janek202 Posted May 17, 2011 Author Report Share Posted May 17, 2011 czy mogę użyć tego programu z poziomu Snow, oznaczyć partycję Liona i na nim wszystko wykonać? Możesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siepietu Posted May 17, 2011 Report Share Posted May 17, 2011 Dzięki Bardzo wygodne ... [ Dodano: 2011-05-17, 22:50 ] A pewny jesteś, że działa poprawnie na innej partycji? Bo jak uruchamiam go z poziomu Snow'a i działam na Lionie to przy opcji S/L/E działa dość szybko, a jak uruchamiam go z poziomu Liona i robię to samo po podmiana mkext'a i naprawa uprawnień trwa dużo dłużej (tak działał zawsze). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted May 17, 2011 Author Report Share Posted May 17, 2011 A pewny jesteś, że działa poprawnie na innej partycji? Bo jak uruchamiam go z poziomu Snow'a i działam na Lionie to przy opcji S/L/E działa dość szybko, a jak uruchamiam go z poziomu Liona i robię to samo po podmiana mkext'a i naprawa uprawnień trwa dużo dłużej (tak działał zawsze). Powinno działać dobrze. Której wersji używasz? W aktualnie testowej wersji 3.5, jeśli zmieniasz kexty albo przebudowujesz cache na partycji głównej "/" to dodatkowo prelinkowany jest kernel. Nowe chameleony 8xx potrafią to wykorzystać z parametrem UseKernelCache=Yes. sudo touch /System/Library/Extensions sudo kextcache -system-caches sudo kextcache -system-prelinked-kernel Wykonywanie dwóch ostatnich komend trochę trwa. W przypadku wybrania innej partycji kernel nie jest prelinkowany, wykonywane jest tylko touch, które jest bardzo szybkie. sudo touch /System/Library/Extensions Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siepietu Posted May 17, 2011 Report Share Posted May 17, 2011 Jeżeli tak to nie mam więcej pytań Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted May 17, 2011 Author Report Share Posted May 17, 2011 Tu jest link do tematu o tym programie na insanelymac: http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=253395 Jak na razie to nikt nie zgłaszał problemów, których nie naprawiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siepietu Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 Fajna ikonka w nowej wersji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 Też mi się podoba... i jej zielony odpowiednik dla chameleon wizarda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bungo Posted June 1, 2011 Report Share Posted June 1, 2011 Witam, Na wstępie gratuluję super aplikacji, cieszą się popularnością nie tylko u nas! Jedną rzecz, którą bym dodał to możliwość wyboru folderu do backup'u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted June 4, 2011 Author Report Share Posted June 4, 2011 Nowa wersja 3.7.1. Framework Sparkle do automatycznych update'ów. Wsparcie dla katalogu Extra podzielonego na wersje OS X (np. /Extra/10.6/Extensions) Poprawione wykrywanie partycji /. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojnar Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 @janek202 Używam Liona (11A494a), zawsze podczas startu kexty z S/L/E były wczytywane na nowe, jakbym miał aktywną flagę "-f", myślałem, że to jest ok, ale znalazłem rozwiązania na insanelymac: sudo kextcache -v 1 -a i386 -a x86_64 -m /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/Extensions.mkext /System/Library/Extensions Od teraz już kexty z S/L/E się wczytują z mkexta. Pozdrawiam Ps. Rozwiązanie by Oldnapalm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted June 21, 2011 Author Report Share Posted June 21, 2011 A ładują Ci się normalnie kexty z Extra? Edit, nie ważne. Już wiem na jakiej zasadzie działa ten trik. W Lionie jest nowy system cachowania kernela i kextów, z którym widocznie chameleon nie potrafi sobie poradzić... Dorzucenie dodatkowego Extensions.mkext powoduje, że ładuje on mkexta tak jak ze Snow Leoparda... Chyba lepiej jest użyć komendy: "UseKernelCache=Yes", tylko, że wtedy nie są ładowane kexty z Extra, ale można sobie z tym poradzić dodając dodatkowy plik: There is another way to do this.Make a file named rc.local and place it in /etc, fix permissions to root:wheel Place in rc.local this. kextload /Extra/Extensions/* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qik! Posted June 24, 2011 Report Share Posted June 24, 2011 Kext Wizard piszesz w Cocoa ?. Super ta aplikacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted June 24, 2011 Author Report Share Posted June 24, 2011 Tak. Napisany natywnie dla Mac OS X w Cocoa + Obj-C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qik! Posted June 25, 2011 Report Share Posted June 25, 2011 A ile zajelo ci napisanie pierwszej wersji ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted June 25, 2011 Author Report Share Posted June 25, 2011 Nie mam pojęcia. Zacząłem przygodę z obj-c od tego programu. W miarę poznawania dodawałem kolejne funkcje. Pierwszą wersję pokazałem 12 marca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 4, 2011 Report Share Posted August 4, 2011 Kiedy na pendriveie mam tylko chameleona i Extra z wszystkimi plikami (poza Extensions.mkext) nie generuje się mkext ! Używam KextStore. Muszę wybierać kexty ręcznie i robić mkext na biurko - potem go przenoszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted August 4, 2011 Author Report Share Posted August 4, 2011 A nie masz przypadkiem włączonej opcji Ignoruj właściciela? Screen z poradnika rzooffa. Kod jest tak napisany, że absolutnie nie ma znaczenia czy jest to "/" czy pendrive. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 4, 2011 Report Share Posted August 4, 2011 OK, zawsze o tym zapominam Sorrka - problemu nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witucha0 Posted August 4, 2011 Report Share Posted August 4, 2011 OK, zawsze o tym zapominam Sorrka - problemu nie ma. Nie tylko Ty... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted August 5, 2011 Author Report Share Posted August 5, 2011 No to może dodać sprawdzanie "Ignorowania Właściciela" w następnej wersji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 Dobry pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witucha0 Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 No to może dodać sprawdzanie "Ignorowania Właściciela" w następnej wersji? A czemuż by nie? Fajnie by było jeszcze aby sam ustawiał prawidłowo uprawnienia po wykryciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 Jedna komenda a ile radości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojnar Posted September 1, 2011 Report Share Posted September 1, 2011 @janek202 Mam dwa pomysły: 1. Możliwość naprawy uprawnień plików tylko w katalogu S/L/E. 2. Możliwość przeniesienia kextów z E/E do dummy kexta np. o nazwie Extra.kext w katalogu S/L/E, tzn. tak jak kiedyś wyglądało FakeSMC, czyli kext a w środku katalog Plugins gdzie lądowały rozszerzenia. Przydatne dla osób, które używają parametru UseKernelCache i wolą zachować czystość/trzymać swoje dodatkowe kexty w jednym miejscu. Pozdrawiam Ps. Gdzieś widziałem takie rozwiązanie w jednym z poradników na insanelymac, jak znajdę to podrzucę wzór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted September 1, 2011 Author Report Share Posted September 1, 2011 1. Możliwość naprawy uprawnień plików tylko w katalogu S/L/E. Tzn? 2. Możliwość przeniesienia kextów z E/E do dummy kexta np. o nazwie Extra.kext w katalogu S/L/E, tzn. tak jak kiedyś wyglądało FakeSMC, czyli kext a w środku katalog Plugins gdzie lądowały rozszerzenia. Przydatne dla osób, które używają parametru UseKernelCache i wolą zachować czystość/trzymać swoje dodatkowe kexty w jednym miejscu. Tak, ale jeśli jakiś kext będzie miał w sobie plugins, to już nie będzie działać. Czyli jeśli mamy VoodooPS2.kext, a w środku PS2Keyboard i Touchpad to po wsadzeniu do Extra.kext nie będą działać poprawnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts