oswaldini Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Jeżeli posiadamy czytnik kart podpięty przez USB możemy wykorzystać sterowniki Apple aby nasza karta po zamontowaniu widoczna była jako karta a nie dysk. Dzięki Andy'emu Vandijck'owi (aka AnV) stało się to możliwe. Udostępnił on legacy kext o nazwie AnyCardReader.kext. Zabieg jest bardzo prosty. Polega on na wprowadzeniu idVendor oraz idProduct naszego czytnika kart do info.plist legacy kexta. Opis powstał na podstawie mojego HUBa z czytnikiem kart pamięci w monitorze Dell 2709WFP. Co będzie nam potrzebne: 1. Czytnik kart podpięty po USB - wewnętrzny (net/note-book) lub zewnętrzny, 2. Mac OS X 10.6.5 lub nowszy 3. AnyCardReader.kext http://hamac.pl/img/oswaldini/card_read ... r.kext.zip 4. Opcjonalnie IORegistryExplorer 5. Narzędzie do przeliczania HEC do DEC (w internecie tego pełno, link poniżej) lub kalkulator w Mac OS X. Trzeba przejść do trybu programisty (CMD +3). Wartość wpisujemy przy zaznaczonej opcji "16" (HEX) a po jej wpisaniu przełączamy na "10" (DEC) http://www.statman.info/conversions/hexadecimal.html Jeżeli nie jesteśmy pewni jak nasz czytnik kart jest podpięty (np w laptopie): 1. Uruchamiamy program IORegistryExplorer, 2. Wsadzamy kartę pamięci, 3. Szukamy pola które jest podświetlone na zielono Jeżeli nasze pole znajduje się w sekcji USB (można poznać po oznaczeniu EUSB, USBE, UHCI, EHCI, USBx, UHCx) wszystko już wiadomo i możemy przystąpić do odczytania naszych ID. Metoda 1. Odczytanie ID w IORegistryExplorer: 1. Uruchamiamy program IORegistryExplorer, 2. Wsadzamy kartę pamięci, 3. Szukamy pola które jest podświetlone na zielono, 4. Przechodzimy do wiersza do którego podpięta jest karta (w moim przypadku Flash Card Reader@1d151100), 5. Wyszukujemy linie idProduct oraz idVendor - zapisujemy sobie te dane, 6. Konwertujemy ID z HEC do DEC (u mnie: 2228 -> 8744, 424 -> 1060). Metoda 2. Odczytanie ID w Profilu Systemu: 1. Uruchamiamy Profil Systemu: /Programy/Narzędzia/Profil Systemu.app, 2. Przechodzimy na zakładkę USB, 3. W drzewie urządzeń USB szukamy naszego czytnika kart (w moim przypadku Flash Card Reader), 4. Po zaznaczeniu czytnika kart, poniżej pojawią nam się jego dane w tym: ID Produktu (idProduct) oraz ID producenta (idVendor) - zapisujemy sobie te dane, 5. Konwertujemy ID z HEC do DEC (u mnie: 2228 -> 8744, 424 -> 1060). Edycja info.plist 1. Ściągamy AnyCardReader.kext, 2. Klikamy prawym przyciskiem myszy, wybieramy pokaż zawartość pakietu, przechodzimy do /Contents/Info.plist 3. Wprowadzamy nasze ID (w formacie DEC) do pięciu kategorii: - Fake Apple Card Reader Device- Fake Apple Card Reader Interface- Fake Apple Card Reader UMC Inject- Fake Apple Card Reader SBC Inject- Any_Internal_SD_Card_Reader_1_00 Poniżej zaznaczone na czerwono wartości do edycji na nasze: <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> CFBundleDevelopmentRegion English CFBundleIdentifier com.AnV_Software.driver.AnyCardReader CFBundleInfoDictionaryVersion 6.0 CFBundleName AnyCardReader CFBundlePackageType KEXT CFBundleSignature ???? CFBundleVersion 8.8.8 IOKitPersonalities Fake Apple Card Reader Device CFBundleIdentifier com.apple.driver.AppleUSBMergeNub IOClass AppleUSBMergeNub IOProviderClass IOUSBDevice IOProviderMergeProperties bcdDevice 38963 idProduct 33795 idVendor 1452 non-removable yes USB Product Name Internal Memory Card Reader USB Serial Number 000000009833 USB Vendor Name Apple idProduct 345 idVendor 3034 Fake Apple Card Reader Interface CFBundleIdentifier com.apple.driver.AppleUSBMergeNub IOClass AppleUSBMergeNub IOProviderClass IOUSBInterface IOProviderMergeProperties bcdDevice 38963 idProduct 33795 idVendor 1452 bConfigurationValue * bInterfaceNumber * idProduct 345 idVendor 3034 Fake Apple Card Reader UMC Inject CFBundleIdentifier com.apple.driver.AppleUSBMergeNub IOClass AppleUSBMergeNub IOProviderClass com_apple_driver_AppleUSBCardReaderUMC IOProviderMergeProperties idProduct 33795 idVendor 1452 Physical Interconnect Location Internal idProduct 345 idVendor 3034 Fake Apple Card Reader SBC Inject CFBundleIdentifier com.apple.driver.AppleUSBMergeNub IOClass AppleUSBMergeNub IOProviderClass com_apple_driver_AppleUSBCardReaderSBC IOProviderMergeProperties Product Identification Internal Memory Card Reader USB Serial Number 000000009833 USB Vendor Name Apple idProduct 345 idVendor 3034 Fake Apple Card Reader SCSI Inject CFBundleIdentifier com.apple.driver.AppleUSBMergeNub IOClass AppleUSBMergeNub IOProviderClass IOSCSIPeripheralDeviceNub IOProviderMergeProperties Vendor Identification APPLE Product Identification SD Card Reader Product Revision Level 1.00 Peripheral Device Type 0 Product Identification Multi-Card Vendor Identification Generic- AnySDCardReaderAppleSBC CFBundleIdentifier com.apple.driver.AppleUSBCardReader IOClass com_apple_driver_AppleUSBCardReaderSBC IOProviderClass IOSCSIPeripheralDeviceNub Peripheral Device Type 0 Product Identification SD Card Reader USB Mass Storage Characteristics Max Logical Unit Number 0 Vendor Identification APPLE AnySDCardReaderAnySBC CFBundleIdentifier com.apple.driver.AppleUSBCardReader IOClass com_apple_driver_AppleUSBCardReaderSBC IOProviderClass IOSCSIPeripheralDeviceNub Peripheral Device Type 0 Product Identification Multi-Card USB Mass Storage Characteristics Max Logical Unit Number 0 Vendor Identification Generic- Any_Internal_SD_Card_Reader_1_00 CFBundleIdentifier com.apple.driver.AppleUSBCardReader IOClass com_apple_driver_AppleUSBCardReaderUMC IOMediaIcon CFBundleIdentifier com.apple.iokit.IOSCSIArchitectureModelFamily IOBundleResourceFile SD.icns IOProviderClass IOUSBInterface Physical Interconnect USB Physical Interconnect Location Internal Read Time Out Duration 30000 SCSI Device Characteristics IOMaximumBlockCountRead 8192 IOMaximumBlockCountWrite 8192 Write Time Out Duration 30000 bConfigurationValue 1 bInterfaceNumber 0 idProduct 345 idVendor 3034 OSBundleRequired Root 4. Zapisujemy zmiany, 5. Wrzucamy edytowany AnyCardReader do miejsca gdzie trzymamy nasze hackintoshowe kexty (np. /Extra/KextStore), 6. Nadajemy uprawnienia, przebudowujemy mkext i uruchamiamy ponownie system. Jeżeli nic wam to nie mówi zapraszam tu: http://hamac.pl/topics30/x-tra-refresher-vt3692.htm Efekt końcowy: Przed: Po: Dla nadgorliwych Poza samymi ID czytnika (aby zaczął działać) można edytować wyświetlaną nazwę, numer seryjny, wersje. Wprawne oko szybko wyłapie co i gdzie trzeba wprowadzić. Źródło: http://www.insanelymac.com/forum/index.php?s=52218d358599e3d1f1438e52ef5c661a&showtopic=237068&view=findpost&p=1582928 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AB76 Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 No piękna sprawa "oswaldini", wkońcu nie mylą się ikonki. Mogę tylko potwierdzić że na wewnętrznym czytniku Apacer AE300 też działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siepietu Posted June 29, 2011 Report Share Posted June 29, 2011 Ja zrobiłem to samo na Lionie i pięknie pokazuje na biurku, ale już w finderze Jeżeli tak ma być to sorry za czepianie Poza tym bardzo mi się podoba. Zaraz poprawię dla snoła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nowy_ Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Można się pokusić i grzebnąć kext systemowy AppleStorageDrivers.kext Znajdziemy go w S/L/E… ów kext w zawartości posiada między innymi AppleUSBCardReader.kext, w którym edytujemy dwa pliki (Info.plist) Pierwszy jest w zawartości w/w kexta, a drugi w jego Contents Edytujemy po dwie linie w każdym pliku idProduct i idVendor Procedura: Odczytu i przeliczenia tak jak w pierwszym poście oswaldini opisał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted July 30, 2011 Author Report Share Posted July 30, 2011 nowy_, niestety to co proponujesz jest bez sensu ponieważ po każdej aktualizacji musisz ponownie przeprowadzić zabieg. Legacy kext robisz raz i zapominasz o nim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alpha Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Teraz dopiero trafiłem na ten wątek i potwierdzam za AB76: na wewnętrznym czytniku Apacer AE300 śmiga jak marzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nowy_ Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 ..niestety to co proponujesz jest bez sensu ponieważ po każdej aktualizacji... No fakt, co racja to racja myślałem że świat zwojowałem a tu.. ... moje wypociny psu na budę Próbowałem Twojego rozwiązania już dawno... i jest jak najbardziej OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts