marcias Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 Witam, jeśli ktoś ma problem z uruchomieniem systemu Windows Vista w ustawionym w biosie trybie AHCI [ objaw Blue Screen ] to : W takim przypadku za powyższy błąd odpowiedzialny jest sterownik AHCI (Msahci.sys), który jest wyłączony. W tym celu wyłączamy z powrotem tryb AHCI w BIOS-ie i uruchamiamy Windows Vista. Następnie należy uruchomić Edytor rejestru poprzez wpisanie polecenia regedit w Start -> Rozpocznij wyszukiwanie i potwierdzenie klawiszem ENTER. Kolejną czynnością jest wprowadzenie zmian w rejestrze systemu. W tym celu przechodzimy do : HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci naciskamy na Start w kolumnie Nazwa, zaznaczamy Modyfikuj i zmieniamy Dane wartości na 0. Następnie wyłączamy Edytor rejestru i ponownie uruchamiamy komputer już z włączoną opcją AHCI w BIOS-ie. Po tej operacji system bez problemu powinien się załadować. Mnie pomogło bez problemu Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drogapozarowa Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 Piszę ten temat ponieważ pytałem o to co zrobić żeby w biosie nie zmieniać przy przechodzeniu z OSX na Windowsa z IDE na AHCI. A więc tutorial opisuje zmiane trybu z IDE na AHCI z poziomu systemu WINDOWS7 Windows nie wywala potem błędu i ładnie wstaje tak jak OSX na AHCI. 1. Klikamy START w polu "Wyszukaj programy i pliki" wpisujemy komendę "regedit" (bez i pokazuje się okno Edytora rejestru. 2. W lewej kolumnie wchodzimy kolejno w: HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \services \ msahci 3. W prawej części okienka, z kolumny "Nazwa" wybieramy i klikamy prawym przyciskiem myszy na "Start" i z opcji wybieramy modyfikuj i w polu "Dane wartości" zmieniamy na wartość "0". 4. Robimy restart komputera i zmieniamy w Biosie opcje z IDE na AHCI. 5. Po uruchomieniu się systemu instalują się nam sterowniki. 6. Robimy kolejny restart i już wszystko jest gotowe ^^ Mam nadzieję że się przyda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witucha0 Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 http://hamac.pl/topics4/start-windows-v ... -vt355.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drogapozarowa Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 kurcze, faktycznie trochę DUBEL, mam nadzieje że nie dostane kolejnego ostrzeżenia za ten temat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzooff Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 Aż tacy okrutni nie jesteśmy. Tylko szkoda Twojej pracy. Ogólnie fajnie, że chce Ci się pisać, tylko najpierw zapoznaj się z tym, co już mamy poprzyklejane na forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 E tam, zawsze można skleić wątki Może i dubel, ale przynajmniej ma obrazki i szkoda żeby praca poszła totalnie na marne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts