Jump to content
Sign in to follow this  
daydream

MSI Z77A-g43 problem

Recommended Posts

zainstaluj fakesmc od kozleka z dodatkami i zmien z cloverze DropDMAR na No

 

Edit 1:

pozniej wywal to Twoje SSDT i wylacz dropSSDT - to ostatnie i tak raczej nic nie zmienia, bo raczej nie ma SSDT zawartego w DSDT (Edit 3: moze byc zawarte, wiec dobrze by bylo abys zrobil dumpa DSDT)

 

Edit 2:

tylko sprawdzaj w logach z kazdym razem czy i jak sie cos zmienia i sprawdzaj takze PM - jakie masz stany.

Kolejna rzecza to sprawdz jeszcze z Twoim SSDT identyfikacje mac pro 3,1 zamiast imac13,1

 

Edit 4:

szczegolnie przetestuj opcje z Edit1 tj. kombinacja wygenerowane SSDT i wlaczone dropOEMSSDT i wygenerowane SSDT i wylaczone dropOEMSSDT

Kolejna rzecz to zobacz jak wyglada opisana sekcja CPU w skrypcie revo, a jak w Twoich dumpach (CPU0, CPU1 a P001, P002) - tylko zrob dumpy na czysto np. pod windows

 

Edit 5:

ogolnie to podejrzewam jednak problem z PM procka - nie podoba mi sie ze, nie ma go na liscie - tak jak pisalem w Edit2 zmien identyfikacje na inna najlepiej MacMini6 - to mnie ciekawi co wypluje

 

[ Dodano: 2013-03-01, 16:15 ]

Zastanawiam się jeszcze nad tym w logu systemowym

Feb 26 13:28:26 localhost kernel[0]: X86PlatformPlugin::setRingTable - No ring table found!

Feb 26 13:28:26 localhost kernel[0]: X86PlatformPlugin::configResourceHandler - Failed to set ring table!

 

S/L/CoreServices/PlatformSupport.plist dodaj tam ID plyty i daj znac

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zastanawiam się jeszcze nad tym w logu systemowym

 

Feb 26 13:28:26 localhost kernel[0]: X86PlatformPlugin::setRingTable - No ring table found!

Feb 26 13:28:26 localhost kernel[0]: X86PlatformPlugin::configResourceHandler - Failed to set ring table!

To dla wszystkich co nie wiedzą - ten sam błąd jest w konsoli na iMac'ach 13.x - ja bym się nim nie przejmował... widać Apple sam nie potrafi do końca odpalić sprzęt jak powinno się.

27.03.2013 11:23:46,000 kernel[0]: DSMOS has arrived
27.03.2013 11:23:46,000 kernel[0]: X86PlatformPlugin::setRingTable - No ring table found!
27.03.2013 11:23:46,000 kernel[0]: X86PlatformPlugin::configResourceHandler - Failed to set ring table!
27.03.2013 11:23:46,000 kernel[0]: [AGPM Controller] build GPUDict by Vendor10deDevice11a2

 

 

Stany jaki się osiąga na iMac'ach 13.x na przykładzie modelu z i7-3770:

27.03.2013 11:21:54,000 kernel[0]: MSRDumper PStatesReached: 16 37 38 39 

 

Oba testy na systemie 10.8.3 12D78 postawionym na czysto z AppStore i internetowy software restore.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To dla wszystkich co nie wiedzą - ten sam błąd jest w konsoli na iMac'ach 13.x - ja bym się nim nie przejmował... widać Apple sam nie potrafi do końca odpalić sprzęt jak powinno się.

27.03.2013 11:23:46,000 kernel[0]: DSMOS has arrived
27.03.2013 11:23:46,000 kernel[0]: X86PlatformPlugin::setRingTable - No ring table found!
27.03.2013 11:23:46,000 kernel[0]: X86PlatformPlugin::configResourceHandler - Failed to set ring table!
27.03.2013 11:23:46,000 kernel[0]: [AGPM Controller] build GPUDict by Vendor10deDevice11a2

 

 

Stany jaki się osiąga na iMac'ach 13.x na przykładzie modelu z i7-3770:

27.03.2013 11:21:54,000 kernel[0]: MSRDumper PStatesReached: 16 37 38 39 

 

Oba testy na systemie 10.8.3 12D78 postawionym na czysto z AppStore i internetowy software restore.

 

dzięki za info - niezły fail ;-)

 

:arrow:Edit:

poprosilem o sprawdzenie na iMacu 13,2 z 3770 i MX680 - nie ma tych wpisów !...

 

[ Dodano: 2013-04-02, 23:53 ]

Napisze też, że OS X dopóki nie ma wrzuconego skryptu ssdtprgen nie wydaje takich "pisków" z płyty głównej, dopóki nie przekroczy mnożnika 34 jest ok., natomiast w windowsie stany turbo do 3800 i zero podejrzanych dżwiękow, czytalem na tonymac forum że to nie tylko ja mam ten przypadekz tymi "piskami" z tą płytą.

 

interesuje mnie czy jak masz wlaczony skrypt i pokazuja Ci sie dodatkowe stany (turbo) to czy wtedy pisk jest juz caly czas ? czy tez zmienia sie np. przestaje gdy obciazasz procka zadaniem np. geekbench ? Inaczej pytanie czy przy uruchomionym PM Appla piszczy Ci gdy masz stan 1600, czy piszczy caly czas bez wzgledu na to co robi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
poprosilem o sprawdzenie na iMacu 13,2 z 3770 i MX680 - nie ma tych wpisów !...

Ciekawe czemu... ja sprawdzałem iMac'a 13,2 z i7-3770 oraz 670m. Testy jak wspominałem robiłem na 10.8.3 na czysto odtworzonym przez internetowy restore.

 

Można spekulować co może być przyczyną:

1. Problem występuje tylko w pewnych modelach iMac'a, np z słabszymi VGA niż 680MX.

2. Oficjalne 10.8.3 nie zawiera wszystkich plików jakie są dostarczane z domyślnie zainstalowanym 10.8.2 w wersji dla iMac'a 13.x.

 

Tak czy siak, Apple ma coś namieszane w systemie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś nie tak z grafika co podales. Wcześniej miałem teorie ze chodzi o odpowiedniego procka w danej identyfikacji, teraz juz nie wiem. Mam loga z tego iMaca 13,2 i na 100% nic tam nie ma. Do 10.8.3 był podnoszony z 10.8.2 (ten specjalny build). Moze trzeba postawić 10.8.0 ustawic identyfikacje 13,x i zainstalować ten build i zerknac

Share this post


Link to post
Share on other sites

iMac 13.x przychodzi z specjalnym buildem 10.8.2+ z kernelem 12.2.1.

 

Który kext odpowiada za ten uciążliwy

X86PlatformPlugin::setRingTable - No ring table found! 

Mogę ten kext wyciągnąć z imac'a który nie był orany do ziemi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.