Jump to content

Apple Bluetooth i IrDA

iStig
 Share

Recommended Posts

Krótki opis jak podłączyć moduł Bluetooth bezpośrednio do płyty głównej (tutaj MSI Z77, w przypadku innej płyty należy upewnić się czy wyprowadzenia są takie same).

Co będzie potrzebne:

1. Listwa "goldpin" żeńska ("gniazda")

2. Stabilizator 3.3 Volt Low Drop-Out tutaj- LD1117V33 w obudowie SOT-223 (SMD)

Tutaj mała uwaga. Jeśli podłączamy do gniazda USB musi być to stabilizator Low Drop-Out. Gdyby ktoś chciał podłączyć do np.    linii 12V może być to nawet LM317 - wymaga wyższego napięcia wejściowego od stabilizowanego o około 4 jeśli mnie pamięć nie myli.

3. Moduł Bluetooth Apple w tym wypadku BCM92046.

4. Cienkie przewody ja wykorzystałem ze starego kabla LPT.

5. Cyna, lutownica i ewentualnie jakiś kondensator na wyjście i/lub wejście. Nota katalogowa stabilizatora podaje 100nF na wejście i 10uF na   wyjście.

Według mnie 10uF przy stabilnym a co najważniejsze mało tętniącym zasilaniu jakim będzie port USB to za dużo, ale nie mam

oscyloskopu pod ręką i nie jestem w stanie udowodnić :P

post-29-0-44080800-1434574691_thumb.png

Całość należy polutować według mojego schematu.

post-29-0-16217600-1434574744_thumb.png

I tu kolejna bardzo istotna informacja. Jeśli będziecie używać stabilizatora w obudowie SOT-223 (SMD), TO-220 lub DPAK to na ich padach jest napięcie wyjściowe!

Trzeba tak go zamontować, lub zaizolować, aby wspomniany pad nie dotknął obudowy komputera bo zwyczajnie zrobi zwarcie i może tego nie przeżyć.

post-29-0-94555400-1434574773_thumb.png

Całość w moim wykonaniu, zależało mi na jak najmniejszych wymiarach. Środkową nogę scalaka wygiąłem, tak żeby była pod nim, a 3,3V wziąłem właśnie z pada. Tak było mi wygodniej. To co widać pomiędzy pinami stabilizatora to kondensator 4,7uF SMD o rozmiarze 1206.

post-29-0-35282800-1434574825_thumb.jpg

Tak przygotowaną "wtyczkę" wystarczy wpiąć bezpośrednio do płyty głównej. 

Należy tylko pamiętać, że pin nie podłączony na wtyczce ma iść w miejsce pinu nr. 10 "No Connection",

a pin do którego przylutowany jest stabilizator do pinu nr. "Power +5V".

Całość można było zrobić pewnie ładniej i na inne sposoby. Pamiętać tylko o poprawności połączeń według schematu ideowego, a to już jak wykonacie resztę zależy od was ;).

Na koniec całość wpięta do płyty. Zdjęcie czysto poglądowe, planuje minimalnie dłuższe przewody i całość ukryć w przednim panelu obudowy.

post-29-0-73205300-1434574871_thumb.jpg

PS. Zdjęcia pewnie można by przerobić na miniatury ale po pierwsze: nie bardzo wiem jak, a po drugie: nie mam już dzisiaj czasu.

EDIT:

Poprawiłem wygasłe linki do zdjęć.