scg32 Posted November 26, 2008 Report Share Posted November 26, 2008 WitamW tym temacie opisze jak zainstalować MacPorts czyli soft do instalowania wszelakiego dostępnego oprogramownia np z Linuksa,można go użyć np do instalki Midnight Commandera w skrócie mc z nim praca w konsoli staje się przyjemniejsza Oprogramowanie jest o tyle przyjemne ze podajemy co chcemy a samo sciąga zależności pakietów i potrzebne biblioteki .Co nam będzie potrzebne:1. X11 jeśli nie zainstalowaliśmy sobie wcześniej to należy doinstalować z płyty jak się da a jak nie to wyciągnąć za pomocą Pacyfist i zainstalować !!!2.Xcode Tools do pobrania http://developer.apple.com/tools/xcode/ 3.MacPorts sciągamy http://svn.macports.org/repository/macports/downloads/ Gdy sobie wszystko zainstalujemy i będzie dobrze ,trzeba przygotować troszkę system ,tworzymy sobie plik na biurku o nazwie profile i go edytujemy wpisując:MANPATH= SHELL=/bin/bash USER=twoja_nazwa użytkownika PATH=/opt/local/bin:/opt/local/sbin:/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/X11/bin:/usr/X11/sbin PWD=/Users/twoja_nazwa użytkownika EDITOR=/usr/bin/pico SHLVL=1 HOME=/Users/twoja_nazwa użytkownika LOGNAME=twoja_nazwa użytkownika Tyle wystarczyZapisujemy i przenosimy do swojego katalogu domowegootwieramy terminali...ls -la --sprawdzamy czy jest plik mv profile .profile --zmieniamy na plik ukryty chmod 600 .profile Teraz zamykamy Terminal i się Wylogowujemy i Logujemy ponownie Otwieramy TerminalOdpalamy X11 wpisując xterm jak nam idzie to znaczy że gra i zobaczymy jeszcze jeden terminal :)Zamykamy xtermW Terminalu piszemy :sudo -s password: port /--sprawdzamy czy działa? jesli tak to port -d selfupdate /--update softu i sprawdzenie port list /--lista dostępnego softu port search program /--szukamy sobie.... port install program /--instalujemy zależy od łacza różnie to trwa ,dociąga zależności i potrzebne biblioteki port uninstall program /--- usuwamy port info program /--informacje o programie ,potrzebnych bibliotekach itp.. port deps program /-- informacje o zależnościach pakietów które muszą być zainstalowane aby dany program ruszył port variants program /--sprawdzamy warianty programy np. port install fetchmail +ssl /---zainstaluje nam Fetchmail z obsługą SSLOpcji jest jeszcze trochę zachęcam do zapoznania się z dokumentacjąZainstalujemy sobie np Midnight Commanderasu -s password: port -v install mc /--- -v tak byśmy widzieli co się dzieje Wszystkie sciągnięte programy znajdują się w katalogu/opt/localPo udanej instalacji uruchamiamy program podając jego nazwę w tym przypadku mc i juz działaxterm służy nam do uruchamiania softu napisanego dla środowiska graficznego .I to w zasadzie tyle , miłego używania !!!! Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted November 27, 2008 Report Share Posted November 27, 2008 przyda sie , bo lubie linuxa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 27, 2008 Report Share Posted November 27, 2008 Oj - tak... portsy to jak apt-get w debianach/ubuntu - najlepszy mechanizm zarządzania pakietami i aktualizacji ich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aree1987 Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 A czy zadziała w taki sposób ubudsl tzn stery do modemu usb adsl dla linuksa? Obawiam sie że nie. Ale niech ktoś to potwierdzi.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scg32 Posted December 6, 2008 Author Report Share Posted December 6, 2008 jak sobie wrzucisz port list to bedziesz wiedzial jaki soft jet dostepny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtas Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 może jest wine ? . Na macu dziala beznadziejnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scg32 Posted December 20, 2008 Author Report Share Posted December 20, 2008 to masz jeszce cross over u mnie dziala dobrze jest wine wersja 1.0.1 po instalacji szukasz tak : port search program pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtas Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 może uda mi się odpalić w końcu csa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtas Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 -bash: {rtf1ansiansicpg1250cocoartf949cocoasubrtf350: command not found -bash: /Users/kajtek/.profile: line 2: syntax error near unexpected token `}' -bash: /Users/kajtek/.profile: line 2: `{\fonttbl\f0\fswiss\fcharset0 Helvetica;}' takie cos mi wyskakuje przy włączaniu terminalu . Wszystko mam zainstalowane i dobrze przepisałem .profile Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scg32 Posted December 21, 2008 Author Report Share Posted December 21, 2008 -bash: {rtf1ansiansicpg1250cocoartf949cocoasubrtf350: command not found-bash: /Users/kajtek/.profile: line 2: syntax error near unexpected token `}' -bash: /Users/kajtek/.profile: line 2: `{\fonttbl\f0\fswiss\fcharset0 Helvetica;}' no chyba nie bardzo dobrze bo bash ci zglasza błąd składni :)w lini 2 co wcale nie znaczy ze blad wystepuje w lini drugiej:) wklej ten plik .profil ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scg32 Posted December 21, 2008 Author Report Share Posted December 21, 2008 może uda mi się odpalić w końcu csa CS dobrze idzie w cross over games 7 instalujesz jak w windzie i grasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtas Posted December 21, 2008 Report Share Posted December 21, 2008 niestety nie .. nie wiem dlaczego ale uzyskuje bardzo małą liczbe fpsow i "przycinki" co kilka sekund Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk Posted December 21, 2008 Report Share Posted December 21, 2008 Jeśli chodzi o gry pc na mac-u to jest coś takiego jak Cider, na myapple jest cały tutorial, http://www.myapple.pl/gry/79015-cider-czyli-gry-z-pc-na-os-x-biskupowy-poradnik.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtas Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 tak , ale na ciderze nie zawsze wszystkie gry działają ... chodzi mi tylko o odpalenie cs'a , wiem że wine bez problemu uruchamia tą gre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scg32 Posted December 26, 2008 Author Report Share Posted December 26, 2008 tak , ale na ciderze nie zawsze wszystkie gry działają ... chodzi mi tylko o odpalenie cs'a , wiem że wine bez problemu uruchamia tą gre no to sciągnij tego WINE za pomocą PORT i już masz !! :) pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtas Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 pwkleilem ten plik .. wszystko jest dobrze .. nie wiem dlaczego nie dziala . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wokie Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Czy to jest aktualne i gorące po 5 latach na 64-bity? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek202 Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Ja używam homebrew. http://brew.sh/ Ma on pakiety, których używam, a nie śmieci tak w systemie jak macports, poza tym z tego co czytałem jest częściej aktualizowany. Cała instalacja to wklejenie jednej linijki do terminala i podążanie za instrukcjami. Edit: Tu jest dostępna lista formuł (tak jakby pakietów). https://github.com/Homebrew/homebrew/tree/master/Library/Formula 314TeR 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solid Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Zdecydowanie homebrew. Oprócz tego, że jest stale aktualizowany i zawiera zawsze świeże paczki, to jest jeszcze coś takiego jak homebrew-cask: https://github.com/phinze/homebrew-cask Cask jest "zewnętrzną komendą" dla homebrewa i pozwala na instalowanie "pełnoprawnych" appek ( jak Google Chrome, Skype, Sublime Text itp. ) z terminala. Coś fantastycznego, zwłaszcza jeżeli wykorzysta się w to odpowiednim skrypcie dla instalowania wszystkich najpotrzebniejszych programów na świeżo zainstalowanych systemach. Super sprawa. 314TeR 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted March 26, 2014 Report Share Posted March 26, 2014 Czyli pozostałości po homebrew łatwiej wyczyścić niż po MacPorts? Myślę właśnie o instalacji kilku aplikacji od Software-Defined Radio znanych pod Linuksem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solid Posted March 26, 2014 Report Share Posted March 26, 2014 Nie wiem jak jest z MacPorts, ale Homebrew generalnie używa /usr/local/Cellar/ do przechowywania paczek i tworzy odpowiednie linki m.in. do /usr/local/bin czy /usr/local/include. Usuwanie aplikacji odbywa się za pomocą "brew uninstall x" i daje to sobie radę z wywalaniem tych wszelkich śmieci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted March 27, 2014 Report Share Posted March 27, 2014 Nie wiem jak jest z MacPorts, ale Homebrew generalnie używa /usr/local/Cellar/ do przechowywania paczek i tworzy odpowiednie linki m.in. do /usr/local/bin czy /usr/local/include. Usuwanie aplikacji odbywa się za pomocą "brew uninstall x" i daje to sobie radę z wywalaniem tych wszelkich śmieci. Brzmi całkiem optymistycznie. Coś na wzór APT z Debiana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts