cezar74 Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Mountain Lion AMD Niejaki Andy Vandjick wraz z Sinetek (twórcą emulatora ssse3) zmodowali do pracy z AMD kernel 12.0 (10.8.0). Dzięki wspomnianemu emulatorowi kernel pracuje dobrze np. z Phenomem II, który to instrukcji tych natywnie nie obsługuje. Możliwa jest również aktualizacja systemu do ML 10.8.2 (Combo Update + podmiana kernela). System pracuje w 64-bitowym trybie jądra nie mając problemów z aplikacjami 32bit jak to bywało czasami pod Snow Leopard AMD. Flaga startowa arch=x86_64 Można się również spodziewać współpracy kernela z procesorami Athlon i innymi AMD nie obsługującymi ssse3. Powyższe jądro obsłuży również AMD serii FX (FX natywnie wspiera ssse3) po dodaniu flagi busratio. Żeby nie było nazbyt miło dodam, że są problemy z grafiką nVidia i niektórymi ATI (nie testowałem) Zarządzanie energią pozostaje w sferze marzeń o sleep nie wspomnę. Kolejnym dostępnym jajkiem jest 12.0 od Sinetek (mach_kernel Sinetek 10.8.0) działające z AMD Bulldozer. Zgłaszane są jednak problemy z aktualizacją do 10.8.2 przy wspomnianym jaju. Prace są w fazie rozwojowej. Autorzy słusznie uważają, że wiele jest jeszcze do zrobienia, poprawienia. Użytkownicy AMD mogą się również zainteresować distrem OSX o nazwie iRimbi ML v2. Zawiera ono pięć kerneli for AMD. Jest więc czym żonglować w razie problemów. Dodatkowo dystrybucja posiada trochę kext'ów i jest łatwiejsza w instalacji względem Retail'a (zwłaszcza dla początkujących). Dla zainteresowanych przydatne linki: http://www.osx86.net/cat/12-kernels.html http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Patched_Kernels http://osx-indo.com/topic/194-irimbi-mountain-lion/ W moim przypadku (M4A88TD-M USB3 EVO) ML zainstalowałem z płytki Retail 10.8.0 zmodyfikowanej na potrzeby instalacji. Nie używałem żadnych bootujących CD typu BootCD for ML. Nie wiem czy takowe już są. Zmodyfikowany obraz odtworzyłem na wolnej partycji dysku (GPT) i bootowałem z poziomu Chameleona. Aktualizacji dokonałem za pomocą Combo Update 10.8.2 nie zapominając o podmianie kernela. Ze względu na brak grafiki nie mogłem przetestować akceleracji i tym samym stwierdzić ewentualnych problemów. Dzwięk i Ethernet działa po dodaniu kext'ów. Po za wspomnianym brakiem akceleracji, brakiem PM i Sleep reszta wydaje się być w porządku. System może spokojnie służyć jako dobra baza do dalszych eksperymentów, testów i co najważniejsze Snow Leopard nie jest już szczytem możliwości AMD. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrT Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Powiem, że się nie spodziewałem. Lion na AMD jakiegoś szumu nie zrobił, tak jak było to w przypadku Snow Leo, a tu "nagle" Mountain Lion... Szkoda, że nie mam już nic na AMD bo z chęcią bym się pobawił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar74 Posted March 15, 2013 Author Report Share Posted March 15, 2013 Właśnie, dobrze napisałeś, to tylko zabawa. Jeżeli naprawdę mamy ochotę na w pełni funkcjonalny system, to lepiej od razu zmienić platformę na intelowską. Ja nie mam zbyt dużych wymagań co do OSX więc to, co mogę uzyskać pod AMD w zupełności mi wystarcza. Nie mam nawet w tej chwili QE/CI, ale po co skoro flash mi idzie normalnie, a i filmy oglądam bez problemu przy CPU max 30-40%. Wirtualizacja pod Parallels Desktop i VMware Fusion również o.k Obróbka audio: Logic Studio, Ableton, Reason, GarageBand, Reaper - ok. Programy graficzne krzyczące o akcelerację - wiadomo , ale od tego mam Windowsa. Co mogę dodać, ten kernel od AnV (Andy Vandjick)&Sinetek to chyba najlepsze jądro jakie dotychczas zmodowano dla AMD. Pomijam problemy z grafiką (niektóre karty działają). Nie ma z nim poza tym większych problemów. Swojego ML instalowałem bez żadnych dodatkowych kext'ów typu NullCpuPowerManagment czy nawet fakesmc. Czysta instalka z poziomu chameleona plus kext audio i ethernet. Prościej być nie może Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RasPatryk Posted March 18, 2013 Report Share Posted March 18, 2013 A ja wam powiem, że co jak co ale i Lion śmiga (serio na moim sprzęcie z jądrem jakie mam naprewdę spoko zero KP wszystkie programy śmigają x64 i x86 ) i ML tylko z grafą mam problemy Ale programy jak marzenie wszystko się odpala i wgl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitro Posted May 27, 2013 Report Share Posted May 27, 2013 Czy jest może kernel dla phenoma II (965) pod 10.8.3? Niestety jestem zmuszony używać update 10.8.3, ponieważ mam HD 7850. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rsc-pl Posted May 30, 2013 Report Share Posted May 30, 2013 Takie małe pytanie. Jak podmienić kernel po aktualizacji ? (10.8.2 -> 10.8.3, potrzebuje ponieważ mam Radeona HD7850) Plik mam, tylko gdzie go wrzucić i jak nazwać? Dobra nie ważne, inny prblem nastał ... Opisane dokładnie wszystko w moim temacie jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iRissen Posted August 15, 2013 Report Share Posted August 15, 2013 Przepraszam, w jaki sposób nagram iRimbi ML v2 na pendrive? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pc-qwerty Posted August 15, 2013 Report Share Posted August 15, 2013 UltraISO/Transmac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iRissen Posted August 15, 2013 Report Share Posted August 15, 2013 Da się przez Ultra ISO? Jak nagrywałem inne distra przez Ultra ISO to nie dało rady, nie bootowalo się. TransMac da się iso? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yad31 Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 Ma ktoś aktualne namiary na iRimbi ML v2? Z torrentów praktycznie nie do pobrania - brak udostępniających. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patry6123 Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 Ma ktoś aktualne namiary na iRimbi ML v2? Z torrentów praktycznie nie do pobrania - brak udostępniających. To nie forum werezowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yad31 Posted February 11, 2014 Report Share Posted February 11, 2014 Jasne, tyle że link z pierwszego postu nie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKjanek32 Posted February 13, 2014 Report Share Posted February 13, 2014 Link w pierwszym poście nie był do żadnych dystrybucji, tylko do modyfikowanego kernela. Jeżeli potrzebujesz dostrybucję, musisz znaleźć sam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts