BigFox Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 To dałem ciała bo miałem możliwość kupić 290X w dobrej cenie, 270X,260X są za słabe dla mnie, najmniej to 280X, ale znów cena praktycznie taka sama jaką chcę przeznaczyć na 290. Co oznacza trzęsienie ekranem bo na 6850 nigdy czegoś takiego nie uświadczyłem. W takim razie co kupić z ATi pokroju 280X w górę żeby śmigało jak dotychczasowa 6850. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek13 Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Coś jak przy złym odświeżaniu+boczne artefakty. Aktywacja framebuffera i edycja portów załatwia sprawę. To że tego nie uświadczyłeś na 6850 nie ma nic do rzeczy, obecnie AMD8000Controller.kext ledwie nadaje się na alfę. Rozglądaj się za Keplerami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigFox Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 Czyli mniej więcej taka sama robota jak w przypadku odpalanie mobilnej Ati, Keplera może i bym kupił gdyby nie totalne zdzierstwo Nvidii średnio 400-500zł więcej za to samo, a w niektórych przypadkach R9 290X i 290 nokautuje 780 na kilka klatek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek13 Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 Nie masz wyjścia, kexty od AMD nigdy nie będą tak dopracowane jak u zielonych, no chyba że zaczęliby masowo korzystać z rozwiązań konkurencji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigFox Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 Pewnie się nie zanosi, ale historia zna przypadek porzucenia nvidii na rzezcz ati. Jednak pewnie dlatego, że macbooki wtedy padały przez przegrzewające się gforsy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek13 Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 Oczywiście, były takie przypadki; niemniej jednak na niekorzyść AMD przemawia to że sami nie piszą własnych wersji sterowników jak nvidia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigFox Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Szok i zdziwienie, bo wygląda że nowa karta działa OOTB bez popychaczy mowa o Sapphire R9 280X Dual-x. Karta wstała dvd działa, luxmark również, jak i Cinebench puki co wywala tylko OpenGl Extensions Viewer. Jak narazie YT śmiga, brak artefaktów. Zna ktoś inne opcje jak potestować kartę pod Os X. Bo puki co działa lepiej nież pod Windows;). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mckaczka Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Składam zestaw do montażu filmów,budżet jest mocno ograniczony Asus P7P55D Deluxe + Core i7 860 lynnfield mam geforce 8600gt ze starego kompa czy to wystarczy ? Ew. jaką kartą powinienem się zainteresować przynajmniej narazie aby odpalić zestaw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Żeby odpalić jest OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek13 Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Szok i zdziwienie, bo wygląda że nowa karta działa OOTB bez popychaczy mowa o Sapphire R9 280X Dual-x. Karta wstała dvd działa, luxmark również, jak i Cinebench puki co wywala tylko OpenGl Extensions Viewer. Jak narazie YT śmiga, brak artefaktów. Zna ktoś inne opcje jak potestować kartę pod Os X. Bo puki co działa lepiej nież pod Windows;). Wstała bo ma w kextach swoje dev id. Co do działania to bym się spierał, w reguły nie działają wszystkie wyjścia i odpadają konfiguracje multi monitorowe - czarny ekran, zwis i amen. Potestuj parę gier; jest kilka które na nowych kextach się rozkłada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 Akurat R9 280X powinna działać OK. Praktycznie jest to to samo co D700 w MacPro. Jeśli miałbym wybierać obecnie kartę AMD do haMaca to w pierwszej kolejności wybrał bym 280X. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek13 Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 Ostatnio coś często mylą mi się oznaczenia u AMD Niemniej jednak przydało by się wsparcie dla Maxwelli od nvidii, pewnie w końcu kiedyś dodadzą przy okazji premiery szybszych modeli; może w końcu będzie szybkie opencl od zielonych na os x Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 Przez chwile była wzmianka na stronach bootcampa o nowych iMacach i Mac mini w oznaczeniu mid 2014, wiec może lada chwila odświeżą i oby z nowymi kartami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javazlaz Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 Oby był miniak na Haswellu, nareszcie zadziała bardziej ogarnięte PM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek13 Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 Liczmy na wrzesień Ale żeby trzymać się tematu to taki GTX750 z miejsca dostałby tytuł maksymalnie kompatybilnej karty i zdetronizował GT640 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubiii Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Mam do Was pytanie, czy oryginalna karta jaka była w Macku pro 5770 zadziała na hamacku, bez flashy biosa albo innych operacji ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Powinna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uli27 Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 Tak, dokładnie ta z ukrytym wiatrakiem... EDIT: Właśnie dotarła. EDIT2: Po pierwszych testach. Karta odpala na GI=No w ML 10.8.3 bez najmniejszych problemów. Działają wszystkie 4-ry porty, 2xDVI, HDMI i VGA. Działa hot-plug portów DVI. Na raz działa na dwóch monitorach, podpięcie 3-ciego uwala system i robi się szary/niebieski ekran, jak i nie odpala się poprawnie graficznie w OS X z podpiętymi monitorami. Karta NIE ma (jeszcze GOP/UEFI ROM), więc w cloverze startuje jedynie w trybie Legacy. Sleep poprawnie działa w trybie legacy, w trybie UEFI karta startuje, ale po sleep jest KP i restart, ale to do weryfikacji bo zaraz będę ładował na nią BIOS z GOP (o ile ASUS się spisał i przygotował dla wszystkich nvidii 6xx jak pisał). Jak na razie karta zapowiada się bardzo miło, jest pasywna, ładnie wykonana, ma porty jakich się najczęściej używa, no może być brak trochę DP, ale monitory co mają DP, to i mają DVI. Więcej info wkrótce jak załaduje UEFI ROM do VGA. EDIT3: UEFI ROM załadowany, za chwilę testy z OS X. EDIT4: Jestem po testach w OS X z UEFI Bios. W skrócie działa jak powinna, jest GOP, jest fastboot, jest natywna rozdzielczość już w UEFI i przez cały start OS X, jest poprawnie działający sleep w trybie UEFI. Jedyne czego nie jestem pewien to czy jest wykorzystywany GPU przez VDADecoder, gdyż programik sprawdzający jego działanie zwraca mi błąd i dzieje się to zarówno na HD4000 jak i na GT640 i nie wiem czy to problem z programem czy faktycznie tej akceleracji nie ma. Manualnie też mi ciężko definitywnie sprawdzić, bo testy robiłem w XBMC 12.2 które na 100% poprawnie obsługuje VDADecoder i w nim odtworzenie 16GB mkv'a powodowało jedynie obciążenie jednego rdzenia w ~40% a CPU i GPU nawet się nie nagrzały, miały temperatury po 30 parę stopni... Nie wiem czy to zaleta iCore i5-3570K czy faktycznie VGA dekoduje strumień h264. Jak ktoś ma inną sprawdzoną metodę sprawdzenia dekodowania h264 przez GPU niż VDADecoderChecker, to proszę o info a sprawdzę. Podsumowując, jak ktoś szuka względnie taniej, nowoczesnej i pasywnej VGA to chyba jedyny sensowny model. Inne nvidie jak szukałem mają aktywne chłodzenia. PS W załączniku screen z CineBench, jak na pasywną VGA wynik wg mnie całkiem zacny. To warto tą kartę kupić bo przymierzam się do budowy pierwszego hamaca? Pasywne chłodzenie bardzo by mi odpowiadało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Logic Posted August 3, 2015 Report Share Posted August 3, 2015 Odkopałeś trochę temat zobacz kiedy ona była okej w 2013 w maju teraz na pewno jest coś mocniejszego pasywnego i tak samo taniego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubiii Posted August 25, 2015 Report Share Posted August 25, 2015 Mam do Was pytanie, czy oryginalna karta jaka była w Macku pro 5770 zadziała na hamacku, bez flashy biosa albo innych operacji ? Napisze tylko dla tych co maja oryginalne karty od maca i chcą je wrzucic do hacka. Radek dziala 100%, bios sie świeci, windows chodzi bez problemu. Nie musiałem też kombinować przy hamacku wszysko hula plug and play;d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted August 25, 2015 Report Share Posted August 25, 2015 (edited) Miałem 2 karty hd5770. Żadna nie działała idealnie. kiedyś, to rzeczywiście była jedną z bardziej kompatybilnych kart, ale widoczne w nowych wersjach osx coś skopali. Jest jakiś problem z framebufferem o ile dobrze pamiętam. Poszukać moich postów na ten temat jeśli chcesz więcej szczegółów. Sory, nie do czytałem, że mowa o oryginalnej z maka. // edit: Użytkownik Grzesiek13 edytował ten post wczoraj, 12:47 Używaj opcji edycji Używam (jak widać ), ale na wersji mobilnej jej nie ma, albo jest bardzo sprytnie ukryta. Edited August 26, 2015 by wujek_bogdan Używaj opcji edycji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Finger Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Koledzy i koleżanki, odświeżę kotleta. Co na dziś jest najbardziej kompatybilne do kwoty 700zł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamiPL Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Koledzy i koleżanki, odświeżę kotleta. Co na dziś jest najbardziej kompatybilne do kwoty 700zł? Gtx 650ti 2gb Dixie Od kopa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert999 Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 oraz GTX 660 - od kopa http://hamac.pl/topic/12282-geforce-gtx-660-wersja-oc-overclock/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m8kbv Posted September 24, 2019 Report Share Posted September 24, 2019 (edited) Witam Państwa serdecznie. Potrzebuję maksymalnie kompatybilnej nowej karty graficznej do kwoty max 700 zł do obróbki w Final Cut Pro w systemie MacOS 10.14.6. Po aktualizacji systemu z 10.11 do 10.14, gt740 nie wyszukał stosownej aktualizacji sterowników dzięki czemu kolega jest w kropce (zapewne z tytułu braku sterowników dzięki uprzejmości NVidii). Czyżby czas na Radeona? Pozdrawiam? Edited September 24, 2019 by m8kbv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts