NorMan Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Przez kilka dni wojowałem z tematem Clovera na mojej płycie głównej. Udało się Nie było łatwo - tyle rebootów mój system nie miał od wieków. Dla potomnych instrukcja jak uruchomić Clovera na MSI Z68A-G45 UEFI w moje płycie jest w starej wersji (bodajże 2.1). Możliwe że po upgrade biosu zyskałbym nową wersję, ale mam modowany BIOS i nie chcę tego robić ponownie. Stara wersja ma jedno ograniczenie - nie działa jedna opcja ale o tym później. 1. Potrzebujemy na chwilę pendrivea dowolnej pojemności (wystaczy nawet stare 32MB). Formatujemy go przy użyciu Narzędzie dyskowe ze schematem MBR i w systemie FAT. Następnie pobieramy Clovera z : http://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/ 2. Uruchamiamy instalator Clovera. Pamiętajmy o Zmiana miejsca instalacji gdzie wybieramy uprzednio przygotowanego pendrivea. Z opcji Dostosuj wybieramy Drivers64 i Drivers64-UEFI (wiem że po całości wszystkie ale później wybierzemy te potrzebne). Dajemy instaluj i czekamy aż się Clover wgra na pendrive'a 3. Instalując system na naszym dysku w trybie GUID (np. wg mojej instrukcji z forum) tworzy się nam ukryta partycja na pliki EFI. W prawdziwym maczku są tam pliki z firmware i SMC dla konkretnego kompa. Jest ona w systemie FAT więc można ją wykorzystać na EFI. Aby ją zamontować pod systemem robimy a) uruchamiamy terminal i przechodzimy do superusera sudo su - wprowadzamy hasło na konto root szukamy nazwę partycji efi diskutil list u mnie wygląda to tak : dev/disk0 #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER 0: GUID_partition_scheme *1.0 TB disk0 1: EFI 209.7 MB disk0s1 2: Apple_HFS MacOS 100.0 GB disk0s2 3: Apple_HFS Media 899.7 GB disk0s3 jak widać partycja efi to disk0s1 c) tworzymy katalog dla partycji mkdir /Volumes/efi d) Montujemy partycje mount -t msdos /dev/disk0s1 /Volumes/efi 4) Za pomocą findera, muCommandera lub innego narzędzia do plików kopiujemy katalog EFI z pendrivea na /Volumes/efi (będzie on widoczny po zamontowaniu w finderze) 5) Wchodzimy do katalogu EFI/drivers64 i upewniamy się czy jest tam tylko plik FSInject-64.efi. Wszelkie inne usuwamy 6) Wchodzimy do katalogu EFI/drivers64UEFI i kasujemy wszystkie pliki poza tymi trzema a) OsxAptioFixDrv-64.efi OsxFatBinaryDrv-64.efi c) VboxHfs-64.efi 7) W katalogu EFI mamy plik config.plist - edytujemy go aby wyglądał mniej więcej tak : <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> SystemParameters boot-args -v slide=0 prev-lang:kbd pl:0 CustomUUID 511CE200-1000-3000-9999-010203040506 InjectSystemID No LegacyBoot PBR Graphics GraphicsIncjector Yes ACPI GeneratePStates Yes SMBIOS BiosVendor Apple Inc. BiosVersion IM131.88Z.010A.B00.1209042338 BiosReleaseDate 09/04/12 Manufacturer Apple Inc. ProductName iMac13,1 Version 1.0 Family iMac SerialNumber C02JWPC6DNCT SmUUID 00000000-0000-1000-8000-010203040506 BoardManufacturer Apple Inc. BoardSerialNumber C02032101R5DC771H Board-ID Mac-F42C88C8 Powyższy plik zawiera GraphicsIncjector który jest odpowiednikiem GraphicsEnablera w Chameleonie. Dla mnie przy karcie MSI GF9600GT OC taka konfiguracja uruchamia poprawnie system. Jeśli posiadamy dodatkowe tuningowanie karty w Chameleonie musimy zapoznać się instrukcją z linku poniżej. To samo tyczy się smbiosu. W powyższym przykładzie jest to iMac13,1 (late 2012) - na nim działa mi PM i tryb turbo dla procka. http://www.insanelymac.com/forum/topic/282787-clover-v2-instructions/ Mamy już przygotowanego Clovera, ale płyta główna nie potrafi się z niej uruchomić. Wydaje mi się że przyczyną jest stara wersja UEFI - nie widzi ona na dysku z Mac OS partycji z katalogiem EFI. Trzeba na sztywno wpisać do NVRAMu wpis o Cloverze. Taką czynność trzeba będzie powtórzyć po resecie CMOSu lub po uruchomieniu kompa z odłączonym dyskiem systemowym. Wpis robi się tak : 8) Pobieramy plik http://dl.dropbox.com/u/17629062/Shell2.zip Po rozpakowaniu wrzucamy do EFI/BOOT (pliki UefiShellX64.efi i Shell2.diff) 9) Restartujemy maszynę i wchodzimy do BIOSu (klawisz f2). Wchodzimy w Settings -> Save&Exit -> UEFI: Built-in Shell. Uruchomi się nam linia poleceń UEFI 10) Dodajemy wpis : mapujemy partycję z UEFI - jeśli to pierwszy dysk to będzie jako fs0, jeśli drugi to fs1 etc. Listę otrzymamy przy starcie uefi. map fs0: wchodzimy na ten dysk fs0: wchodzimy w katalog, najpierw EFI później BOOT cd EFI cd BOOT uruchamiamy pobrany wcześniej modyfikowany shell dający nam dostęp do polecenia potrzebnego do następnych kroków uefishellx64.efi Uruchomi się nam modyfikowany shell, więc musimy ponownie zamapować dysk i wejść w katalog więc drugi raz : map fs0: fs0: cd EFI cd BOOT dodajemy do NVRAM wpis o naszej partycji z Cloverem bcfg boot add 00 cloverx64.efi "Mac OS X" jeśli się udało to resetujemy maszynę reset 11) Po restarcie wchodzimy do BIOSU. W Settings -> Save&Exit powinien pojawić się nam wpis "Mac OS X". Jeśli go wybierzemy uruchomi się Clover z którego będziemy mogli uruchomić nasz system. Odpowiednie poklikanie w biosie spowoduje ustawienie "Mac OS X" jako domyślną drogę bootowania HaMaczka. 12) Jeśli wszystko gra to można (uprzednio montując partycję efi) z pliku config.plist usunąć -v z boot_args Nieco koślawa instrukcja, ale jeśli ktoś błądzi w temacie to może wskaże mu właściwą drogę. Ja dochodziłem do tematu sam. pozdrawiam Romek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted March 18, 2013 Report Share Posted March 18, 2013 Niezły opis, oczyść go z początkowych pytań, to go przykleję w tym dziale jako tutek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NorMan Posted March 18, 2013 Author Report Share Posted March 18, 2013 zmienione i zmodyfikowane nieco Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted March 18, 2013 Report Share Posted March 18, 2013 I super, przyklejam dla potomności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek415 Posted December 22, 2013 Report Share Posted December 22, 2013 Hej, mam pytanie. Jak można usunąć ten wpis Mac OS X z biosu ? Zmieniłem pena i boot z tego nie działa.Musiałem dodać Mac OS X 2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted December 22, 2013 Report Share Posted December 22, 2013 1. w GUI Clovera jest opcja do usuwania wpisów z nvram, znajdź i wybierz. albo 2. Reset nvram - zresetuj BIOS zworką albo wyciągnij baterię. Jak nic nie da to w biosie przywróć ustawienia do domyślnych, jak nadal nic to wgraj BIOS na nowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek415 Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Mam jeszcze jedno pytanko. Skopiowałem zawartość pendriva na partycje EFI. Próbowałem dodać ja do nvramu jak w opisie ale wyskakuje mi ze bład parametru 00 przy tej komendzie : bcfg boot add 00 cloverx64.efi "Mac OS X" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Nic do nvramu dodawać nei trzeba. Pakujesz wszystko na efi i odpalasz: UEFI: nazwa hdd/sdd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts