Jump to content

IBM/Lenovo Thinkpad R61i

Recommended Posts

Wyniki wstępnych testów:

:arrow: Po usunięciu ze starego (stabilnego) DSDT dopisanych CST speedstep nadal w pełni działa (C-States ładują się bez pomocy Chameleona), natomiast sleep już nie - usypia i wybudza się, ale po wybudzeniu nie działa ani klawiatura ani touchpad oraz ekran jest prawie maksymalnie przyciemniony.

:arrow: Po dodaniu CST do nowego (niestabilnego) DSDT zrobiło się ono stabilne i sleep zaczął po ludzku działać - na razie z automatycznym wybudzeniem po ok. sekundzie, bo nie usuwałem jeszcze sekcji USB3, EHC0 oraz EHC1. Dodatkowo AppleACPIBatteryManager nie rozpoznaje ani baterii ani zasilacza. Brak baterii Źródło zasilania: bateria wygląda po prostu cudownie :D

Testów ciąg dalszy...

:arrow: Po wyrzuceniu w/w sekcji z nowego DSDT sleep działa normalnie. Baterii jak nie było, tak nie ma.

Czy możesz mi podpowiedzieć jak dodać to CST? Szukam i szukam i nic, w dziale DSDT brakuje opisów.

Czy jak teraz OS pokazuje mi prawidłowo stan baterii (ale tylko w górnym pasku, bo w preferencjach w oszczędzaniu energii mam non stop 0% ), po zastosowaniu CST nadal będę miał poziom baterii?

Dopisując do swojej sekcji _PR C-States wzorowałem się na tym poradniku dot. T60p

http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=211705

Gość ogólnie ma trochę dziwne pomysły, jak np. robienie legacy kexta zamiast wrzucenie smbiosu MBP5,1 w celu odpalenia PM, ale CST jest ok. Możesz też poczytać co nieco tutaj:

http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=181631

Czy jak teraz OS pokazuje mi prawidłowo stan baterii (ale tylko w górnym pasku, bo w preferencjach w oszczędzaniu energii mam non stop 0% ), po zastosowaniu CST nadal będę miał poziom baterii?
Choć teoretycznie powinno wszystko dalej działać, to na 100% nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć. Pociesz się, że na moim stabilnym DSDT z CST wykrywa baterię i adapter AC ;)

• 3 weeks later...

Mam problem z Broadcom BCM5787M. Walczę z tym jakiś czas i niestety nadal mi się nie udało uruchomić tej kart. Zainstalowałem 10.6.3 z retaila + myHack. Wrzuciłem kexta, zmodyfikowałem DSDT ale nic nie pomogło. W dmesg:

Refusing new kext com.apple.iokit.IONetworkingFamily, v1.8: already have loaded v9.9.
AppleBCM5701Ethernet:        0        0 start - no acpi-device?
AppleBCM5701Ethernet:        0        0 start - Allocate Interrupt event source failed

Dodatkowo szukam karty żeby pozbyć się iwl3945 i gdybym zdecydował się na modyfikację biosu to co polecacie?

Szybkie rozwiązanie dla BCM. Przywróć oryginalny IONetworking i wrzuć do /S/L/E załączony kext. Uprawnienia, cache, restart. Po restarcie wpisz w terminalu ifconfig -a i zobacz czy pojawiło się np. en0

Jeśli o wifi chodzi, masz tu cały temat: http://hamac.pl/topics11/karta-wifi-idealna-pod-snow-32-64-vt1274.htm

PS Konfiguracja w stopkę :P

PPS Nie zaznaczyłeś w myHacku czasem IONetworkingFamily? Masz go w i w /E/E i w /S/L/E, możliwe że dlatego coś się psuje. Sprawdź.

BCM5722D_F.kext.zip

Zaznaczylem, gapa ze mnie... Ale dopiero po wrzucieniu zalaczanego kexta moja dusze uradowalo to:

my_name_adlan_BCM5722D: Ethernet address 00:16:d3:c1:bb:cf
systemShutdown false
BCM5722D (resetAdapter:145): 4B657654 to B49A89AB in 0 iterations
BCM5722D (setMedium:367): Change medium: kIOMediumEthernetAuto
BCM5722D (setMedium:392): Change medium: kLinkDuplexNegotiate
BCM5722D (configureLinkAdvertisement:567): advertiseFe: 5E1
BCM5722D (configureLinkAdvertisement:568): advertiseGe: 300
BCM5722D (startAutoNegotiation:590): Adv reg: 5E1
BCM5722D (setupPHY:102): Auxillary status: F537
BCM5722D (setupFlowControl:468): flowControl: 3
my_name_adlan_BCM5722D: Link up: 100 MBps, full duplex. Flow control: symmetric

Wielkie dzieki!

PS. Meczy mnie jedno... why?

• 2 months later...

:arrow: 5.2 Intel PRO/Wireless 3945ABG

Odpaliłem to wifi. Mówię poważnie. Ale nie powiem, żeby nadawało się do użytku. Wykrywało co prawda dostępne sieci, ale na tym koniec, bo wszystkie w okolicy akurat były zabezpieczone - a żadnych zabezpieczeń, haseł ani szyfrowania aktualna wersja Voodoo3945 nie obsługuje.

Jak ktoś chce i ma życzenie, może się pobawić - nie bronię. Kexty są tu:

Kod:

http://projectcamphor.mercurysquad.com/downloads/

Należy wrzucić je do /S/L/E, z Extra nie zostaną załadowane. Ponadto możliwe, że OS X w ogóle nie wykryje, że mamy jakąś kartę w tym slocie, dlatego też oleje sterowniki i wifi nie będzie - tak jak w przypadku lanu, należy wtedy zrobić sztuczkę w DSDT w odpowiednim porcie. Fix jest identyczny, ale efekt nie - bo niektórym ta karta i tak nie odpali.

niestety link nie działa :/ czy ktoś ma te kexty ?

• 8 months later...

Odświerzę trochę temat ;-)

Przeglądając ostatnio forum thinkpads.com znalazłem lepsze rozwiązanie regulacji podświetlenia ekranu. Wykorzystany w tutorialu BacklightFix jest skuteczny, jednak nie działa po wybudzeniu ze sleepa, z metodą zastosowaną przeze mnie nie ma tego problemu.

A teraz na czym sam sposób polega - należy spatchować oryginalny AppleIntelGMAX3100FB.kext wg podanej pod tym linkiem instrukcji:

http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=135410&st=760&p=1614226entry1614226

Po tej operacji możemy usypiać naszego laptopa ile chcemy i nie powinno być problemu z regulacją podświetlenia. Sam próbowałem dwa razy pod rząd, raz z menu jabłka, raz z klapy.

Dołączam do posta znalezioną na wymienionym wcześniej forum już spatchowaną wersję kexta ze Snowa 10.6.8.

AppleIntelGMAX3100FB.kext.zip

Właśnie wychwyciłem kolejną rzecz, którą możnaby poprawić, a dokładniej - fix DSDT do karty WiFi. Zamieszczony tutaj wersja powoduje rozpoznawanie karty jako AR928X, która z serią 5xxx ma niewiele wspólnego :-)

O ile to nie problem przy Snow Leopardzie, to w przypadku Liona zastosowanie fixa kończy się paniką jądra, bo ładowany jest kext AirPortAtheros40.

Najbardziej podobny do układu na AR5BXB6 jest chipset wykorzystany na karcie AirPort z MacBooka 1,1, więc zmodyfikowałem poprawkę w oparciu o dump IOReg z tego Mac'a:

Device (PXS2) 
               { 
                   Name (_ADR, 0x00) 
                   Name (_PRW, Package (0x02) 
                   { 
                       0x0B, 0x05 
                   }) 
                   Method (_DSM, 4, NotSerialized) 
                   { 
                       Store (Package () 
                       { 
                           "built-in", 
                           Buffer (One) 
                           { 
                               0x00 
                           },
                           "AAPL,slot-name", 
                           Buffer () 
                           { 
                               "AirPort" 
                           }, 
                           "device-id", 
                           Buffer () 
                           { 
                               0x1C, 0x00, 0x00, 0x00 
                           }, 
                           "device_type", 
                           Buffer () 
                           { 
                               "AirPort" 
                           },
                           "model", 
                           Buffer () 
                           { 
                               "IBM ThinkPad 11a/b/g Wireless LAN Mini Express Adapter (AR5BXB6)" 
                           }, 
                           "subsystem-id", 
                           Buffer () 
                           { 
                               0x86, 0x00, 0x00, 0x00 
                           }, 
                           "subsystem-vendor-id", Buffer () 
                           { 
                               0x6B, 0x10, 0x00, 0x00 
                           } 
                       }, Local0) 
                       DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0)) 
                       Return (Local0) 
                   } 
               }

W zasadzie chodzi tylko o device i subsystem id, ale od razu wywaliłem "built-in" (w dumpie tego nie ma) i zmieniłem dane w "model" na oficjalną nazwę tej karty od Lenovo, ale to już tylko kosmetyka.

built-in jest potrzebny, by dzialal AppStore i FaceTime przez WiFi bez dodawania "EthernetBuiltIn=Yes" do org.chameleon.boot.plist - kwestia kosmetyki, ale ja wole miec wszystko w DSDT, a w .plist posprzatane :-)!
Jakoś mi po wywaleniu built-in Mac App Store działa, a EthernetBuiltIn na 100% nie ustawiałem :-)

Bez built-in nie będzie też działać prawidłowo Time Machine, zakupy w iTunes store i może parę innych... Niestety nie jestem w stanie powiedzieć czy musi być i przy ethernecie i przy wifi, czy np jak jest przy ethernecie, to już przy wifi nie musi... Na pewno na podstawie mac addressu jest generowny UUID, a on stanowi podstawę do identyfikacji komputera i późniejszej jego autoryzacji.

Niestety nie jestem w stanie powiedzieć czy musi być i przy ethernecie i przy wifi, czy np jak jest przy ethernecie, to już przy wifi nie musi...

No to może tak jest, bo przy LAN-ie "built-in" mam. W każdym razie dodałem do fixa to z powrotem - jakby nie było powinien on być uniwerslany, a u siebie jeszcze dokładniej przetestuję.

• 4 years later...

Chciałem zainstalować na Lenovo R61i (8932) OSX-a

Nagrałem na jednym pendrive Clovera a na drugim  OS Leopard 10.6.3

Clover się uruchamia i widzi drugiego pendriva z  Mac OS X

po chwili pojawia się biały ekran z jabłkiem ale bez żadnych informacji o postępie wgrywania i... na tym się kończy, nie pojawia system Mac OS, po prostu instalacja zatrzymuję się,

pomoże ktoś?

Czytałem poradniki i wszelkie instrukcje ale doszedłem do momentu gdy wyświetla się komunikat

USBMSC Identifier (non-unique)

post-8681-0-80877400-1481444327_thumb.jpg

wydaje mi się ze brak jest jakiegoś kexta może nie koniecznie od obsługi USB 

(dodam tylko ze mam uszkodzony napęd DVD w laptopie, z napędem czy bez komunikat ten sam)