Jump to content

Recommended Posts

Po co?

Jak ukaże się nowa wersja to pokazuje się okienko z pytaniem, czy pobrać i jest tam wyświetlany changelog... Zmień sobie wersję aplikacji na niższą w Info.plist i sam zobaczysz...

Edit: Poza tym każde dodanie nowego elementu do GUI pociąga za sobą konieczność aktualizacji wszystkich tłumaczeń, których obecnie jest 14.

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Drobna kwestia aby nie posadzić boota.

Wycinam Snow a w to miejsce na czysto instaluje Liona. Aby Win7 działał poprawnie i nie burmuszył się to instaluje Boot0hfs.

Drobna kwestia

Na Chameleon-2.0-RC5-r656 (dysk ratunkowy usb) zaktualizowałem chameleona 1078 - aktualizacja odbyła się z innego działającego sytemu (wskazałem partycję i dałem aktualizuj). Po czym bootnołem z zewnętrznego hdd - ruszył ale nie znalazł themesa... w międzyczasie startowałem z main hdd.... Kolejny raz startuje z ratunkowego, widzę iż zgłasza mi się stary chameleon już z działającym themes - wtf?. Po wystartowaniu systemu, włączyłem Chameleon Wizard, program pokazuje iż jest już nowy boot zainstalowany. Mimo wszystko na wszelki wypadek raz jeszcze go aktualizuję. Po tym już zewnętrzny hdd nie wstał, nie potrafił wystartować snow.

//EDIT

Nowy 1203 ma problem sczytaniem Timeout z pliku com.apple.Boot.plist

• 4 weeks later...

Wersja 3.0 upubliczniona.

Zmiany:

CW używa teraz API Buildbota zamiast listować zawartość katalogów.

Dodano możliwość instalacji boot0md.

Dodano edytor org.chameleon.Boot.plist

Dodano edytor SMBios.plist z predefiniowanymi smbiosami i generatorem seriali.

Dodano menadżer motywów z możliwością ich pobierania.

Dodano bdmesg - pokazuje informacje diagnostyczne o chameleonie

No właśnie u mnie się pojawił problem, po aktualizacji do nowej wersji i otworzeniu tabu smbios zmieniło mi się taktowani pamięci RAM 1600->1333, co dziwniejsze zmiana zaistniała w BIOSIE. Nie wiem czy to akurat przypadek czy może bug? Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją? I jak to możliwe, że się ram sam przetaktował?

Samo otwarcie tabu nic nie zmienia. Musiałbyś wprowadzać jakieś zmiany i je zapisać.

Ale sam SMBios nie ma wpływu na sprzęt, jedynie na to co pokazuje Mac OS X i czasem na działanie jego Power Managementu.

Zmiana tych wartości nie przyspieszy ani nie spowolni Ramu czy taktowania procesora (pomijam fakt, kiedy popsuje się PM).

Prawdopodobnie to przypadek, po przestawieniu w biosie z powrotem na auto działa w 1600 ;-) Hmm odkryłem za to, że w ostatniej wersji chameleona nie działa mi GraphicsEnabler=YES.

W każdym bądź razie crashuje sie DVD Player ale nie będę już tu offtopu robił.

• 3 weeks later...