Jump to content

Recommended Posts

Dzięki :) Bardzo wygodne ...

[ Dodano: 2011-05-17, 22:50 ]

A pewny jesteś, że działa poprawnie na innej partycji? Bo jak uruchamiam go z poziomu Snow'a i działam na Lionie to przy opcji S/L/E działa dość szybko, a jak uruchamiam go z poziomu Liona i robię to samo po podmiana mkext'a i naprawa uprawnień trwa dużo dłużej (tak działał zawsze).

A pewny jesteś, że działa poprawnie na innej partycji? Bo jak uruchamiam go z poziomu Snow'a i działam na Lionie to przy opcji S/L/E działa dość szybko, a jak uruchamiam go z poziomu Liona i robię to samo po podmiana mkext'a i naprawa uprawnień trwa dużo dłużej (tak działał zawsze).

Powinno działać dobrze.

Której wersji używasz?

W aktualnie testowej wersji 3.5, jeśli zmieniasz kexty albo przebudowujesz cache na partycji głównej "/" to dodatkowo prelinkowany jest kernel.

Nowe chameleony 8xx potrafią to wykorzystać z parametrem UseKernelCache=Yes.

sudo touch /System/Library/Extensions
sudo kextcache -system-caches
sudo kextcache -system-prelinked-kernel

Wykonywanie dwóch ostatnich komend trochę trwa.

W przypadku wybrania innej partycji kernel nie jest prelinkowany, wykonywane jest tylko touch, które jest bardzo szybkie.

sudo touch /System/Library/Extensions

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

@janek202

Używam Liona (11A494a), zawsze podczas startu kexty z S/L/E były wczytywane na nowe, jakbym miał aktywną flagę "-f", myślałem, że to jest ok, ale znalazłem rozwiązania na insanelymac:

sudo kextcache -v 1 -a i386 -a x86_64 -m /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/Extensions.mkext /System/Library/Extensions

Od teraz już kexty z S/L/E się wczytują z mkexta.

Pozdrawiam

Ps. Rozwiązanie by Oldnapalm.

A ładują Ci się normalnie kexty z Extra?

Edit, nie ważne. Już wiem na jakiej zasadzie działa ten trik. W Lionie jest nowy system cachowania kernela i kextów, z którym widocznie chameleon nie potrafi sobie poradzić... Dorzucenie dodatkowego Extensions.mkext powoduje, że ładuje on mkexta tak jak ze Snow Leoparda...

Chyba lepiej jest użyć komendy: "UseKernelCache=Yes", tylko, że wtedy nie są ładowane kexty z Extra, ale można sobie z tym poradzić dodając dodatkowy plik:

There is another way to do this.

Make a file named rc.local and place it in /etc, fix permissions to root:wheel

Place in rc.local this.

kextload /Extra/Extensions/*

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

@janek202

Mam dwa pomysły:

1. Możliwość naprawy uprawnień plików tylko w katalogu S/L/E.

2. Możliwość przeniesienia kextów z E/E do dummy kexta np. o nazwie Extra.kext w katalogu S/L/E, tzn. tak jak kiedyś wyglądało FakeSMC, czyli kext a w środku katalog Plugins gdzie lądowały rozszerzenia. Przydatne dla osób, które używają parametru UseKernelCache i wolą zachować czystość/trzymać swoje dodatkowe kexty w jednym miejscu.

Pozdrawiam

Ps. Gdzieś widziałem takie rozwiązanie w jednym z poradników na insanelymac, jak znajdę to podrzucę wzór.

1. Możliwość naprawy uprawnień plików tylko w katalogu S/L/E.

Tzn?

2. Możliwość przeniesienia kextów z E/E do dummy kexta np. o nazwie Extra.kext w katalogu S/L/E, tzn. tak jak kiedyś wyglądało FakeSMC, czyli kext a w środku katalog Plugins gdzie lądowały rozszerzenia. Przydatne dla osób, które używają parametru UseKernelCache i wolą zachować czystość/trzymać swoje dodatkowe kexty w jednym miejscu.

Tak, ale jeśli jakiś kext będzie miał w sobie plugins, to już nie będzie działać. Czyli jeśli mamy VoodooPS2.kext, a w środku PS2Keyboard i Touchpad to po wsadzeniu do Extra.kext nie będą działać poprawnie.