janek202 Posted May 20, 2011 Report Share Posted May 20, 2011 Napisałem nowy program do instalacji i aktualizacji Chamelona.Napisany dla Snow Leoparda. Jest kompatybilny z Lionem. Funkcje: Trzy metody instalacji Chameleona: Aktualizacja, boot0, boot0hfs i boot0md. Możliwość pobierania najnowszych wersji Chameleona z serwera Edytor org.chameleon.Boot.plist Edytor SMBios.plist z predefiniowanymi smbiosami i generatorem seriali. Menadżer modułów. Menadżer motywów z możliwością ich pobierania. bdmesg - pokazuje informacje diagnostyczne o chameleonie DSDT - możliwość kompilacji, dekompilacji, patchowania i wydobycia Program jest dwujęzyczny (polski i angielski).Został napisany natywnie w Obj-C w Xcode. Jest w skompilowany dla dwóch architektur: 32 oraz 64-bity.Link do pobrania:http://wizards.osxlatitude.com/chameleon/cw.zipJeśli ktoś ma jakieś uwagi, pomysły, itp. itd. to niech da znać, zobaczę co się da zrobić.Changelog:http://wizards.osxlatitude.com/chameleon/rnotes.html 314TeR 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojnar Posted May 20, 2011 Report Share Posted May 20, 2011 Świetny pomysł z tym programem. Gratulacje, napewno mi się przyda. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted May 20, 2011 Report Share Posted May 20, 2011 Czy instalacja na partycji EFI przebiega bezproblemowo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted May 20, 2011 Author Report Share Posted May 20, 2011 Czy instalacja na partycji EFI przebiega bezproblemowo? Aktualnie w ogóle nie da się instalować na partycjach EFI. Tylko zwykłe HFS+. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted May 20, 2011 Report Share Posted May 20, 2011 Czy instalacja na partycji EFI przebiega bezproblemowo? Aktualnie w ogóle nie da się instalować na partycjach EFI. Tylko zwykłe HFS+. Pisząc EFI, miałem na myśli tylko i wyłącznie nazwę partycji Czyli rozumiem, że po przeformatowaniu jej na HFS+ i zamontowaniu bez problemu wrzucę tam Chameleona? Pytam, dlatego że aktualnie ręcznie instaluję go na tej partycji i nie jest to do końca wygodne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 Czy instalacja na partycji EFI przebiega bezproblemowo? Aktualnie w ogóle nie da się instalować na partycjach EFI. Tylko zwykłe HFS+. Pisząc EFI, miałem na myśli tylko i wyłącznie nazwę partycji Czyli rozumiem, że po przeformatowaniu jej na HFS+ i zamontowaniu bez problemu wrzucę tam Chameleona? Potwierdzam nie da się , nie pokaże partycji EFI nawet jeśli jest w już w HFS+ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted May 22, 2011 Author Report Share Posted May 22, 2011 Powinno być już ok, w wersji Beta 1.4. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akta Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Sugerowałbym dodanie możliwości robienia backupu aktualnie zainstalowanego chamelleona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Już to zasugerowałem i taka opcja będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted May 23, 2011 Author Report Share Posted May 23, 2011 Już to zasugerowałem i taka opcja będzie. Już jest. Preferencje => Twórz kopie pliku boot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Powinno być już ok, w wersji Beta 1.4. Niestety u mnie nie było OK z aktualizacją boot'a na EFI. Zauważyłem że w 1.4 dodałeś obsługę partycji EFI. Pobrałem tą wersję 1.4 i pokazało mi możliwość instalacji dla partycji EFI,ale pomimo kilknięcia w przycisk " zamontuj i sprawdź" nie pokazało mi jaką wersję chameleona mam na EFI, tak jak by ta opcja-przycisk nie działał, ale potem mimo to kliknąłem w przycisk "zainstaluj", ale nie za zainstalował mi, zaktualizował, nowszego boot'a. Dopiero jak użyłem takiego narzędzia - skryptu : EFI Partition Mounter (jest w załączniku), a potem użyłem "Chameleon Wizard" właściwie pokazywał mi już partycję EFI z informacją jaką mam wersje chamelona na niej obecną. Kliknąłem potem na instaluj i było OK już - zainstalował nowszą wersję boot'a na EFI. Co robi EFI Partition Mounter - montuje partycje EFI ,trzeba tylko podać dysk z którego ma zamontować partycję EFI (dla przykładu ja wcisnąłem przycisk "1"). Potem ją montuje (pokazuje mi na Pulpicie koleją ikone dysku). Zawartość skryptu: #!/bin/bash diskutil list echo printf "Enter the disk number containing the EFI partition you want to mount => " read DISKNUMBER echo if [ $DISKNUMBER ]; then while [ ! -e /Volumes/EFI ] do echo "Creating EFI directory..." sudo mkdir /Volumes/EFI done echo "Mounting EFI volume at disk${DISKNUMBER}s1" sudo mount_hfs /dev/disk${DISKNUMBER}s1 /Volumes/EFI killall Finder fi Być może trzeba będzie Ci zapikować jakoś ten skrypt do Twego programu. Aha w skrypcie tym jest polecenie sudo, więc musiałem podać hasło, aby zamontować partycję EFI. ------- Na koniec pogratuluję twórcy kolejnego bardzo przydatnego narzędzia (obok innego do kextów - Kext Wizard) dla prawie każdego użytkownika hackintosha (który che używać i instalować aktualną wersję chameleona). EFI Partition Mounter.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted May 23, 2011 Author Report Share Posted May 23, 2011 Obsługa partycji EFI jest ciągle w fazie beta. Kombinuję nad tym w wolnym czasie. Aktualnie wspierane są partycje EFI tylko sformatowane na HFS. Edit: Robię to praktycznie tak samo jak ten skrypt. Nie wiem czemu u Ciebie nie działa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Obsługa partycji EFI jest ciągle w fazie beta. Kombinuję nad tym w wolnym czasie. Aktualnie wspierane są partycje EFI tylko sformatowane na HFS. Edit: Robię to praktycznie tak samo jak ten skrypt. Nie wiem czemu u Ciebie nie działa... Tak, też mam partycję EFI , dokładnie HFS (bez plusa). Partycję sprawdzałem raz jeszcze i odmontowałem partycję EFI (tak jak jest normalnie). I tak jak mówiłem wcześniej nie działa mi przycisk "zamontuj i sprawdź" . Aha może błąd jest spowodowany, że mam dwa dyski twarde nr 0 (w MBR) nr 1 (w GPT)- i tego EFI używam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted May 23, 2011 Author Report Share Posted May 23, 2011 Aha może błąd jest spowodowany, że mam dwa dyski twarde nr 0 (w MBR) nr 1 (w GPT)- i tego EFI używam. Raczej nie. Większość operacji testuję na zewnętrznym dysku USB, też ma numer 1. Edit: Nowa wersja beta. 1.5. Powinno już być ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 Zainstalowałem 1.5. Niestety nadal u mnie jest źle z wykrywaniem chameleona na EFI , po kliknięciu przycisk "zamontuj i sprawdź" , pisze mi ze nie mam chameleona na tej partycji EFI - a to jest przecież nie prawda. Jeśli użyję skryptu montującego EFI ten powyzej wsomnianego już wtedy jest ok w Chameleon Wizard. Niech ktoś sprawdzi czy u innych jest też problem z partycją EFI. Wówczas będzie wiadomo czy tylko u mnie tak jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted May 24, 2011 Author Report Share Posted May 24, 2011 Niech ktoś sprawdzi czy u innych jest też problem z partycją EFI. Wówczas będzie wiadomo czy tylko u mnie tak jest. U mnie jest w porządku. Użyłem standardowych komend: newfs_hfs -v EFI /dev/diskxs1 <= Opcjonalnie mkdir /Volumes/EFI mount_hfs /dev/diskxs1 /Volumes/EFI fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdiskx dd if=boot1h of=/dev/rdiskxs1 cp boot /Volumes/EFI umount /Volumes/EFI W następnej wersji obsługa partycji EFI będzie domyślnie wyłączona. Szkoda mi poświęcać na to jeszcze więcej czasu (Zmiany w ostatnich 3 wersjach dotyczyły głównie partycji EFI), tym bardziej, że według mnie nie ma to praktycznie żadnych zalet i jest tylko utrudnianiem sobie życia, oraz u mnie działa bezproblemowo, testowałem kilkadziesiąt razy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Croolick Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 a czy bedzie wspierany tylko projekt Chameleon czy Chimera też jest w planach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted May 24, 2011 Author Report Share Posted May 24, 2011 a czy bedzie wspierany tylko projekt Chameleon czy Chimera też jest w planach? Tylko trunk Chameleona. Nie mam zaufania do tych wynalazków by tonymacx86 i spółka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 Niech ktoś sprawdzi czy u innych jest też problem z partycją EFI. Wówczas będzie wiadomo czy tylko u mnie tak jest. U mnie jest w porządku. Użyłem standardowych komend: newfs_hfs -v EFI /dev/diskxs1 <= Opcjonalnie mkdir /Volumes/EFI mount_hfs /dev/diskxs1 /Volumes/EFI fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdiskx dd if=boot1h of=/dev/rdiskxs1 cp boot /Volumes/EFI umount /Volumes/EFI W następnej wersji obsługa partycji EFI będzie domyślnie wyłączona. Szkoda mi poświęcać na to jeszcze więcej czasu (Zmiany w ostatnich 3 wersjach dotyczyły głównie partycji EFI), tym bardziej, że według mnie nie ma to praktycznie żadnych zalet i jest tylko utrudnianiem sobie życia, oraz u mnie działa bezproblemowo, testowałem kilkadziesiąt razy. Z ciekawości wpisałem u siebie w konsoli : Daniels-iMac:~ Daniel$ mkdir /Volumes/EFI //OK Daniels-iMac:~ Daniel$ mount_hfs /dev/disk1s1 /Volumes/EFI //pokazuje mi błędy polecenie to : GetMasterBlock: Error 13 opening /dev/rdisk1s1 GetMasterBlock: Error 13 opening /dev/rdisk1s1 mount_hfs: Permission denied Daniels-iMac:~ Daniel$ sudo mount_hfs /dev/disk1s1 /Volumes/EFI //OK , ale po przez sudo i podanie hasła Password: Daniels-iMac:~ Daniel$ A polecenie newfs_hfs -v EFI /dev/diskxs1 ogólnie tworzy jak wycztałem "construct a new HFS Plus file system" http://developer.apple.com/library/mac/#documentation/Darwin/Reference/ManPages/man8/newfs_hfs.8.html Co do zalet posiadania chameleona w EFI ... zgadza się to co napisałeś, ja mam takie zdanie: sprawdza się ale u bardzo statystycznie mało osób mających hackintosha. Jest to ułatwienie, sprawdza się w bardzo długim okresie czasu - raz zainstalowany na EFI, możemy go mieć "na zawsze" gdy robimy formaty na innych partycja np. ze Snowem, Lion, czy Leopardem itp. i nie zmienia się w schemacie partycji GUID na MBR , rozmiar partycji... Początkowo jest więcej roboty , ale z czasem można to docenić ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted May 24, 2011 Author Report Share Posted May 24, 2011 W najbliższym czasie zamieszczę w dziale developerskim build, który będzie montował partycje EFI z uprawnieniami roota (tak jak przez sudo). U mnie jednak nie było to konieczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojnar Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 @janek202 Mam pomysł: dodanie listy zmian Chameleona w danym wydaniu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 @janek202 Mam pomysł: dodanie listy zmian Chameleona w danym wydaniu. Pozdrawiam A w którym pliku, gdzie na serwerze, w dystrybucji chameleona są zapisane takie informacje co zmieniono/dodano/usunieto w nowej wersji ? ... czy janek202 musiałby ręcznie wpisywać je ? ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted May 24, 2011 Author Report Share Posted May 24, 2011 Przez svna można sprawdzić: svn log -l 1 http://forge.voodooprojects.org/svn/chameleon/trunk Jeśli mi się uda, to to dodam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted May 25, 2011 Report Share Posted May 25, 2011 Jeśli chce ktoś chce sprawdzić,zobaczyć naraz zmiany dla wszystkich wersji Chamelona : svn log http://forge.voodooprojects.org/svn/chameleon/trunk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted May 25, 2011 Report Share Posted May 25, 2011 music, Żadne z Twoich argumentów zalet EFI nie trzymają się "kupy"... jakie formatowanie i jaka zmiana GUID/MBR... po co formatować OS X, no chyba że uwielbiasz sobie stawiać system raz na tydzień, to wtedy łatwiej mieć wszystko w /Extra i kopiować jednym przeciągnięciem ręki a drugim kliknąć "instaluj" w chameleon wizardzie. Instalowanie chameleon'a na partycji EFI z punku widzenia praktycznego użytkowania hackintosh'a nie ma żadnych zalet... Jedyna rzecz jak mi przychodzi do głowy - hipotetyczna, bo nie sprawdzałem do tej pory mimo. że mam oprócz hack'a też mac'i, to to, że jak masz chameleon'a postawionego na partycji systemowej i chciałbyś z takiego dysku odpalić system na mac'u to być może że tak zainstalowany chameleon może przeszkadzać... nie mniej podkreślam jeszcze raz, to są spekulacje bo sam nie sprawdzałem... nie wiem czy chameleon zainstalowany na partycji systemowej blokuje rozruch na mac'u. Jeśli nie to używanie partycji EFI w sposób do jakiego nie została zaprojektowania jest zbytecznym komplikowaniem sobie sprawy. A i tak sprawa by dotyczyła jedynie dysków zewnętrznych. PS music, stopka -> regulamin... popraw na zgodną z nim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts