MietasSR Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Notebooki te stają się coraz bardziej popularne, a są wręcz idealne do zrobienia z nich HackBooków. Chodzi o 2 modele: eMachines E730G, Acer Aspire 5741G. Wspólna konfiguracja: - mostek HM55 - touchpad Synaptics. klawiatura generic, podłączenie PS/2 - matryca 1366x768 (modele z 1600x900 nie są tu opisane) - kodek audio ALC272 - LAN Broadcom BCM57780 osobne parametry: eMachines E730G: - procesor i5-430M 2.26GHz - grafika ATI Radeon HD 5470M 512MB (LVDS, VGA, HDMI) - pamięć 2GB jedna kość - WiFi Atheros AR5B97 (akurat na taką trafiłem, jeśli Broadcom = nie działa) Acer Aspire 5741G: - procesor i3-330M 2.13GHz - grafika NVIDIA GeForce GT320M 1GB (LVDS, VGA, HDMI) - pamięć 4GB w dwóch kościach - WiFi Broadcom BCM4357 (niewspierana w OS X, wiem że były modele z Atherosem) Co działa?: - WiFi Atheros - audio - kompletna grafika (oba przypadki) - sleep - hibernacja - LAN - pełny PM (bez DSDT nawet ) - czytnik kart - kamerka internetowa Suyin Co nie działa?: - WiFi Broadcom - audio po sleepie (walczę z tym ) - kamerka internetowa Acer - wybudzanie poprzez klawiaturę/mysz (tyczy się też USB ) Potrzebne rzeczy: - wyżej wymieniony komputer z wgranym BIOSem V1.23 - pendrive 8GB - czteropak i cierpliwość UWAGA! Instrukcja tyczy się instalacji Mountain Liona bądź Liona. Jeśli potrzebujecie pomocy przy stawianiu Snow proszę się odezwać, jednak zdecydowanie polecam odpuścić sobie i zainstalować ML. Do wyboru są 2 wersje, jedna z możliwością użycia Clovera (cięższa ale polecam), druga z użyciem Chameleona. Wersja 1 (Clover): Tworzymy sobie na działającym Maku (wirtualna maszyna, whatever) pena z obrazu InstallESD.dmg (robimy przywracanie) i doinstalowujemy na niego Clovera. Potem dokładamy do katalogu EFI/kexts/10.8 potrzebne kexty (wszystkie są w załączniku), DSDT.aml wstawiamy do głównego katalogu (/). Polecam korzystanie z mojego (oczywiście tylko na tych 2 modelach) - nie ma żadnej różnicy między procesorami etc. Oczywiście obowiązkiem jest posiadanie BIOSu w wersji 1.23 ! UWAGA! W przypadku modelu z NVIDIA prawdopodobnie wystarczy zahaczyć GraphicsInjectora i zadziała, niestety chwilowo nie mogę przetestować tego na AS5741G. Odpalamy tak spreparowany kluczyk za pomocą boot menu. Uwaga, ważna część: na czas instalacji radzę wyłączyć w opcjach Clovera GraphicsInjectora - znacznie bezpieczniej jest instalować bez grafiki. Instalacja z grafiką w przypadku modelu z ATI kończy się kernel paniciem po próbie wybudzenia monitora (w modelu z NVIDIA można instalować z grafiką, nic złego się nie stanie) UWAGA! Instalacja jest dwuetapowa, po ukończeniu pierwszego etapu (po uruchomieniu z kluczyka) uruchamiamy komputer z tego samego kluczyka, jednak tym razem startując komputer z dysku ! (oczywiście GraphicsInjectora wyłączamy) Po udanej instalacji (nie może się nie udać) uruchamiamy komputer ze spreparowanego kluczyka. Konfigurujemy sobie konta etc. i witamy w systemie Po takim uruchomieniu powinniśmy mieć: - dźwięk - działającą klawiaturę i touchpad - LAN - WiFi w przypadku Atherosa - etc etc Aktualizujemy system do najnowszej wersji (w chwili pisania 10.8.2), instalujemy wszystkie pozostałe aktualizacje. Model z ATI! Po wszystkim wygrywamy 2 kexty które znajdują się w załączniku (paczka grafika.zip) najwygodniejszą nam metodą. W tym momencie uruchamiamy kolejnych parę rzeczy: grafikę i sleep. Wersja 2. Chameleon 1. Przygotowujemy kluczyk instalacyjny za pomocą LIM, po czym doinstalowujemy na nim Chameleona i katalog Extra z załącznika. 2. Odpalamy z tak spreparowanego kluczyka i instalujemy. 3. Po uruchomieniu systemu konfigurujemy wszystko, aktualizujemy system do najnowszej wersji. 4. Model z NVIDIA W Chameleon Wizardzie przechodzimy na zakładkę org.chameleon.Boot.plist, zaznaczamy GraphicsEnabler, zapisujemy i wychodzimy Model z ATI Wgrywamy 2 kexty z załącznika (paczka grafika.zip). 5. Przenosimy zawartość /Extra/Extensions do /System/Library/Extensions (pozwoli nam to na używanie kernel cache). Gratulacje, mamy w pełni sprawny system (oprócz rzeczy które są opisane na początku ). W przypadku Clovera polecałbym zainstalować go na dysku - w przypadku dysku z sektorem 4K trzeba się nieźle napocić aby zadziałał, Chameleon jest opanowany (wystarczy nadgrać boot1h z nośnika instalacjynego w trybie Safe, pliczek w załączniku), Clovera jeszcze nie opanowałem. Opis poprawek DSDT 1. Standardowa metoda DTGP 2. Patch audio + HDMI: szukamy Name (_ADR, 0x001B0000) , nazwę urządzenia zaraz nad tym wpisem zmieniamy na HDEF, pod tym wpisem dodajemy: Method (_DSM, 4, NotSerialized) { Store (Package (0x0c) { "codec-id", Buffer (0x04) { 0x72, 0x02, 0xEC, 0x10 }, "built-in", Buffer (One) { 0x00 }, "layout-id", Buffer (0x04) { 0x0C, 0x00, 0x00, 0x00 }, "model", Buffer (0x0F) { "Realtek ALC272" }, "device_type", Buffer (0x07) { "alc272" }, "PinConfigurations", Buffer (0x00) { 0x00 }, "hda-gfx", Buffer (0x0A) { "onboard-1" } }, Local0) DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0)) Return (Local0) } - audio po HDMI (ATI): szukamy Name (_ADR, 0xFFFF) , po metodzie _STA dodajemy metodę: Method (_DSM, 4, NotSerialized) { Store (Package (0x02) { "hda-gfx", Buffer (0x0A) { "onboard-1" } }, Local0) DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0)) Return (Local0) } potem szukamy urządzenia VGA1, zamieniamy wszystkie odniesienia VGA1 na HDAU, i dodajemy do niego metodę jak powyżej. 3. Modyfikacja USB wykonana według opisu z forum, udajemy ICH10 (jak w opisie). Modyfikacja framebuffera ATI - co zostało zmienione Modyfikowałem framebuffer Hoolock. Oryginalna personalizacja: 00 04 00 00 04 06 00 00 00 01 00 00 21 03 05 01 00 04 00 00 04 06 00 00 00 01 00 00 11 02 04 02 04 00 00 00 14 02 00 00 00 01 00 00 02 04 01 03 Zmodyfikowana personalizacja: 02 00 00 00 40 00 00 00 09 01 00 00 10 00 00 07 00 08 00 00 00 02 00 00 00 01 00 00 11 02 01 01 10 00 00 00 10 00 00 00 00 01 00 00 00 10 02 04 Dodatkowo musimy wymusić nasz EDID. Odpowiada za to parametr AAPL00,override-no-connect który ustawiamy za pomocą ATY_Init. Pełen opis modyfikacji framebufferów (ogólny temat o bolączkach z ATI) już wkrótce. Modyfikacja framebuffera wykonana dzięki @mucha i @bcc9 z InsanelyMac. Na pomysł AAPL00,override-no-connect naprowadził mnie Clover ze swoim rozwiązaniem, za co podzękowania dla @Slice. LegacyHDA z załącznika jest bazowane na LegacyHDA dla 889 by 314TeR - są do tego odniesienia w kextcie. Jeśli pojawią się jakieś pytania - jak najbardziej proszę pisać. Postaram się odpowiedzieć. PS. Tutaj paczka z Extra, która niestety była za duża by udało się ją wrzucić na forum. http://sdrv.ms/Qb1ylw grafika.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 - mostek HM55 SMBIOS najlepiej pasujący do modeli z ATI to MacBookPro8,2, NVIDIA działa od strzału - polecam także MacBookPro8,2. Czemu akurat identyfikacja 8,2? nie lepiej pasuje 6,2? 2. instalacja normalna, zaznaczając Legacy Kernel! Po co instalujesz legacy? Potem i tak go zamieniasz... nie idzie po instalacji odpalić z bootcd i od razu wrzucić aktualizację do 10.6.8? robimy binpatch AppleHDA: Na problemy z audio spróbuj innego binpatcha... Oswaldini odkrył, że jak remapujesz ADI na ALC to lepiej działa z ALC889. Może przy ALC272 będzie podobnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MietasSR Posted December 28, 2011 Author Report Share Posted December 28, 2011 Nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu między 8,2 a 6,2, 8,2 ładniej wygląda w informacjach o systemie w Lionie i bradziej pasuje do grafiki ATI. Co do kernela: można i tak. Zaraz poprawię. Co do dźwięku: z tym że mi działają wszystkie wyjścia bezproblemowo (zewnętrzny mic jako Line-In), po prostu nie mam dźwięku na wbudowanych głośniczkach po sleepie. Mogę spróbować binpatcha na ADI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu między 8,2 a 6,2, 8,2 ładniej wygląda w informacjach o systemie w Lionie i bradziej pasuje do grafiki ATI. Do grafiki owszem, ale do reszty kompa już nie... USB, LPC itp itd... to platforma 6,2... Nie mniej tu się nie wcinam, bo z tą VGA faktycznie może być różnie... jedynie mnie zaciekawiło to czemu akurat taką identyfikację proponujesz. Co do kernela: można i tak. Zaraz poprawię. Mniej wg mnie zamieszania będzie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MietasSR Posted December 28, 2011 Author Report Share Posted December 28, 2011 Skoro nie widać różnicy, to niech chociaż ładniej wygląda Grafika działa bez względu na SMBIOS. Równie dobrze można zastosować 6,2, czy też nawet 5,1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Grafika działa bez względu na SMBIOS. Równie dobrze można zastosować 6,2, czy też nawet 5,1 Dla grafiki może tak, ale nie dla PM'u. Każdy sprzęt wymaga stosownej plisty dla danej platformy. To właśnie brak jej w Retail'u Snow powoduje tyle problemów z SB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MietasSR Posted December 28, 2011 Author Report Share Posted December 28, 2011 PM działa bezproblemowo i na MBP6,x i na MBP8,x. [ Dodano: 2012-10-09, 18:42 ] OK, "poradnik" zaktualizowany, wydaje mi się że nadaje się do przeniesienia na forum. Okazuje się że nawet mobilne Radeony da się w pełni odpalić. Zaraz zmodyfikuję także temat dot. modyfikacji FB ATI, wydaje mi się że wielu może się to przydać, szczególnie że opanowałem temat w pełni i wiem co piszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qguar Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Co nie działa?: - audio po sleepie (walczę z tym ) http://sdrv.ms/Qb1ylw Myślę że istnieje rozwiązanie tego problemu, nie działanie audio po sleep w kodekach realteka z tego co się doczytałem jest to związane z tym, iż po wybudzeniu AppleHDA nie załącza zewnętrznego wzmacniacza EAPD. Trzeba użyć zmodyfikowanego pliku IOAudioFamily. U mnie to pomogło. http://forum.osxlatitude.com/index.php?/topic/1970-fix-for-audio-issue-after-sleep-in-alc269/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g0ff0 Posted April 21, 2013 Report Share Posted April 21, 2013 Witam, właśnie zamierzam się do instalacji liona na moim Acer Aspire 5741G tylko pytanko z mojej strony jest takie, czy działa wifi z broadcomu >? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pc-qwerty Posted April 21, 2013 Report Share Posted April 21, 2013 Co nie działa?: - WiFi Broadcom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g0ff0 Posted April 21, 2013 Report Share Posted April 21, 2013 WiFi Broadcom BCM4357 (niewspierana w OS X... ) Owszem czy działa wi-fi broadcom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted April 22, 2013 Report Share Posted April 22, 2013 Owszem czy działa wi-fi broadcom. Przecież masz napisane w pierwszym poście - WiFi Broadcom BCM4357 (niewspierana w OS X, wiem że były modele z Atherosem) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzyssp Posted December 6, 2015 Report Share Posted December 6, 2015 Jak odpalić tutaj audio? Trzeba podmienić AppleHDA? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts