maxwawa Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 nie znam się tak dobrze jak Ty może łatwiej byłoby coś poradzić bo dopiero od dwóch, trzech dni zainteresowałem się tym tematem. szukałem o tym USB i raczej nie sprawdzają się te porady z netu od czego zacząć ? gdzie wrzucać kexty wydaję mi się brakuję kexta od ICH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 Still waiting for root device. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxwawa Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 no i Still waiting for root device. no i co z tym zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 Nie wystartuje z tego konkretnego portu USB. Z jakiegoś powodu nie widzi go system. Zmień port, lub jeśli to nie pomoże, to konieczne będzie poprawienie DSDT - prawdopodobnie masz konflikt przerwań i będą tak czy siak potrzebne poprawki do HPET, RTC, TMR i może PIC. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxwawa Posted December 11, 2016 Report Share Posted December 11, 2016 Pozmieniałem trochę i instalacja przebiega dalej do momentu gdy pojawia się na chwile biały ekran i po tym .... krzaki na ekranie/błędy w wyświetlanej grafice. Po tym zmieniłem w folderze OEM konfiguracje - przekopiowałem konfiguracje jakiegoś stacjonarnego komputera i Hurrra udało mi się na razie nie działa klawiatura ale pojawił się instalator systemu i właśnie instaluję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 Klawiatura, touchpad, trackpoint są na PS/2 i musisz mieć stosowne kexty, czasami specjalne pod konkretny modem maszyny. Na czas instalacji polecam posiadać klawiaturę, myszkę na USB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxwawa Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 Klawiatura, touchpad, trackpoint są na PS/2 i musisz mieć stosowne kexty, czasami specjalne pod konkretny modem maszyny. Na czas instalacji polecam posiadać klawiaturę, myszkę na USB. Właśnie tak zrobiłem, podłączyłem klawiaturę USB, zainstalowałem odpowiedni kext do klawiatury , dźwięku i zaczęło działać, niestety zostało nieszczęsne WIFI czyli Intel PRO/Wireless 3945ABG które podobno nie zadziała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kormoran Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 Na pewno nie zadziała. Pewny sposób to wywalenie z BIOSU whitelisty i podmiana karty na działającą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxwawa Posted December 13, 2016 Report Share Posted December 13, 2016 udało mi się uruchomić kartę LAN ale nie mam dostępu do internetu co zrobić żeby działał internet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 13, 2016 Report Share Posted December 13, 2016 Coś jest nie tak - zobacz masz maccadress same 00. Jaki tam jest LAN, może masz jakieś muzealny kext. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxwawa Posted December 13, 2016 Report Share Posted December 13, 2016 też zwróciłem uwagę na MAC adres że są same zera próbowałem sposobu z pierwszego postu tego tematu ale nie pomogło później znalazłem kilka kext-ów TU i próbowałem ich po kolei i jeden z nich zadziałał - BCM5787M (AppleBCM5701) for 10.6.2+.zip ale nie mógł się połączyć z internetem więc trzeba szukać innego kexta. mam OSa 10.6.3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxwawa Posted December 13, 2016 Report Share Posted December 13, 2016 uff udało się przebrnąłem przez zagraniczne fora i jednak do mojej karty BCM5787M zadziałał kext od BCM5722D może się komuś przyda. BCM5722D.kext.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 13, 2016 Report Share Posted December 13, 2016 Gratulacje za cierpliwość... z hackami tak jest, najwięcej zajmuje czas na znalezienie działającego rozwiązania... ale jak znajdziesz i działa, to potem tylko gęba się śmieje. Notebooki ogólnie są o wiele cięższe, dlatego powinieneś czuć większą satysfakcję... w PC nie masz wielu podzespołów, lub możesz je zmienić łatwo na kompatybilne... a zmień w notebooku LAN, Audio, czy np VGA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxwawa Posted December 14, 2016 Report Share Posted December 14, 2016 Dzięki, Faktycznie na PC poszło gładko i bez problemów. Na moim PC, Sierra pracuje rewelacyjnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted January 2, 2017 Report Share Posted January 2, 2017 A tak jeszcze zapytam, jak sobie poradziłeś z podświetleniem ekranu? Bo jeżeli używasz Clovera, to binpatch który podawałem na stronie 2 możesz spokojnie zrobić z niego (sekcja KernelAndKextPatches w config.plist). Wtedy w /S/L/E zostaje czysty kext systemowy i nie trzeba się o niego martwić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxwawa Posted January 25, 2017 Report Share Posted January 25, 2017 Dzieki MKjanek32 za info, sprawdzę później. Mam w R61i kartę intela 4965 AG i z tego co wyczytałem to WIFI nie będzie w nim działało widzę że miałeś kiedyś w Lenovo Atheros AR5BXB6 pytanie: czy jeśli wymienię kartę Intela na kartę Atheros AR5BXB6 to czy w moim R61 będzie działało WIFI? lub na jaka ewentualnie kartę WiFi wymienić tego Intela? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javazlaz Posted January 26, 2017 Report Share Posted January 26, 2017 Miałem taką kartę http://allegro.pl/karta-wifi-macbook-a1181-wifi-airport-ar5bxb72-i6064852996.htmli śmigała od strzała. A jeśli potrzebujesz half-size to Dell DW1510, również OOTB. Oczywiście musisz wgrać BIOS bez whitelisty, ale to zapewne już wiesz. maxwawa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxwawa Posted January 26, 2017 Report Share Posted January 26, 2017 Miałem taką kartę http://allegro.pl/karta-wifi-macbook-a1181-wifi-airport-ar5bxb72-i6064852996.htmli śmigała od strzała. A jeśli potrzebujesz half-size to Dell DW1510, również OOTB. Oczywiście musisz wgrać BIOS bez whitelisty, ale to zapewne już wiesz. Dzięki za informację, już szukam tego modelu i zamawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxwawa Posted January 27, 2017 Report Share Posted January 27, 2017 Miałem taką kartę http://allegro.pl/karta-wifi-macbook-a1181-wifi-airport-ar5bxb72-i6064852996.htmli śmigała od strzała. A jeśli potrzebujesz half-size to Dell DW1510, również OOTB. Oczywiście musisz wgrać BIOS bez whitelisty, ale to zapewne już wiesz. Zamontowałem tę kartę AR5BXB72 i faktycznie "odpaliła" od razu Dzięki javazlaz za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted February 22, 2017 Report Share Posted February 22, 2017 Swoją AR5BXB72 występuje też w wersji brandowanej przez Lenovo, którą do tej serii ThinkPadów można włożyć przy oryginalnym BIOSie, ale pewnie trudniej byłoby ją dostać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts