bogdanh Posted September 7, 2014 Report Share Posted September 7, 2014 Dzieki 314TeR. Przeczytałem Twoja radę o minutę za późno... Właśnie instalacja Win "rozwaliła" mi trochę system. Uruchamiam go z zapasowego Pena. Problem główny polegał na tym, że CLover nie widział napędów DVD z instalką Windows. Ma doinstalowane Drivery NTFS UEFI i NTFS (włąściwie wszystkie Extra Drivers z Clover Configurator). ---EDIT--- Przestraszony wyłączyłem laptopa. System sie podniósł z clovera na penie. Mam jednak problem - narzędzia dyskowe pokazują partycję z rozpoczętą instalacją jako "matowe", czyli nie mogę przeformatować, ani wyczyścić. Dla odmiany ta partycja jest montowana na pulpicie i mogę ja przeglądać (ma szczątkową instalację Win). No to sobie nagrabiłem. ---EDIT2--- Problem jednak jest spory. Po uruchomieniu systemu przez clover na pendrive, reinstaluję od nowa clovera na dysku, ale po restarcie dostaje komunikat w stylu Windows po polsku "brak BOOTMGR - naciśnij...." Choroba - czyzby czekała mnie zabawa od zera? ---EDIT3--- Zadziałało - trzeba było właczyć przy instalacji clovera bootloader/Zainstaluj boot0ss Teraz będę czekał na rady jak zmusić clovera do zobaczenia napędu z instalka Win7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juniorjpdj Posted September 7, 2014 Report Share Posted September 7, 2014 Zainstaluj go do MBR. Bo z tego co widac to niezbyt clover sie bootuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fågel Posted September 7, 2014 Report Share Posted September 7, 2014 Ja mam chyba instalke windowsa uszkodzona, nie zależnie od tego czy próbuje instalowac na czystym Gpt, czy z pozostawiona wolna przestrzenią za partysja Hfs+, to i tak dostaje komunikat ze windows nie mógł przejść do kolejnego etapu instalacji.. tzn nie chce chyba bootloadera instalowac, sam nie wiem juz co myslec bo 2 dni temu instalowalem normalnie na Gpt co prawda bez patrycjusz macka ale działało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juniorjpdj Posted September 7, 2014 Report Share Posted September 7, 2014 Sciagnij jakas czysta msdn i zainstaluj ze swoim kluczem (o ile posiadasz ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fågel Posted September 15, 2014 Report Share Posted September 15, 2014 Witam jako że jakiś czas temu uporałem się z instalacją wina i hackintosha aktualizuje post... Ja mam chyba instalke windowsa uszkodzona, nie zależnie od tego czy próbuje instalowac na czystym Gpt, czy z pozostawiona wolna przestrzenią za partysja Hfs+, to i tak dostaje komunikat ze windows nie mógł przejść do kolejnego etapu instalacji.. tzn nie chce chyba bootloadera instalowac, sam nie wiem juz co myslec bo 2 dni temu instalowalem normalnie na Gpt co prawda bez patrycji macka ale działało. Ten problem niestety występuje mi nadal nie zależnie na jakiej instalce odpalam windowsa, i nie mam pojęcia czemu, ogólnie myślę ze że może ma to coś u mnie z UEFI biosem wspólnego (ustawienia safe boot i csm włączałem/wyłączałem bez żadnych rezultatów), ponieważ dzieje się tylko tak tylko w tedy gdy mam dysk z systemem mac podpiętym na komputerze, wnerwiony do granic, kilka dni temu na szybko zrobiłem jakieś rozwiązanie, trochę chamskie ale zadziałało, a więc odpiłem swoje dyski od kompa a na ich miejsce podłączyłem trzeci czysty (samiusieńki jeden) na nim też zainstalowałem windowsa w gpt, następnie podłączyłem wszystkie 3 i przekopiowałem zwyczajnie pliki systemu na partycje tą gdzie zamierzałem poprzednio system zainstalować, poprzednie nie udane instalacje systemu obok partycji hfs+ tworzyły poprawnie partycje efi i msr tak ze wiec nic więcej robić nie musiałem. Wiem że to rozwiązanie to zadne rozwiazanie ale lepsze takie jak żadne, windowsa potrzebuje czasem by przywrócic telefon z andkiem już w tym roku raz tak miałem a na virtualnej maszynie to bym sie raczej obawiał bardzo tego robić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balawejder01 Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 Mam takie pytanie: partycje na dysku mam w GPT, nie mam na lapku UEFI tylko stary BIOS, Zainstalowałem na jednej z partycji Winde 7 za pomocą Clovera (z pena) bo Chameleon nie dawał sobie rady z GPT. I po wyborze windy z chameloena wyskakuje że brak bootmgr http://techformator.pl/images/articles/2011/naprawa-bootmgr/bootmgr-missing.png Czy muszę zainstalować Clovera czy da się to jakoś ogarnąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juniorjpdj Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 Jesli zainstalowales go przez clovera, to jest zainstalowany w trybie UEFI (przynajmniej tak mi sie wydaje), i jesli masz tylko BIOS, to do uruchomienia windy potrzebujesz teraz clovera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 OK, ale winda jest postawiona w UEFI czy trybie zgodności, bo paradoksalnie można i tak i tak postawić. Jak postawisz w UEFI to system powinien być bez problemu do rozruchu, natomiast w trybie zgodności clover czasami strzela fochy z uruchamianiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balawejder01 Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 Tylko o to chodzi że na kompie mam chameleona a Clovera użyłem tylko do ruszenia instalki Windy bo pluło się że schemat jest w GPT i puściło dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 No to zapomnij bo chameleon to już dzisiaj relikt przeszłości. Clover to w zasadzie jedyny bootloader uruchamiający systemy w UEFI, nie licząc Ozmosisa ale to jest uciążliwa egzotyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balawejder01 Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 Uhu, czyli no nic, będę się pomału zabierał za Clovera, czas najwyższy ;/ a miałem nadzieję że chameleon sobie jakoś da radę, szkoda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted January 13, 2015 Report Share Posted January 13, 2015 Chameleon nie odpali windowsa zainstalowanego w UEFI... zapomnij... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts