Jump to content

Klawiatura: zamiana miejscami klawiszy CTRL Win ALT

Recommended Posts

Oryginalna klawiatura Apple'a ma klawisze modyfikujące:

control - odpowiada PC'etowemu ctrl

option - odpowiada PC'etowemu alt

command - mac'owe "japko" - naciśnięcie odpowiada PC'etowemu win

KlawiaturaApple.jpg

Pod Mac OS X wszystkie najczęściej używane skróty klawiszowe używa się z command a nie ctrl, np:

command + C zamiast odpowiednika windowsowego CTRL + C

O ile ma się klawiaturę od Mac OS X i zna się tę właściwość to jest jeszcze do zaakceptowania, ale mając klawiaturę od PC pod Mac OS X można się trochę pogubić, bo klawisze na klawiaturze PC działają tak jak na Applowskiej i stąd:

PC Apple

ctrl = control

win = option (alt)

alt = command (japko)

Aby jakoś okiełznać ten układ najlepiej jest ustawić klawisze mniej więcej tak jak działały do tej pory i żeby w miarę logicznie odpowiadało klawiszom. Można to zrobić w:

Preferencjach systemu, ikona klawiatury

keyb1.jpg

Następnie trzeba otworzyć "Klawisze modyfikujące" na zakładce Klawiature

keyb2.jpg

Domyślnie klawisze modyfikujące są ustawione tak jak poniżej

keyb3.jpg

Osobiście polecam zmienić na taki układ:

keyb4.jpg

Dzięki powyższemu układowi control zostaje tam gdzie jest CTRL, command (japko) wskakuje na miejsce Win, a option na miejsce alt. Oczywiście można sobie pozmieniać klawisze inaczej, wedle gustu.

Zrobiłem jak w opisie i teraz ogonki muszę dodawać trzymając przycisk Windows. Klawiaturę mam na USB.

Edit:

obrazek2udo.png

Ustawiłem jak na screenie. Dzięki temu działają mi skróty CTRL+C itp. (więc CTRL to przycisk Apple'a), Alt jest na swoim miejscu, a przycisk Win to CTRL.

Aha - efekt końcowy Twojego tutoriala mam z ustawieniami domyślnymi.

• 8 months later...

Użytkownikom innych systemów operacyjnych po przejściu na OSX zazwyczaj ciężko przestawić się na Makowy układ klawiatury i woleliby, żeby najczęściej używane skróty klawiszowe działały "po staremu" (ctrl+c, ctrl+v, ctrl+a itd...), a także żeby zachowanie klawiszy home/end/pageup/pagedown było takie samo jak pod Windows, czy Linux. Dodatkowo miło by było gdyby można było pisać polskie znaki używając prawego ALT, a nie klawisza WIN.

Część z tych problemów rozwiązuje prosta zamiana klawiszy funkcyjnych opisana w TYM temacie. Niestety zamieniając w ten sposób mapowanie klawiszy zamieniamy ich układ równocześnie po prawej jak i po lewej stronie, więc albo pozbawiamy się możliwości pisania polskich znaków pod prawym altem, albo musimy przyzwyczaić się do skrótów klawiszowych z klawiszem WIN zamiast CTRL.

Jest jednak proste rozwiązanie.

:arrow: KeyRemap4MacBook

http://pqrs.org/macosx/keyremap4macbook/index.html.ja

:arrow: DoubleCommand

http://doublecommand.sourceforge.net/

DoubleCommand daje dużo mniejsze możliwości i i mnie nie do końca działał jak trzeba. Dopiero za pomocą KeyRemap4MacBook udało mi się skonfigurować klawisze tak jak chciałem.

Jeśli zmieniałeś coś w opcjach mapowania klawiszy, przywróć ustawienia domyślne:

105oaqu.jpg

A następnie w KeyRemap4MacBook zaznacz:

r7ljf9.jpg

Remap Command_L_Key > Command_L to Control_L

xnautj.jpg

Remap Control_L Key > Control_L to Command_L

2mfnloz.jpg

For PC Users > Use PC Style Home/End

:!: Podane rozwiązanie wydaje się nie działać na klawiaturze PS/2 (próbowałem jedynie z VoodooPS2Controller). Działa po podłączeniu klawiatury PS2 do portu USB na przejściówce.

• 9 months later...

Pozwolę sobie trochę rozszerzyć temat. Propozycja 314TeR, przynajmniej u mnie, nie sprawdza się.

W tym układzie za przycisk Command (przykładowo Cmd+C) odpowiada klawisz Windows.

Ma to dla mnie dwie zasadnicze wady.

1. Trzeba na nowo przyzwyczaić się do skrótów klawiaturowych.

2. Mam tylko jeden klawisz Windows w laptopie (często tak jest). Skróty takie jak Cmd+Backspace, czy Cmd+O wymagają użycia dwóch rąk, co nie jest wygodne.

By klawiatura działała tak jak w windows należy ustawić klawisze modyfikujące tak jak na screenie.

post-702-13904295667463_thumb.png

Wszystko oczywiście zależy jakie mamy klawisze na klawiaturze i jak one działają. W starszych systemach, pecetowe klawiatury USB i PS/2 zawsze miały klawisze działające tak jak ich odpowiednik w tym samym miejscu i stąd było zamieszanie. Od Pewnego czasu klawiatury pecetowe na USB już nie mają "wymieszanych" klawiszy i na nich ALT=ALT, CTRL=CTRL, a Win=Cmd, natomiast wersje PS/2 uruchamiane przez VoodooPS/2 wciąż mają problem pomieszania klawiszy i funkcji.

Druga sprawa to zawsze należy pamiętać, że pod OS X skróty klawiszowe są po prostu inne i większość ma swoje odpowiedniki z Cmd a nie CTRL - ale nie wszystkie i bardzo ważne CTRL też jest używany i wykorzystywany skrótach i przede wszystkim w terminalu, dlatego nie da się w pełni "wymienić" funkcji tych dwóch klawiszy... Z perspektywy czasu, na dłuższą metę warto przyzwyczaić się do układu OS X'wego jeśli korzystamy w większości z tego systemu, jest zwyczajnie wygodniejszy i szybciej się na nim pisze i łatwiejsze do wykonania są skróty, ot choćby najczęściej wykonywane Copy/Paste.