Jump to content

Legalność instalacji Mac OS X na PC

Recommended Posts

wiciu15, bardzo proszę nie rozsiewać plotek!

Licencja nie stanowi obowiązującego prawa ani w Polsce ani w ogólnie w UE.

Sprawa była wielokrotnie omawiana i tu i na myapple, które nawet zleciło w tej sprawie opinię prawną.

Po zakupie legalnej kopi systemu / oprogramowania, możemy sobie je legalnie instalować i na kuchence mikrofalowej, jeśli ktoś potrafi ;) Jedyne, co wtedy tracimy to tzw. wsparcie ze strony producenta.

• 2 months later...

Witam forumowiczów!

To ja mam w takim razie pytanie, bo nie jestem pewien czy dobrze to rozumiem.

Nawiązując do pytania, które zadał artursw.

Żeby zainstalować ML trzeba wcześniej mieć minimum Snow leoparda 10.6.8? Prawda?

A więc jeśli na przykład na pececie z SL retail, którego później użyję do instalacji na imacu, kupię normalnie ML i zainstaluje i sprzedam kumplowi to czy jest to legalne czy nie? Czy powinienem kumplowi sprzedać hackintosha razem z SL i ML?

Czy mogę mu sprzedać do firmy legalnie z ML bez SL? Jak to jest?

Bo ja rozumiem to tak:

Wymóg posiadania SL aby mieć ML jest zawarty w licencji apple, która nie obowiązuje w Polsce, więc chyba mogę mieć jedną kopię Snow Leopard Retail do instalowania i to jest legalne bo później jakby "kasuje" SL i zamieniam na ML, więc mogę tego retaila z SL znowu wykorzystać legalnie drugi raz na imacu czy innym hackintoshu na którym będę chciał postawić ML.

Mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie :P...

PS: W czym distro iATKOS ML jest w zasadzie gorszy od retaila oprócz tego, że różnie to bywa z instalacją? Po instalacji mamy chyba takiego samego hackintosha jak po retailu. Czy są później jakieś większe problemy z ewentualnymi update'ami z iatkos czy nie?

Żeby zainstalować ML trzeba wcześniej mieć minimum Snow leoparda 10.6.8? Prawda?

Nieprawda. Snow jest wymagany, by go pobrać. Instalację możesz wykonać "na czysto".

Licencja Apple mówi, że każda wersja Mac OS X'a jest aktualizacją, więc musisz mieć poprzednią, by nie łamać licencji. I jest to prawda - nie kupisz przecież Maka bez systemu.

Jednak, jak już było powiedziane, licencja nie jest ponad prawem. Jeśli kupisz ML legalnie (nawet z innego komputera, bo przecież można go przenieść), to możesz go legalnie wgrać gdzie chcesz.

Co do aktualizacji iAtkosa, to wszystko zależy od kextów i innych modyfikacji, które sobie wraz z nim zainstalujesz.

Ostatnio jak czytałem licencję na Snow Leopard, to w niej nie ma ani słowa o tym, że jest to update, upgrade czy cokolwiek innego i że musisz posiadać Mac OS X. Jest jedynie zapis, że można instalować wyłącznie na komputerach marki Apple.

Gdyby był wyraźny zapis że jest to upgrade, to wtedy prawo by obejmowało i nie można by legalnie instalować nie posiadając legalnie "podstawy".

• 1 year later...

To może ja dodam pytanie do wątku. Skoro przyklejony to pewnie pomoże kilku osobom.

Co trzeba nabyć aby mieć legalnego OS X ?

W Apple Store znalazłem

1. OS X Lion (10.7)

http://store.apple.com/pl/product/D6106ZM/A/os-x-lion

Nie ma tu info o konieczności posiadania wcześniejszej wersji. 69PLN

2. OS X Mountain Lion

http://store.apple.com/pl/product/D6377ZM/A/os-x-mountain-lion

69PLN

Lecz jest zapis:

Komputer Mac musi mieć:

Zainstalowany system OS X 10.6.8 lub OS X Lion

Co trzeba kupić aby być legalnym?

[ Komentarz dodany przez: MKjanek32: 2013-11-21, 15:56 ]

Linki zewnętrzne w CODE, zapoznaj się z regulaminem.

• 2 weeks later...

Czyli jak to jest teraz z 10.9? Bo można go normalnie ściągnąć z app store i jak było wcześniej, że np mam distro 10.7 i kupuję 10.8 i jestem legalny. A teraz jak mam distro 10.7 lub 10.8 i ściągam za darmo z app store 10.9 to jestem już legalny? Jakąś pokrętną logikę chyba wymyśliłem a może apple celowo namieszali tym darmowym 10.9, żeby właśnie nie było możliwości legalizacji.

Czyli jak to jest teraz z 10.9? Bo można go normalnie ściągnąć z app store i jak było wcześniej, że np mam distro 10.7 i kupuję 10.8 i jestem legalny. A teraz jak mam distro 10.7 lub 10.8 i ściągam za darmo z app store 10.9 to jestem już legalny? Jakąś pokrętną logikę chyba wymyśliłem a może apple celowo namieszali tym darmowym 10.9, żeby właśnie nie było możliwości legalizacji.

Jakiś czas temu, mając nielegalną wersję 10.7 - po zakupie 10.8... nie byłeś 'legalny'. Konieczny był zakup fizycznego nośnika z OSXem, np. płyty DVD z Snow Leopardem z AOS, bądź klucza USB z Lionem, który był dostępny w AOS do pewnego momentu.

Aktualnie, by być w pełni legalnym - musisz zakupić fizyczny nośnik z OSXem, czyli płytę DVD z Snow Leopardem z AOS. Z jego poziomu możliwe jest pobranie Mavericksa.

A teraz jak mam distro 10.7 lub 10.8 i ściągam za darmo z app store 10.9 to jestem już legalny?

Nie. Aktualizacja jest dla posiadaczy legalnych kopii wcześniejszej wersji OSX. Zauważ, że Apple sprzedając pudełkowe wersje OSX z założenia sprzedaje je użytkownikom Maków. Zakładają więc, że ktoś kto kupuje system już zapłacił wcześniej za cały komputer Apple. Stąd też tak niska cena pudełkowych wersji OSX.