wiciu15 Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Prawda jest taka że nigdy nie będzie legalny, w licencji OS X'a jest wyraźnie napisane że nie można instalować go na innym sprzęcie niż Apple. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzooff Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 wiciu15, bardzo proszę nie rozsiewać plotek! Licencja nie stanowi obowiązującego prawa ani w Polsce ani w ogólnie w UE. Sprawa była wielokrotnie omawiana i tu i na myapple, które nawet zleciło w tej sprawie opinię prawną. Po zakupie legalnej kopi systemu / oprogramowania, możemy sobie je legalnie instalować i na kuchence mikrofalowej, jeśli ktoś potrafi Jedyne, co wtedy tracimy to tzw. wsparcie ze strony producenta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiciu15 Posted August 16, 2012 Author Report Share Posted August 16, 2012 Oj, to przepraszam, widocznie nie doczytałem tego : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzooff Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Nawet na forum, gdzie za instalację OSX na PC najchętniej wyznaczyliby karę spalenia na stosie , jest napisane: http://myapple.pl/think-different/62724-po-raz-kolejny-kwestia-legalnosci-iphone-osx86-itd_-3.html#post547313 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiciu15 Posted August 16, 2012 Author Report Share Posted August 16, 2012 Zaraz zaraz, czyli jeżeli Apple nie może egzekwować swojej licencji w Polsce, to znaczy że oprócz wpisu o Hackintoshach, także cała reszta licencji jest "nieważna" (jest ważna, ale Apple może ci skoczyć jak coś przeskrobiesz ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzooff Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Nieważne są zapisy w licencji nie mające oparcia w przepisach prawa. Standardowe zapisy - np. dot. ilości stanowisk, przeznaczonia komercyjnego/nie-komercyjnego - są jak najbardziej obowiązujące. botul 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiciu15 Posted August 16, 2012 Author Report Share Posted August 16, 2012 Czyli obowiązują jedynie te zapisy mające pokrycie z Polskim prawem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzooff Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 W Polsce oczywiście. Firma Apple ani żadna inna, nie ma mocy stanowienia prawa przy pomocy zapisów w licencji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artursw Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 http://hamac.pl/topics14/osx-na-pc-lega ... -vt188.htm tu bylo mowione i jeszcze w jedyn pozniej dam linka bo jest na innym kompie. A Mam pytanie instaluje snow leopard z sieci, podlaczam pod neta i kupuje ML czy to wtedy tez bedzie legalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzooff Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Do momentu usunięcia Snow'a działasz nielegalnie. Jak Cię nikt nie przyłapie w trakcie, to na ML będziesz już siedział "bezpiecznie". Niemniej chwalenie się taką opcją na publicznym forum nie jest chyba dobrym pomysłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artursw Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Rozumiem, czyli kupuje nagrywam na pendrive lub dvd robie formata i wgrywam i wtedy bedzie legalnosc ok dzieki za informacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 To ja zadam takie troche inne pytanie. Posiadam konto US App Store i na nim mam ML. Czy to jest legalne jeśli mieszkam w Polsce i nie chcę łączyć karty kredytowej z App Store ? No i mam drugie konto PL App Store na którym mam tylko darmowe rzeczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzooff Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Nie wiem jak wygląda weryfikacja przy takim zakupie - tzn. na ile istotne są podane dane. Bo jeśli konto US zakładałeś podając fikcyjne dane, to ktoś się może przyczepić..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Właściwie to dane podałem prawidłowe tylko że na jednym Koncie mam miejscowość wpisaną bez polskich liter ale to chyba nie robi wielkiej różnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
esde Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Witam forumowiczów! To ja mam w takim razie pytanie, bo nie jestem pewien czy dobrze to rozumiem. Nawiązując do pytania, które zadał artursw. Żeby zainstalować ML trzeba wcześniej mieć minimum Snow leoparda 10.6.8? Prawda? A więc jeśli na przykład na pececie z SL retail, którego później użyję do instalacji na imacu, kupię normalnie ML i zainstaluje i sprzedam kumplowi to czy jest to legalne czy nie? Czy powinienem kumplowi sprzedać hackintosha razem z SL i ML? Czy mogę mu sprzedać do firmy legalnie z ML bez SL? Jak to jest? Bo ja rozumiem to tak: Wymóg posiadania SL aby mieć ML jest zawarty w licencji apple, która nie obowiązuje w Polsce, więc chyba mogę mieć jedną kopię Snow Leopard Retail do instalowania i to jest legalne bo później jakby "kasuje" SL i zamieniam na ML, więc mogę tego retaila z SL znowu wykorzystać legalnie drugi raz na imacu czy innym hackintoshu na którym będę chciał postawić ML. Mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie ... PS: W czym distro iATKOS ML jest w zasadzie gorszy od retaila oprócz tego, że różnie to bywa z instalacją? Po instalacji mamy chyba takiego samego hackintosha jak po retailu. Czy są później jakieś większe problemy z ewentualnymi update'ami z iatkos czy nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pc-qwerty Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Żeby zainstalować ML trzeba wcześniej mieć minimum Snow leoparda 10.6.8? Prawda? Nieprawda. Snow jest wymagany, by go pobrać. Instalację możesz wykonać "na czysto". Licencja Apple mówi, że każda wersja Mac OS X'a jest aktualizacją, więc musisz mieć poprzednią, by nie łamać licencji. I jest to prawda - nie kupisz przecież Maka bez systemu. Jednak, jak już było powiedziane, licencja nie jest ponad prawem. Jeśli kupisz ML legalnie (nawet z innego komputera, bo przecież można go przenieść), to możesz go legalnie wgrać gdzie chcesz. Co do aktualizacji iAtkosa, to wszystko zależy od kextów i innych modyfikacji, które sobie wraz z nim zainstalujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
esde Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Dzięki wielkie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Ba można kupić ML nawet jako USB Key ale cena to 289zł. Wtedy jeśli się nie mylę nie jest jako update. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Ostatnio jak czytałem licencję na Snow Leopard, to w niej nie ma ani słowa o tym, że jest to update, upgrade czy cokolwiek innego i że musisz posiadać Mac OS X. Jest jedynie zapis, że można instalować wyłącznie na komputerach marki Apple. Gdyby był wyraźny zapis że jest to upgrade, to wtedy prawo by obejmowało i nie można by legalnie instalować nie posiadając legalnie "podstawy". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
msterna Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 To może ja dodam pytanie do wątku. Skoro przyklejony to pewnie pomoże kilku osobom. Co trzeba nabyć aby mieć legalnego OS X ? W Apple Store znalazłem 1. OS X Lion (10.7) http://store.apple.com/pl/product/D6106ZM/A/os-x-lion Nie ma tu info o konieczności posiadania wcześniejszej wersji. 69PLN 2. OS X Mountain Lion http://store.apple.com/pl/product/D6377ZM/A/os-x-mountain-lion 69PLN Lecz jest zapis: Komputer Mac musi mieć:Zainstalowany system OS X 10.6.8 lub OS X Lion Co trzeba kupić aby być legalnym? [ Komentarz dodany przez: MKjanek32: 2013-11-21, 15:56 ] Linki zewnętrzne w CODE, zapoznaj się z regulaminem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patry6123 Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Musisz mieć legalnie kupionego Mac OS X i możesz og zainstalować na czym chcesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Nie masz Mac'a lub dostępu do Mac'a to 10.6 na DVD. Masz Mac'a lub dostęp to w sumie też 10.6 bo w zasadzie L i ML to updatey. Potem darmowy Mav i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosma Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 Czyli jak to jest teraz z 10.9? Bo można go normalnie ściągnąć z app store i jak było wcześniej, że np mam distro 10.7 i kupuję 10.8 i jestem legalny. A teraz jak mam distro 10.7 lub 10.8 i ściągam za darmo z app store 10.9 to jestem już legalny? Jakąś pokrętną logikę chyba wymyśliłem a może apple celowo namieszali tym darmowym 10.9, żeby właśnie nie było możliwości legalizacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estrax Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 Czyli jak to jest teraz z 10.9? Bo można go normalnie ściągnąć z app store i jak było wcześniej, że np mam distro 10.7 i kupuję 10.8 i jestem legalny. A teraz jak mam distro 10.7 lub 10.8 i ściągam za darmo z app store 10.9 to jestem już legalny? Jakąś pokrętną logikę chyba wymyśliłem a może apple celowo namieszali tym darmowym 10.9, żeby właśnie nie było możliwości legalizacji. Jakiś czas temu, mając nielegalną wersję 10.7 - po zakupie 10.8... nie byłeś 'legalny'. Konieczny był zakup fizycznego nośnika z OSXem, np. płyty DVD z Snow Leopardem z AOS, bądź klucza USB z Lionem, który był dostępny w AOS do pewnego momentu. Aktualnie, by być w pełni legalnym - musisz zakupić fizyczny nośnik z OSXem, czyli płytę DVD z Snow Leopardem z AOS. Z jego poziomu możliwe jest pobranie Mavericksa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 A teraz jak mam distro 10.7 lub 10.8 i ściągam za darmo z app store 10.9 to jestem już legalny? Nie. Aktualizacja jest dla posiadaczy legalnych kopii wcześniejszej wersji OSX. Zauważ, że Apple sprzedając pudełkowe wersje OSX z założenia sprzedaje je użytkownikom Maków. Zakładają więc, że ktoś kto kupuje system już zapłacił wcześniej za cały komputer Apple. Stąd też tak niska cena pudełkowych wersji OSX. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts