Jump to content

DualBoot: Mac OS X & Windows

Recommended Posts

• Replies 161
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jeśli założyłeś dwie partycje pod OS X, to będziesz miał taki układ:

1. EFI

2. Właściwa z OS X

3. Rescue - dla OS X

4. Druga partycja - pod windows.

Dlatego widzisz 4-ry partycje, bo tyle ich faktycznie jest.

Teraz po odpaleniu instalacji windy, kasujesz w instalatorze partycję 4 i jako miejsce instalacji wskazujesz puste miejsce. Instalator powinien teraz założyć Ci dwie partycje, jedną taką systemową dla windy ~100MB i reszta na właściwy system.

• 1 month later...

Witam,

Ja tu nowy, szykuje mi sie boot 6 systemow naraz :x

I teraz pytanko.

Czy jak mam system partycji MBR i osx'a instaluje, to moge potem gpartedem w partycjach grzebac?

Bo nie wiem, czy przy instalacji sie miesza MBR z GPT czy zostaje MBR i osx sie przystosowuje dlatego tymi paczami.

Moglby mnie ktos olsnic?

Aaa, i jakbym chcial chainloadowac osx'a grubem to moge sobie odpuscic Chameleon'a?

Przy schemacie MBR możesz grzebać GPartedem, hybryda GPT/MBR powstaje, jeżeli sformatujesz w Narzędziu dyskowym dysk w GPT i założysz partycję FAT32. MBR w GPT/MBR sam się nie przekształci.

Co do ładowania z GRUBa - teoretycznie GRUB 2 może odpalić OS X'a, ale w praktyce lepiej mieć zainstalowanego Chameleona i ustawić w GRUBie chainload.

Ok dzieki bardzo, to tak jak myslalem, ale wolalem byc pewien niz robic potem partycje od nowa...

A jeszcze tak zapytam, jaka partycja mniej wiecej na os'x starczy?

Tak zeby mi jej programy, tempy, configi itp nie zapchaly, ciezkie dane raczej na osobnej bd mial.

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Przepraszam, że odkopuję temat.

Mam dylemat, bo zainstalowałem dwa systemy, ładnie podpisałem partycję FAT i HF (kolejno Windows / Mac ). Jednak podczas instalacji Windowsa musiałem sformatować tę partycję na NTFS - od tego momentu Mac widzi tę partycję jako "Untitled". Jak, lub gdzie mogę zmienić jej wyświetlaną nazwę w systemie Mac - osobiście mnie to bardzo razi.

PS. Opcjonalnie gdzie mogę wyłączyć wyświetlanie tej partycji na Macu?

A ja mam taką sytuację:

Dysk SSD 128GB w całości na OSX

DYSK 1TB który ma mieć 128GB na kopię CCC OSX, ~200GB na Windows 8, reszta na pliki w HFS. Windows będzie jedynie jak będę chciał w coś pograć ;)

Sęk w tym, że chcę najpierw zainstalować Windows, podkręcić i wytestować kompa i dopiero instalować OSX na SSD (który wyjmę z obecnego laptopa).

Wszystko ma być w UEFI (Clover).

Czy żeby to zadziałało to muszę najpierw i tak pod OSX przygotować na tym dysku od razu taki układ?:

128GB CCC | 200GB Windows (Też HFS i usunąć podczas instalacji Win?) | ~670GB HFS na pliki

Mogę wtedy najpierw zainstalować normalnie Windows, potem na osobnym SSD "po Bożemu" ML i kopia CCC będzie bootowalna z tego drugiego dysku?

Czy może po prostu wziąć czysty dysk 1TB, usunąć wszystkie partycje które są, utworzyć z instalatora Windows 8 partycję 200GB i resztę zostawić nie przydzielone?

• 3 weeks later...

Witam.

Czytam, dowiaduje się we własnym zakresie, ale jeszcze wolę zapytać dla pewności.

Moja sytuacja jest taka iż mam Windowsa już postawionego, i chcę na oddzielnej partycji obok Windowsa wrzucić 10.8.5 Os X. Czy jeżeli po prostu zainstaluję go na wolnej partycji 80GB to nie będę miał żadnych problemów z dostępem do Windowsa?

• 4 weeks later...

Instaluje właśnie 10.9 w schemacie GPT, utworzyłem dwie partycje, jedną HFS+ i drugą FAT. Teraz rozumiem że chcąc instalować windowsa w instalatorze windowsa mam usunąć tą partycje FAT i jej miejscu utworzyć NTFSa ? I czy moge w ten sposób utworzyć kilka partycji bo nie ukrywam 1 partycja w systemie to za mało. Jak to zrobić ?

• 3 weeks later...
Nie mam sleep w windows 7. Kurcze, wiem że był ten temat poruszany kiedyś, ale nie pamiętam rozwiązania i nie mogę znaleźć na forum.

Był poruszany.

Aby sleep i hibernacja i instalacja SPx działała, windows musi być zainstalowany na partycji podstawowej, ta partycja musi być aktywna a w MBR musi być boot0 w wersji uruchamiającej boot1f z partycji HFS. Oczywiście mówię o wypadku że masz dysk hybrydowy MBR/GPT. Musisz też mieć zsynchronizowane partycje, sprawdź narzędziem gptsync np z linuxa.