oswaldini Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 MietasSR dlaczego nie olejesz kexta i nie zrobisz patcha do DSDT ze zmianą devid ? Dużo bardziej vanillowo bo po zmianie kextów jest OK. Ew zrobienie legacy kexta. Sorry za OT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MietasSR Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 OT: Jakoś nie mam ochoty na dłubanie w DSDT na tą chwilę. Zrobiłem podstawowe poprawki i tak zostało. Jest legacy kext zrobiony przez jednego z użytkowników naszego forum i prawdopodobnie działa - brakowało chęci żeby przetestować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NorMan Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Ech...kupiłem adapter do tego używaną kartę AR5BXB72 (tą z linku podanego przez oswaldini ). Okazało się że jest padnięta. Sprawdziłem ją na innym kompie (laptopie i stacjonarze) - zero reakcji. Natomiast na innym Atherosie widać urządzonko lspci, ale jest to Atheros niekompatybilny z OSX. Tą kartę oddaję i będę szukał dalej...a już myślałem że będę miał AirPorta w haMaczku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigFox Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 Którą karta będzie lepsza pod AirPorta dla 10.6 i 10.7: http://allegro.pl/karta-wifi-broadcom-802-11n-b-g-n-hp-dv6000-dv6700-i1928993916.html czy http://allegro.pl/karta-wifi-broadcom-802-11-b-g-hp-dv9000-dv9700-i1928995289.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 BCM94311MC będzie działać na 99.9%, sam taką miałem. BCM94321MCP3 też powinna działać, to chyba ten sam chip, co Dell 1505. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigFox Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Przyznać się kto mi podkupił sieciówkę za 29zł Kurde znów trzeba będzie polować albo zostać przy AzureWave AR5b95 a'ka Atheros AR9285 bo jak się okazało to chyba nie wina karty i adaptera mPCI-E tylko anten które są dołączone do tego adaptera, karta wariowała bo miała za słaby sygnał też tak macie? Dokupiłem dziś 2x TP-LINK 5 dB i jest deczko lepiej z 6Mb/s jest 12Mb/s ale do 25Mb/s trochę jeszcze brakuje a dziwne jest że laptop obok na karcie b/g ma 20Mb/s. Nie mogę ogarnąć jak blaszak z kartą b/g/n ma problem z sygnałem z 1 pokoju do drugiego gdzie router to Tp-Link wr1043nd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NorMan Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Mam już mętlik w głowie. Kupiłem przejściówkę, używaną kartę Apple'a i okazała się walnięta. Na szczęście dostałem zwrot kasy, ale nie wiem co teraz. Kupić kolejną Apple'a i znów zaryzykować że "padnięta" czy może jakąś inną ? Wolałbym mieć Airporta pod 10.6 (a po wymianie sprzętu pod 10.7)..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 http://hamac.pl/topics11/karta-wifi-ide ... 274,45.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astarael Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Inna może być tak samo padnięta jak i Apple'owska, ale jeśli trafisz na kompatybilną nie-apple to zawsze parę złotych masz do przodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iStig Posted November 18, 2011 Report Share Posted November 18, 2011 do gieldy wrzucilem swoja Applowa, wiec jak ktos chce to zapraszam na PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NorMan Posted November 26, 2011 Report Share Posted November 26, 2011 iStig - dzięki za kartę. Ruszyła po pierwszym uruchomieniu - zero problemów. Sieć działa znakomicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
largo Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Ja polecam karte TP-Link PCI TL-WN781ND =D> na moim sprzęcie hula http://www.fototube.pl/zdjecie/1146898-screenflow_00412jpg.html Dziękujemy za informację, proszę jednak zapoznać się z regulaminem forum man_of_the_oak [ Dodano: 2011-12-28, 23:54 ] OK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigFox Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Ja polecam karte TP-Link PCI TL-WN781ND =D> na moim sprzęcie hula http://www.fototube.pl/zdjecie/1146898-screenflow_00412jpg.html Dziękujemy za informację, proszę jednak zapoznać się z regulaminem forum man_of_the_oak [ Dodano: 2011-12-28, 23:54 ] OK Kartę musiałeś odpalać czy działała OOTB masz na niej AirDropa i czy nie ma problemu z grami online najlepiej od GameLoftu oraz czy AppStore śmiga jak należy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
largo Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Napisze to tak z racji ,że fachowcem nie jestem :-> Zainstalowałem kartę ,znalazłem kext do tej karty ,odpaliłem pojawiła się ikonka WIFI na pasku (narzędzia airport nie wykrywają tej karty ) ustawienia no i hula.Kiedy uruchamiam komputer za każdym razem naciskam na ikonkę wybieram sieć i działa ,żadnych problemów z tą kartą nie mam a jeśli chodzi o AppStore to używam swojego prawdziwego id działa bez zarzutów ,gier nie sprawdzałem bo nie gram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MietasSR Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Z tego co widzę to Atheros AR5B97, czyli taki sam układ jak mój. Po dopisaniu ID do kexta/zastosowaniu legacy kexta - wszystko ok włącznie z AirDropem, grami etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
largo Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Z tego co widzę to Atheros AR5B97, czyli taki sam układ jak mój. Po dopisaniu ID do kexta/zastosowaniu legacy kexta - wszystko ok włącznie z AirDropem, grami etc. A mógłbyś napisać jak to zrobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigFox Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Ale ten Tp link to pewniak ze wszystko będzie smigac bo jeszcze 40zl jestem wstanie wydać na kartę które i tak już pochłonęły sporo kasy z mojego portfela i efekt taki ze na kablu najlepiej;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astarael Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Jak już kupować kartę, to lepiej taką, która działa OTB, bez zabawy w łatanie DSDT (o ile nie mamy ograniczenia w postacji whitelist chcecking). Jeśli atheros i minipci-e: AR9280 (AR5BXB92) - chipset zastosowany przez Apple. half-minipci-e: Dell Wireless 1515 (czyt. AR9280) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigFox Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Fajnie by było mieć kartę dzialajaca ootb ale to są zazwyczaj drogie rzeczy a już mam dość zajmowania się tym, po 2 jakoś nie mam przekonania czy ten adapter mPCI do PCI to dobre rozwiazanie z 1strony fajnie bo przyda się do laptopa a z 2 martwi mnie jakość sygnału bo nie wiedzieć czemu w laptopie gdzie są gowno a nie anteny jest lepszy sygnał niż na adapterze wymienieni boxowe anteny na tplinki 5DBi i tez bez rewelacji. Stad już mi nie zależy czy będzie to karta do pc czy notebooka byle tania i dzialajaca. Ten tplink bądź co bądź ma 2lata gwarancji co prawda 1 antenę ale skoro jest do pc to musi działać jak należy. No chyba ze słabym ogniwem jest router tplink wr1043nd bo gdzieś słyszałem ze kiepsko u niego z rozsiewaniem sygnału co odczujemy na własnej skórze: może 3 metry odległości z pokoju do pokoju a na mac mini 40% sygnału. Szkoda ze wcześniej o tym nie wiedziałem ale puli co i tak nie mam pomysłu na alternatywę dla niego. Tapniete z ipada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
largo Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 U mnie z zasięgiem jest tak 6-7 m sygnał 100% na wolnej przestrzeni , taka sama odległość router za zamkniętymi drzwiami 100% .Tak więc karta spisuje się dobrze a reszta zależy od routera .Dostęp do internetu jest ,żadnych problemów z AppStore mi to wystarczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigFox Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Z AppStore zazwyczaj nie ma problemu jak jest wszystko dobrze ogarnięte natomiast z grami miałem tak że sygnał był ok a nie mogłem się połączyć z serwerem i nie była to wina serwerów bo na laptopie obok wszystko się łączyło, jak byś miał czas spróbować odpalić N.o.v.e 2 albo MC Domination to byłbym wdzięczny. HardcoreQ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
largo Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 MC Domination dzisiaj założylem konto Largo_1 level 1 żadnych problemów z multi, tylko mnie nie szukaj bo w tą gre więcej już grał nie będe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danveld Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 http://www.ebay.com/itm/NEW-APPLE-Atheros-AR5BXB112-AR9380-Dual-Band-mini-PCI-E-450M-wireless-wifi-card-/130614990164?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e69429554 karta z imaca 2011 wygląda zachęcająco:) ona ma też wbudowane BT? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 Ona nie ma BT, koleś ma taki nick na ebayu dlatego tak jest na fotce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NorMan Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 Ale wygląda zachęcająco bo na przejściówce miniPCI -> PCIe działa "od kopa". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts