Jump to content

Asus P5Q - problem z instalacją snow leoparda


wiwo
 Share

Recommended Posts

Witam

 

próbuje postępować według tej instrukcji http://hamac.pl/topics33/asus-p5q-cala-seria-vt1602.htm

 

mam płytę asus P5Q

procesor C2D

i wolny dysk do instalacj, w tej chwili są na nim dwie partycje windowsowe ale przy instalacji chce go sformatować i założyć macowe partycje

 

Mam dosyć słabą nagrywarkę i nie daje rady nagrać na niej obrazu leoparda więc wrzuciłem obraz poprzez Disc Utility (mam drugi komputer- stargo maca mini) na pendrive

poprzestawiałem wszystko w biosie według instrukcji oswaldini, zbootowałem z boot cd i potem wybrałem pendrive do bootowania

przez minutę czy dwie na monitorze pojawiały się różne krzaczki aż w końcu cały ekran zrobił się niebieski i nic dalej. Niebieski ekran mam od około 15 minut i nic sie nie dzieje, klawiatura (PS2) nie reaguje, myszka (USB) tak samo, lampka na pendrive nie świeci sie ani nie miga.

 

Co się dzieje?

 

Proszę o wyrozumiałośc jestem początkujący w temacie

Link to comment
Share on other sites

http://hamac.pl/topics4/jak-zrobic-list ... vt2415.htm

Na podstawie samej mobo nic się nie da stwierdzić. Obstawiam kartę graficzną (pewnie masz coś z serii GF 7xxx). BootCD powinno mieć na sztywno obsługę 32 bitów ale robiłem ten tutek bardzo dawno temu i nie dam sobie ręki uciąć. Możesz sprawdzić odpalając z komendą -v arch=i386

 

Czekamy na uzupełnienie tematu.

Link to comment
Share on other sites

płyta : ASUS P5Q

C2D E4500

Intel P45 / ICH10R

GeForce 7300 GT

sieć Kontroler PCIe Gb LAN

dżwięk Realtek ALC1200

dysk sata cały przeznaczony na maca

napęd IDE

mysz usb

klawiatura ps2 (mam w domu usb, mogę podpiąć na czas instalacji)

 

 

 

gdzie mam tę komendę wpisać?

Link to comment
Share on other sites

Jak jest wybór dysków - przed zatwierdzeniem pena z instalką mac os x wpisujesz to co podałem wyżej, powinno sie pojawić na dole podczas wpisywania.

Tak jak pisałem problemem jest karta, działa tylko w 32 bitach dlatego potrzebne są komendy. Nie wiem też którego BootCD używasz.

 

Musze w wolnej chwili zaktualizować BootCD w poradniku.

 

http://hamac.pl/topics4/instalacja-maco ... vt2646.htm

 

Kolejne infantylne pytanie bez zapoznania się z podstawami może doprowadzić do nie otrzymania na nie odpowiedzi. Bardzo proszę zapoznac sie z podstawami takimi jak np słowniczek itp w dziale Podstawy Hackintosh i OSx86.

Link to comment
Share on other sites

dział faq i poradniki przeczytałem na prawdę wiele razy, ale mimo to wszystko co sie teraz dzieje na moim komputerze to nowe rzeczy i jednak i tak conajmniej połowy nie rozumiem. (tak wiem, pewnie wszyscy tak mówią)

 

 

przepraszam za głupie pytanie o to gdzie wpisać te komendy (kernel flags tak?)

przy bootowa z -v arch=i386 nadal jest to samo, ładuje się i zacina na niebieskim ekranie

 

uźywam boot CD z Twojego poradnika

właśnie ściągam xbooter by witucha, jak sie ściągnie spróbuje na nim

Link to comment
Share on other sites

W moim poradniku jest kilka BootCD. Użyj tego z NVEnablerem, jeżeli go używasz to ściągnij ten bez zadnego enablera.

 

- BootCD z NVEnablerem - dla kart NVidii (zalecane dla GTX260 ktore nie odpala na GraphicsEnablerze)

Kod:

http://dl.dropbox.com/u/9641107/P5Q_series/BootCD_NVEnabler.iso.zip

 

- BootCD (brak kextra/stringa do grafiki - dla trybu VESA, do instalacji wystarczy)

Kod:

http://www.mediafire.com/?nzwmzzmkwx2

W każdym przypadku wpisz -v arch=i386

BootCD bez enablera możesz spróbować odpalić z komendami: -v arch=i386 GraphicsEnabler=Yes

jakim kablem masz podłączony monitor ? DVI, VGA czy DVI-VGA ? Jakie wyjscia masz w karcie grafiki.

Link to comment
Share on other sites

Mam w drugim komputerze w domu kartę GF FX 5200

w ostateczności mogę podmienić, czy to by coś pomogło?

 

na razie ściągam te bootcd i będę na nich próbował, mam strasznie wolny transfer z mediafire więc może to trochę potrwać

 

[ Dodano: 2011-02-11, 17:43 ]

UDAŁO SIĘ! :D

system się, zainstalował, teraz czekam aż ściągnie mi się paczka FILES i będę kombinował dalej, tutaj pewnie będzie więcej problemów, ale cóż, trzeba próbować!

 

 

Instalator odpaliłem za pomocą tego bootcd:

- BootCD (brak kextra/stringa do grafiki - dla trybu VESA, do instalacji wystarczy)

http://www.mediafire.com/?nzwmzzmkwx2

z parametrami -v arch=i386

 

 

arch=i386 oznacza że system odpala sięw 32bitach a nie w 64 standartowo? tak? jest jakiś sposób na to żeby później korzystać z 64 bitów czy po prostu moja karta nie da rady działać w ten sposób?

Link to comment
Share on other sites

to chyba było by na tyle jeżeli chodzi o moją radość

 

dalej postępowałem według poradnika oswaldini

zainstalowałem chameleona, powrzucałem wszystkie kexty tak jak jest w poradniku, jedynie przy wrzucania kexta do lanu pokazał mi się błąd że instalacja się nie udała, ale olałem to stwierdzając że zajmę się tym później

wpisałem wszystkie operacje w terminal. Zastanawiałem się tylko dlaczego w terminalu wpisuję na Library jeżeli w Finderze mam Biblioteka, ale dopełnianie tabem działało więc zostałem przy angielskich nazwach.

użyłem DSDT Patcher

 

próbując wyjąć płytę z napędu nie dawało się ani przeciągając płytę do kosza ani guzikiem na napędzie

kiedy kliknąłem w uruchom ponownie w instalatorze chameleona (do tej pory siedział sobie z tyłu i czekał) wszystko znikło i została tylko tapeta, nic dalej, musiałem zresetować kompa guzikiem reset na obudowie

 

przy włączaniu z -v arch=i386

ładuje się do pewnego momentu i staje, ostatnia linijka to:

** Apple SMBusPCI::start failed to get acpi path for provider

 

nie instalowałem żadnej nowej karty pci, nic z kartą graficzną też nie robiłem, o co chodzi?

Link to comment
Share on other sites

kiedy kliknąłem w uruchom ponownie w instalatorze chameleona (do tej pory siedział sobie z tyłu i czekał) wszystko znikło i została tylko tapeta, nic dalej, musiałem zresetować kompa guzikiem reset na obudowie

 

Została tylko tapeta bo przebudowywany był mkext, trwa to nawet kilka minut w zależnosci od komputera! Nie można wtedy restartować komputera ! Musisz teraz odpalić system z komendą -v -f arch=i386

 

Po załadowaniu systemu zobacz czy masz na sztywno wprowadzone w com.apple.boot.plist arch=i386

Link to comment
Share on other sites

cały czas startowałem z -v arch=i386

teraz dopisałem -f i zacina się na:

AttansicL1eEthernet: Ethernet address 00:22:15:f0:fb:c2

czyli coś nie tak z kextami do lana, przy ich kopiowaniu wyskoczył mi komunikat że nie działa ale stwierdziłem że później się tym zajmę

czy gdybym wyrzucił ten plik z /System/Library/Extensions/ to system by odpalił?

jak wyrzucić ten plik jeżeli nie mogę odpalić systemu?

Link to comment
Share on other sites

kiedy kliknąłem w uruchom ponownie w instalatorze chameleona (do tej pory siedział sobie z tyłu i czekał) wszystko znikło i została tylko tapeta, nic dalej, musiałem zresetować kompa guzikiem reset na obudowie

Da się jak w trakcie budowania mkexta zrestartujesz komputer. Trzeba wiedzieć co sie dzieje z komputerem żeby nie walnąć takich byków. Ale spoko, doświadczenie robi swoje, kolega drugi raz tego błędu już nie popełni :)

Link to comment
Share on other sites

Ja tylko powiem jedno, jak można uwalić instalacje na P5Q?? Wytłumaczcie mi to dużymi literami.

Ciężko mi na to odpowiedzieć, jestem w temacie zupełnie nowy, to była moja pierwsza instalacja maca na PC i do tego samego macowego systemu nie znam zbyt dobrze. Skoro płyta P5Q jest taka łatwa to na początek tej zabawy chyba nawet dobrze dla mnie?

 

Za turbo głąba się nie uważam a jednak instalacje uwaliłem. Jak? W sumie sam nie wiem?

Musiałem używać tego x-tra refreshera bo skopałem nadawanie uprawnień kextom czy dlatego że zrestartowałem komputer guzikiem za wcześnie kiedy budował się mkext?

Link to comment
Share on other sites

w każdym razie działa ;) chyba nie jestem w stanie w tym wcieleniu zrozumieć wszystkiego w tym temacie

 

mam kolejny problem z kartą dźwiękową, nie działa mi na przednim panelu wyjście na głośniki

kiedy jacka mam wtykniętego z tyłu wszystko jest ok, z tym że w preferencjach systemowych mam ustawione wyjścia na Głośniki wewnętrzne typ: wbudowane a nie wyjście liniowe

kiedy przełączę jacka na przedni panel nie ma dźwięku, na żadnym z dostępnych wyjść w preferencjach (mam dwa wyjścia liniowe i jedne głośniki wewnętrzne)

 

Natomiast co dziwne (tak mi się przynajmniej wydaje, bo dziwne już jest wszystko ;)) mikrofon działa tylko na przednim panelu, z tyłu obudowy nie działa

 

dlaczego mi to przeszkadza? otóż przy rozmowie przez skajpa nie jestem w stanie podpiąć jednego kabelka od słuchawek z tyłu obudowy a drugiego z przodu, no i poza tym wolał bym mieć cały czas z tyłu podpięte głośniki a z przodu podpinać słuchawki które by wyłączały głośniki, jeżeli tak sie nie da to chciał bym mieć wszystko z przodu.

 

 

kext do dźwięku z internetu, ten z poradnika oswaldini nie działał, kext spakowany w zipie o nazwie ALC1200_1063 a po rozpakowaniu AppleHDA.kext

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.