janek202 Posted September 6, 2011 Author Report Share Posted September 6, 2011 boot0, boot1h i boot to składowe pliki chameleona. boot0 jest nagrywany na MBR dysku, szuka on partycji HFS z boot1h, a on z kolei uruchamia chameleona z pliku boot w na partycji /. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Croolick Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 czyli jak stawiam system od zera, to uzywam metody boot0 i jakbym na kolejnej partycji chciał postawic kolejnego Snow'a (do testów ew. system w wersji "recovery") to tam daje boot1h? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzooff Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Jeden dysk = jeden bootloader. Więc przy stawianiu OSX na kolejnej partycji, tego samego dysku, nie potrzebujesz już instalować Chameleona. Po drugie nie ma czegoś takiego jak metoda boot1h. Oba pliki są potrzebne. Do wyboru możesz mieć boot0 i boot0hfs. Ten drugi przydaje się przy Dualboot, gdy masz na jednym dysku Windows oraz OSX. Dzięki temu rozwiązaniu nie trzeba kombinować z aktywowaniem partycji: http://hamac.pl/topics7/dualboot-mac-os ... vt2949.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Croolick Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 ok ale co w sytuacji gdy padnie mi pierwsza partycja, to wtedy ten drugi system z jakiegoś BootCD odpalic wystarczy? generalnie chodzi mi o proste rozwiązanie drugiego systemu (albo nawet instalatora OSX) żeby np. naprawe dysku itp zrobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siper Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Jak padnie ci chameleon to można zbootować z BootCD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 CW nie zapisuje wpisanej ręcznie prędkości RAMu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad2271 Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 Mam problem, program nie działa mi prawidłowo: http://dl.dropbox.com/u/30030193/Screenshots/Zrzut%20ekranu%202011-09-18%20%28godz.%2022.06.01%29.png http://wklej.org/id/596105/ Włączam program, niby się pobierają wersje chameleona czy coś i wywala error. Nic nie mogę zrobić, nieaktywny jest przycisk instaluj etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted September 18, 2011 Author Report Share Posted September 18, 2011 Ponieważ strona buildbota znowu nie działa: builds.voodooprojects.org Z niej są pobierane wszystkie potrzebne informacje (numery revów, changelogi, adresy paczek itd). Jak nie działa, to program będzie się sypać. Chyba dodam jakiś komunikat, czy coś, bo buildbot padł już drugi raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad2271 Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 Meh, cały dzień zabawy a to serwer padł ;P. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted September 26, 2011 Author Report Share Posted September 26, 2011 Znowu są jakieś problemy z buildbotem. Strona Buildbota nie daje informacji, o żadnych rewizjach. http://builds.voodooprojects.org/waterfall Program się wysypuje, bo próbuje odczytać informacje o revach z JSON API, a ich tam nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laborman Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Mi zwyczajnie pokazuje błąd programu i zamyka go. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzygit Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Witam, Można prosić linka do aktualnej wersji Chameleon Wizard'a. Wszystkie które sprawdzałem nie są aktywne. (Chyba że coś przeoczyłem ) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Na pierwszej stronie jest link do pobrania - zawsze jest aktualny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzygit Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Wielkie dzięki, coś dziś mam kłopot z oczami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krejzi Posted October 12, 2011 Report Share Posted October 12, 2011 hm.. strona znowu sie wysypała, a akurat potrzebuje chameleona, czy mozna gdzies pobierac manualnie tą paczke w razie czego( na nastepny raz pobiore sobie paczke wizardem i zapisze w bezpieczne miejsce )? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CJ Grass Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Wyśmienity program! Bardzo proszę o poradę w dwóch sprawach: 1) w zakładce org.chameleon.boot jest kilka rzeczy, których zastosowania nie rozumiem. Wiem, że klikając na znak zapytania pokazują się podpowiedzi, lecz nie wiem czy to stosować czy tez nie - chodzi mi np o USB, czasem po restarcie systemu nie wykrywa mi w kontrolerze ahci napędu sata (LG GH22NS30 Firmware2.0,swoja droga naped ten niknie rowniez samoczynnie pod osxem-wina firmweru ), muszę wyłączyć i włączyć komputer - czy któraś z tych opcji pomoże w tej sprawie? 2) w zakładce miscellaneous force HPET - włączyć czy zostawić wyłączone? czy gdzieś można poczytać opis poszczególnych funkcji wizarda i co kiedy najlepiej włączyć? Pozdrawiam i dziękuję za poradę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemo123 Posted January 14, 2012 Report Share Posted January 14, 2012 Bardzo dobry program szacun dla włożonej pracy w niego =D> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietruszka Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Witam chciałbym zapytać o jedną rzecz zanim coś namieszam mam "dual-boota" Lion i win7 z wersja chameleona rev874 czy tak starą rewizję mogę potraktować opcją update z aplikacji Chameleon Wizard??? jeśli tak to czy mam dodatkowo użyć opcji boot1h? mówią, że jak wszystko działa to nie ruszaj !!! z góry dziękuję za info pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Z tego rev. musisz zrobić pełny install. Jak pamiętam w okolicy rev 1200 zmienił się kod boot0. A jaką wersję boot0, boot0hfs, czy boot0md, to już zależy od Twojego układu partycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Wersje > r11xx wymagają zmiany nazwy com.apple.Boot.plist na org.chameleon.Boot.plist - nie pamiętam czy CW robi to za usera - musisz się upewnić i ew zrobić to ręcznie. Plik jest w katalogu /Extra. Nic nie powinno się posypać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietruszka Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Dziękuję za informacje troszkę się obawiam pełnej instalacji (miewałem problemy) z drugiej strony wcześniej czy później mnie to czeka (org.chameleon.Boot.plist - jest chyba wymagany do prostej zmiany "THEME" za pomocą CW) pewnie że można ręcznie edytować starego chyba najpierw potestuję na mirrorze dysku dziękuję za wasze opinie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alpha Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Rzecz dziwna się dzieje, przy próbie połączenia z Buildbotem CW dostaje crasha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad2271 Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 U mnie także. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted March 3, 2012 Author Report Share Posted March 3, 2012 Znowu coś pozmieniali w buildbocie... Nie chce mi się teraz tego poprawiać. Edit: Nieważne, Poprawione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolp1993 Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 Też tak samo miałem ale wyszła nowa wersja i działa ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts