mam 4 partycje, dwie małe dwie normalne. Jak mam postąpić przy instalacji win7? usuwać którąś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 Jeśli założyłeś dwie partycje pod OS X, to będziesz miał taki układ: 1. EFI 2. Właściwa z OS X 3. Rescue - dla OS X 4. Druga partycja - pod windows. Dlatego widzisz 4-ry partycje, bo tyle ich faktycznie jest. Teraz po odpaleniu instalacji windy, kasujesz w instalatorze partycję 4 i jako miejsce instalacji wskazujesz puste miejsce. Instalator powinien teraz założyć Ci dwie partycje, jedną taką systemową dla windy ~100MB i reszta na właściwy system. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juniorjpdj Posted July 27, 2013 Report Share Posted July 27, 2013 Witam, Ja tu nowy, szykuje mi sie boot 6 systemow naraz :x I teraz pytanko. Czy jak mam system partycji MBR i osx'a instaluje, to moge potem gpartedem w partycjach grzebac? Bo nie wiem, czy przy instalacji sie miesza MBR z GPT czy zostaje MBR i osx sie przystosowuje dlatego tymi paczami. Moglby mnie ktos olsnic? Aaa, i jakbym chcial chainloadowac osx'a grubem to moge sobie odpuscic Chameleon'a? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted July 29, 2013 Report Share Posted July 29, 2013 Przy schemacie MBR możesz grzebać GPartedem, hybryda GPT/MBR powstaje, jeżeli sformatujesz w Narzędziu dyskowym dysk w GPT i założysz partycję FAT32. MBR w GPT/MBR sam się nie przekształci. Co do ładowania z GRUBa - teoretycznie GRUB 2 może odpalić OS X'a, ale w praktyce lepiej mieć zainstalowanego Chameleona i ustawić w GRUBie chainload. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juniorjpdj Posted July 29, 2013 Report Share Posted July 29, 2013 Ok dzieki bardzo, to tak jak myslalem, ale wolalem byc pewien niz robic potem partycje od nowa... A jeszcze tak zapytam, jaka partycja mniej wiecej na os'x starczy? Tak zeby mi jej programy, tempy, configi itp nie zapchaly, ciezkie dane raczej na osobnej bd mial. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted July 29, 2013 Report Share Posted July 29, 2013 25-30 GB to IMHO minimum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juniorjpdj Posted July 29, 2013 Report Share Posted July 29, 2013 Dzieki, dalem 50GB Jest tu moze jakas opcja typu: "postaw piwo" albo "pomogl"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamiPL Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Jest tu moze jakas opcja typu: "postaw piwo" albo "pomogl"? jest, ale musiałbyś być autorem wątka.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasta312 Posted August 17, 2013 Report Share Posted August 17, 2013 dualboot by gadowsk - nie działa link Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
none20 Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Przepraszam, że odkopuję temat. Mam dylemat, bo zainstalowałem dwa systemy, ładnie podpisałem partycję FAT i HF (kolejno Windows / Mac ). Jednak podczas instalacji Windowsa musiałem sformatować tę partycję na NTFS - od tego momentu Mac widzi tę partycję jako "Untitled". Jak, lub gdzie mogę zmienić jej wyświetlaną nazwę w systemie Mac - osobiście mnie to bardzo razi. PS. Opcjonalnie gdzie mogę wyłączyć wyświetlanie tej partycji na Macu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 gdzie mogę zmienić jej wyświetlaną nazwę w systemie Mac Uruchomić Windows i zmienić jej nazwę. Po formacie masz po prostu brak nazwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barat Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 A ja mam taką sytuację: Dysk SSD 128GB w całości na OSX DYSK 1TB który ma mieć 128GB na kopię CCC OSX, ~200GB na Windows 8, reszta na pliki w HFS. Windows będzie jedynie jak będę chciał w coś pograć Sęk w tym, że chcę najpierw zainstalować Windows, podkręcić i wytestować kompa i dopiero instalować OSX na SSD (który wyjmę z obecnego laptopa). Wszystko ma być w UEFI (Clover). Czy żeby to zadziałało to muszę najpierw i tak pod OSX przygotować na tym dysku od razu taki układ?: 128GB CCC | 200GB Windows (Też HFS i usunąć podczas instalacji Win?) | ~670GB HFS na pliki Mogę wtedy najpierw zainstalować normalnie Windows, potem na osobnym SSD "po Bożemu" ML i kopia CCC będzie bootowalna z tego drugiego dysku? Czy może po prostu wziąć czysty dysk 1TB, usunąć wszystkie partycje które są, utworzyć z instalatora Windows 8 partycję 200GB i resztę zostawić nie przydzielone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Jeśli nowy komp to sprzęt z UEFI, to po prostu zainstaluj windows na 200GB w trybie UEFI, a resztę zostaw w spokoju, potem sobie to spartycjonujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmel3 Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 Witam. Czytam, dowiaduje się we własnym zakresie, ale jeszcze wolę zapytać dla pewności. Moja sytuacja jest taka iż mam Windowsa już postawionego, i chcę na oddzielnej partycji obok Windowsa wrzucić 10.8.5 Os X. Czy jeżeli po prostu zainstaluję go na wolnej partycji 80GB to nie będę miał żadnych problemów z dostępem do Windowsa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 karmel3, przeczytałeś w ogóle pierwsze posty? Tam masz odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciachu93 Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Instaluje właśnie 10.9 w schemacie GPT, utworzyłem dwie partycje, jedną HFS+ i drugą FAT. Teraz rozumiem że chcąc instalować windowsa w instalatorze windowsa mam usunąć tą partycje FAT i jej miejscu utworzyć NTFSa ? I czy moge w ten sposób utworzyć kilka partycji bo nie ukrywam 1 partycja w systemie to za mało. Jak to zrobić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamiPL Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Nie usuwaj partycji FAT jedynie sformatuj na NTFS.. bo Ci się posypie tablica GUID i zabawa od nowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Instaluje właśnie 10.9 w schemacie GPT, utworzyłem dwie partycje, jedną HFS+ i drugą FAT. Jeśli tak zrobiłeś, to instalator utworzył Ci hybrydowy schemat partycji GPT/MBR i Windows 64 bit nie postawisz w trybie UEFI. Pamiętaj o tym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciachu93 Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Moja płyta główna nie obsługuje UEFI więc nie bedzie to zaden problem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Moja płyta główna nie obsługuje UEFI więc nie bedzie to zaden problem ? To na pewno bezpieczniejsza opcja, aczkolwiek clover czasami strzela fochy i nie chce odpalać windows w trybie legacy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek811 Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Nie mam sleep w windows 7. Kurcze, wiem że był ten temat poruszany kiedyś, ale nie pamiętam rozwiązania i nie mogę znaleźć na forum. Padł mi jeden dysk i musiałem stawiać na nowo OSX i windowsa. Oba na oddzielnych dyskach, Mavericks i Windows 7. Chameleon na partycji OSX. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Nie mam sleep w windows 7. Kurcze, wiem że był ten temat poruszany kiedyś, ale nie pamiętam rozwiązania i nie mogę znaleźć na forum. Był poruszany. Aby sleep i hibernacja i instalacja SPx działała, windows musi być zainstalowany na partycji podstawowej, ta partycja musi być aktywna a w MBR musi być boot0 w wersji uruchamiającej boot1f z partycji HFS. Oczywiście mówię o wypadku że masz dysk hybrydowy MBR/GPT. Musisz też mieć zsynchronizowane partycje, sprawdź narzędziem gptsync np z linuxa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek811 Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 Nie mam hybrydy. Mam dwa oddzielne dyski. Jeden GUID dla OSX, drugi MBR dla windows. Partycja podstawowa, oznaczona jako aktywna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 To musisz zainstalować specjalne boot0md na dysku z Windows i ustawić go jako startowy w BIOS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek811 Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Zadziałało. Po instalacji boot0md na mbr windows nie chciał wystartować, ale po potraktowaniu go płytą instalacyjną naprawił się i działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts