Jump to content

LIM - Lion Image Maker

Recommended Posts

LIM.png

LIM - Lion Image Maker

kompatybilny ze Snow Leopardem i Lionem.

7.09.2011 - Wydanie pierwszej publicznej wersji - 1.0.0

9.09.2011 - Dodanie brakujących flag "-force" - 1.0.1

14.09.2011 - Dodanie ważnej informacji do opisu dotyczącej posiadaczy obrazu InstallESD.dmg

Program służy do automatycznego wykonania obrazu DVD lub przygotowania pendrive'a/hdd/ssd/memory card z Mac OS X Lion.

Wymagania:

:arrow: czysta płyta DVD do wypalenia obrazu lub wszelkiego rodzaju dysk (pendrive/hdd/sdd/memory card) o pojemności minimalnej 4.5GB.

:arrow: Mac OS X Lion w katalogu Aplikacje lub gdziekolwiek na dysku.

Funkcje:

:arrow: Przygotowanie obrazu instalacyjnego Lion'a do wypalenia na DVD.

:arrow: Przygotowanie obrazu instalacyjnego Lion'a z obsługą formatu MBR do wypalenia na DVD. Tylko dla wersji systemu 10.7.0 !

:arrow: Przygotowanie dysku instalacyjnego Lion'a.

:arrow: Przygotowanie dysku instalacyjnego Lion'a z obsługą formatu MBR. Tylko dla wersji systemu 10.7.0 !

Download:

http://hamac.pl/img/oswaldini/LIM/LIM.zip

Screenshots:

1.png8.png

2.png3.png

4.png5.png

6.png7.png

WAŻNE !! Jeżeli posiadasz tylko plik InstalESD.dmg wykonaj najpierw poniższe kroki:

1) Utwórz folder o nazwie "Install Mac OS X Lion" w lokalizacji /Applications (/Programy).

2) Utwórz w powyższym folderze nowy folder o nazwie "Contents" a w nim folder o nazwie "SharedSupport".

3) Przenieś InstallESD.dmg do katalogu "SharedSupport".

4) Dodaj końcówkę .app do folderu "Install Mac OS X Lion". Wyskoczy okno z pytaniem czy na pewno dodać - klikamy dodaj.

5) Uruchom LIM i program automatycznie powinien wykryć aplikację z Lionem.

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, pomysły, itp. itd. to niech da znać, zobaczę co się da zrobić.

• Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

czysta płyta DVD do wypalenia obrazu lub wszelkiego rodzaju dysk (pendrive/hdd/sdd/memory card) o pojemności minimalnej 4.5GB
mi wygenerowało obraz o 4,68GB wiec potrzebna plytka jest dvd dl dwuwarstwowa bo na zwyklej sie nie zmiesci bo na wiej wejdzie 4,38 GB wiec te 4,5 Gb o ktorym wspominasz też nie wejdzie

uzywalem wersji LIM - Lion Image Maker 8

Aha a do obrazu plyty dodawales patch osinstall (aby nie pojawial sie komunikat nie da sie zainstalowac liona na tym komputerze) ?

inna metoda obejscia tego problemu jest odpowiedni smbios

mi wygenerowało obraz o 4,68GB wiec potrzebna plytka jest dvd dl dwuwarstwowa bo na zwyklej sie nie zmiesci bo na wiej wejdzie 4,38 GB wiec te 4,5 Gb o ktorym wspominasz też nie wejdzie

Próbowałeś wypalić te "4,68GB"?

Obraz bezproblemowo daje się wypalić na DVD SL.

music, skoro siedzisz na Mac OS X już jakiś czas powinieneś wiedzieć że Mac pokazuje inaczej pojemność niż Windows. Płyta DVD ma 4.7GB a obraz ma 4.68GB więc wchodzi na DVD - no przecież wypalałem :) Może faktycznie poprawie komunikat na 5GB i będzie po zawodach.

Aha a do obrazu plyty dodawales patch osinstall (aby nie pojawial sie komunikat nie da sie zainstalowac liona na tym komputerze) ?

Tak, pliki są od Nawcoma.

inna metoda obejscia tego problemu jest odpowiedni smbios

Wg mnie to jest jedyna sensowna opcja - poprawny smbios to podstawa do uzyskania m.in PM !

PolishApple, taki był Plan i była nawet beta ale zrobiona w Package Maker. W AppleScript Editorze tego nie zrobię ze względu na ułomność programu.

No właśnie w tym problem że w ogóle nie bootuje...

Pytanie: czy jak ją zamontuje w systemie i kliknę instalacje to powinna być jakaś akcja czy ma wywalić błąd i nakazanie instalacje przez app store? zastanawiam się czy już w samym założeniu nie tworzy mi wadliwego obrazu

• 4 weeks later...

Hm...

Zainstalowałem sobie Snow Leoparda na Virtual Box,

Zrobiłem tą adnotacje dla samego InstalESD.dmg.

( ikonka app byla przekreslona i nie dało sie jej otworzyc podwojnym kliknieciem ).

Mimo to LIM sam nei wykrył aplikacji ( sprawdzałem kilka razy czy poprawnie wszystko wpisalem ).

Wybrałem ręcznie, wybrałem opcje z MBR ( i regular tez ).

Za pierwszym razem otrzymałem krenel panic, a za drugim i kolejnymi razami,

Chwila pracy nad pendrivem,a gdy tylko pendrive zostaje ponownie zainicjowany otrzymuje komunikat, jak w załączniku: ( probując wskazywac bezposrednio obraz .dmg otrzymuje to samo.)

post-1963-13904296439652_thumb.png

Typowy komunikat jak masz sam InstallESD.dmg. Jeżeli nie działa to robisz coś źle. Na insanelymac to zgłaszali, podałem powyższe rozwiązanie i wszystkim zaskoczyło.

LIM przetestowany został w każdy możliwy sposób przez nie jedną osobę. Po prostu działa jak wszystko robisz prawidłowo.

• 2 weeks later...

zuczek16, 95% problemów leży pomiędzy oparciem fotela, a monitorem. Czytaj do bólu chociażby 500 razy. Ta masz pełną płytę Liona.... i jest to InstallESD.dmg. Jeżeli masz to wypalone na DVD to logicznym jest, że musisz zrobić z niej obraz InstallESD.dmg, a następnie postąpić wg instrukcji na stronie pierwszej. Nie działa u Ciebie bo robisz to źle. Po prostu nie ma możliwości, żeby LIM nie działał.

Oswaldini dobrze prawi, zastosuj się do tego:

1) Utwórz folder o nazwie "Install Mac OS X Lion" w lokalizacji /Applications (/Programy).

2) Utwórz w powyższym folderze nowy folder o nazwie "Contents" a w nim folder o nazwie "SharedSupport".

3) Przenieś InstallESD.dmg do katalogu "SharedSupport".

4) Dodaj końcówkę .app do folderu "Install Mac OS X Lion". Wyskoczy okno z pytaniem czy na pewno dodać - klikamy dodaj.

5) Uruchom LIM i program automatycznie powinien wykryć aplikację z Lionem.

i będzie dobrze. A swoją drogą jeżeli masz Retail DVD Lion to się nim pochwal jakieś foto, bo z tego co wiadomo to są 2 drogi albo MAC AppStore albo Pen Drive z Lionem.