MKjanek32 Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 Wrzucam zbudowany ostatnio LegacyHDA dla kodeka SoundMAX AD1984 stosowanego w laptopach Lenovo ThinkPad T61 i większości R61, częściowo oparty na AppleHDA vampyrex13. Działają wbudowane głośniki, wyjście słuchawkowe z automute, wbudowany mikrofon i gniazdo mikrofonu jako Line In z możliwością włączenia redukcji szumów. DSP dla mikrofonu jest włączone na stałe. Kext jest kompatybilny z Lionem i Snow Leopardem 10.6.8. Layout ustawiony na 1984 - taki sam ustawić w HDAEnablerze lub dopisać do sekcji HDEF w DSDT (wymagana metoda DTGP): Method (_DSM, 4, NotSerialized) { Store (Package (0x08) { "subsystem-id", Buffer (0x04) { 0xac, 0x20, 0x00, 0x00 }, "subsystem-vendor-id", Buffer (0x04) { 0xaa, 0x17, 0x00, 0x00 }, "layout-id", Buffer (0x04) { 0xC0, 0x07, 0x00, 0x00 }, "PinConfigurations", Buffer (Zero) {} }, Local0) DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0)) Return (Local0) } Kodek nie wymaga binpatcha. Pliki layout1984.xml i Platforms.xml skopiować do /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/ (jeżeli nie chcemy ręcznie, można użyć HDA Wizarda), LegacyHDA-AD1984.kext zainstalować w /S/L/E lub /Extra/KextStore. Jeżeli wcześniej korzystaliśmy z kexta VoodooHDA, trzeba go najpierw wyrzucić! Na koniec oczywiście musimy naprawić uprawnienia i przebudować cache. Dziękuję 314TeR za stworzenie podstawy legacy kexta oraz pomoc i wytłumaczenie kilku kwestii związanych z budową i modyfikowaniem AppleHDA. Po aktualizacji systemu trzeba jeszcze raz skopiować layout i Platforms do AppleHDA. Gdyby coś nie działało jak powinno, można pisać w tym wątku. LegacyAD1984-10.6.8_10.7.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamiPL Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 pod 10.8.4 nie działa mi ten myk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted September 16, 2013 Author Report Share Posted September 16, 2013 Tak, bo kext nie jest przystosowany pod 10.8. Musiałbyś podmienić AppleHDA na jakiś z 10.7, ale pewnie i tak nie zadziała, bo masz inny pinconfig. Jak podeślesz dump z hackintosh hardware analyzera (pisałem o tym w drugim temacie) to mogę spróbować dostosować kexta pod Twój układ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamiPL Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 trochę to trwało.. nie miałem kiedy tego zrobić.. tak więc w załączniku przesyłam cały dump z pod ubuntu liveCD. 0TP412.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted October 7, 2013 Author Report Share Posted October 7, 2013 Dump jest niepełny, brakuje wykresów. Wygeneruje je samemu, ale w sumie zrobienie kexta może zająć kilka dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamiPL Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 ok, w sumie to mi się nie pali, bo i tak używam zewnętrznego soundblastera ale z chęcią bym przetestował. Dla potomnych też się może przydać. Także czekam i dzięki za chęci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts