Kraska Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Czy można to jakoś zastosować do karty ADI2000B ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Na tej samej zasadzie robię patche do wszystkich kodeków audio a do tego stosuję DummyHDA w SLE. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 18, 2014 Author Report Share Posted October 18, 2014 Te kexty działają OK na finalu ale z innym binpatchem. Zaraz zapodam tylko sprawdzę czy działa też na 10.9 EDIT: Kexty działają na finalmym Yosemite z innym binpatchem. Nowy binpatch działa też z Mavem. Stary binpatch dla ALC892 zamienia 8419D411 na 9208EC10 Nowy binpatch dla ALC892 zamienia 8B19D411 na 9208EC10 Ja dodatkowo stosuję jeszcze patch AppleHDAController: 0C0C00007561EB30 -> 0C0C00007561EB0E Jak to wygląda w Cloverze: <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>ALC892 - 1</string> <key>Find</key> <data>ixnUEQ==</data> <key>Name</key> <string>AppleHDA</string> <key>Replace</key> <data>kgjsEA==</data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>ALC892 - 2</string> <key>Find</key> <data>DAwAAHVh6zA=</data> <key>Name</key> <string>AppleHDAController</string> <key>Replace</key> <data>DAwAAHVh6w4=</data> </dict> </array> </dict> Oswaldini - no to rewelacja... po weekendzie jak znajdę czas, to zaktualizuję post o nowe informacje. Postaram się zrobić DummyHDA dla układów do których robiłem legacy - aby można go było wrzucić do /S/L/E bez konieczności modyfikowania AppleHDA - testy dla ALC1200 wyszły bardzo zadowalająco... skoro i tak trzeba ingerować w /S/L/E, a można zrezygnować z modyfikacji AppleHDA, to czemu tego nie zrobić... Patche binarne mogą wylądować w Cloverze, DummyHDA do SLE i zapominamy o konieczności poprawiania audio... nawet nie będzie potrzeba skryptu do łatania dźwięku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Dla info, sprawdziłem dokładniej, patchowanie AppleHDAController nic nie daje, można pominąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kraska Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 Panowie jest szansa na wasze wsparcie dla układu ADI2000B ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 19, 2014 Author Report Share Posted October 19, 2014 Szansa jest, ale raczej nie z mojej strony... ADI nie znam i nie miałem okazji nigdy analizować jak działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gandi112 Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 Udało się może komuś odpalić ALC882? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kraska Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 Szansa jest, ale raczej nie z mojej strony... ADI nie znam i nie miałem okazji nigdy analizować jak działa. ok, poszukam. Czy polecisz jakąś kartę zewnętrzną natywnie pracującą pod os x ? Chodzi o podłączenie stereo i słuchawek z mikrofonem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 19, 2014 Author Report Share Posted October 19, 2014 Musisz ostro poszukać na forum, ktoś polecał któryś z Soundblasterów na USB. Działa bardzo dobrze, właśnie wraz z mikrofonem. Jeśli bez Mic, to generalnie prawie każdy DAC na USB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kraska Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 Uruchomiłem dźwięk na ADI2000B dzięki AppleHDA-266.5-ADI2000B.zip z [post=http://www.insanelymac.com/forum/topic/298663-applehda-for-yosemite-dps/][/post] działa z ustawieniem w Clover - Inject: 7 i 9 niestety działają tylko dwa porty Line out (czarny i pomarańczowy) brak - mikrofonu wejść/wyjść cyfrowych nie sprawdzałem. Płyta Asus P5Q Premium. system: Yosemite 10.10 final z MAS @314TeR Dzięki, poszukam. Zastanawiam się nad twoim FliO E10, może mikrofon jakoś dodatkowo uruchomić poprzez mikrofon w jakiejś kamerce. Mikrofon potrzebuje tylko pod Skype. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyx Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 FiiO E10 jest świetnym wyborem, doskonała jakość przy tej cenie, porównywalna do urządzeń wielokrotnie droższych. Ja by nie mieć zawirowań na aktualizacjach kupiłem Sound Blaster Play USB (cena ok.50 PLN). Właśnie sprawdziłem dopięta do 10.10 i działa od razu. Słuchawki i mikrofon ok, jakość przyzwoita Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szarlej Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 A zadziałają te kexty z Conexant CX20585, nie mam już siły do tej karty nie widzi mi line in i przez to zestaw słuchawkowy nie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 A jakim cudem mają działać jak są pod całkowicie inne kodeki do tego innej firmy (Realtek ALCxxx), jakby był pod to co szukasz to by był na liście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szarlej Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 Niestety Owaldini szukam i staram sie z tym dzwiekiem miesiąc albo i dłuzej - na mavericku też, już poprostu mnie szlag trafia nie znam sie np na patchnode w voodoo - na appleHDA nigdy dzwiek mi sie nie odpalił w sumie nie wiem co mam z ta kartą zrobić a line in naprawde mi jest potrzebny. Jakbyś mógł pomóc byłbym zoobowiązany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rabinof Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 A jak wygląda sprawa z ALC 270? Ktoś może pomóc mi to uruchomić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 500-tny raz napiszę, to nie jest temat o ALC270, SB czy innych, patrzcie na tytuł jakie kodeki wchodzą. Jak ich nie ma załóżcie własny temat a nie śmiećcie, ładnie proszę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szarlej Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 Jak zakładam inny temat 0 odezwu. CIężko tak naprawde o poradę w mojej sprawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 21, 2014 Author Report Share Posted October 21, 2014 Jak zakładam inny temat 0 odezwu. CIężko tak naprawde o poradę w mojej sprawie. Ciężko zrozumieć, że jak ktoś nie ma nic do napisania to lepiej żeby nic nie pisał niż nabijał puste posty "nie wiem". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
user00 Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 jeśli mogę to podepnę się pod temat odpalenia ALC892 pod OS X 10.10 (nie działa jak co niektórym metoda jak w przypadku MAv'a) - po tych samych czynnościach na Yosemite dźwięk dalej nieaktywny, mam rozumieć że wg. opisu Oswaldiniego czyli binpach ze starego na nowy zadziała… czyli muszę dodać do pliku config.plist ten wpis: <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>ALC892 - 1</string> <key>Find</key> <data>ixnUEQ==</data> <key>Name</key> <string>AppleHDA</string> <key>Replace</key> <data>kgjsEA==</data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>ALC892 - 2</string> <key>Find</key> <data>DAwAAHVh6zA=</data> <key>Name</key> <string>AppleHDAController</string> <key>Replace</key> <data>DAwAAHVh6w4=</data> </dict> </array> </dict> oraz wykonać: Stary binpatch dla ALC892 zamienia 8419D411 na 9208EC10 Nowy binpatch dla ALC892 zamienia 8B19D411 na 9208EC10 p.s. a pliki pozostają te same co dla Mav'a…? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 26, 2014 Author Report Share Posted October 26, 2014 (edited) Cierpliwości, jestem w trakcie przygotowywania nowych setów dla moich ALC pod 10.10. Na tę chwilę zrobiłem i przetestowałem na 10.10 GM ALC888/1200 z P7P55 WS SC, oraz ALC1150 na Z97-WS i oba działają poprawnie. Najważniejsze że ALC1150 na Z97 działa także z zielonymi wyjściami (Line-Out i HP). Nowa metoda NIE wymaga jakiegokolwiek patchowania oryginalnego AppleHDA. Będzie jeden nowy legacy AppleHDA dla wszystkich układów, będzie się go wrzucać do /S/L/E a stosowne binarne patche dodawać do clovera. Dzięki temu NIE trzeba będzie pamiętać więcej o patchowaniu audio po aktualizacjach, stosować dodatkowych skryptów pilnujących tego oraz będzie można uruchamiać ten sam system (np z dysku usb) na różnych haMacach czy Macach i cieszyć się działającym dźwiękiem. Edited October 26, 2014 by 314TeR Niestety ALC1150 na Z97 pod 10.10 wcią nie działa prawidłowo :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 Agrrrr przecież to co napisałem jest mega proste i czytelne. Pliki od 314TeR ale w jego instrukcji nie robicie binpatcha tylko stosujecie mój - albo przez Clovera albo ręcznie z terminala. Polecam Clovera bo nie tyka on plików na dysku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
user00 Posted October 26, 2014 Report Share Posted October 26, 2014 Oswaldini nie siedziałem przez dłuższy czas na OS X także sorki za proste pytania, także są pewne braki zapomniało się parę rzeczy co gdzie i jak, także stąd moje trywialne pytanie, dopiero co powróciłem ponownie do os x:) czekam na pliki od admina:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 27, 2014 Author Report Share Posted October 27, 2014 Jak obiecałem, tak jest, wrzuciłem pierwszą wersję dla ALC888/1200,1150,892 http://hamac.pl/topic/10139-uniwersalne-legacy-applehda-dla-alc888-1200-892-1150-dla-yosemite-1010-i-starszych-system%C3%B3w/ Proszę o testy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bialybst Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 Witam chce zainstalowac ALC898 do mojej plyty Z87x-Ud3h, ale nie wiem jak sie zmienia Layout. Moze mi ktos to wytlumaczyc? Uzywam Clovera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts