Maidenman Posted September 24, 2019 Report Share Posted September 24, 2019 (edited) Jeśli nowa, to w tym przedziale cenowym dostaje RX 570. MSI, Asus lub Sapphire. XFX nie są kompatybilne bez flashowania. Edited September 24, 2019 by Maidenman m8kbv 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m8kbv Posted September 24, 2019 Report Share Posted September 24, 2019 (edited) Bardzo dziękuje za odpowiedź. Karty działają od razu po podłączeniu czy korzystamy z jakichś zestawów lilu+... i jakieś dodatki w config.plist? MSI Radeon RX570 8GB Armor OC wygląda odpowiednio? Edited September 24, 2019 by m8kbv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maidenman Posted September 24, 2019 Report Share Posted September 24, 2019 Powinny działać od razu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianista Posted December 3, 2020 Report Share Posted December 3, 2020 Cześć! Skladam nowy zestaw na X299 - jaka karta grafiki (nie mam specjalnych wymagań oby było widać) do pracy z trzema monitorami jest aktualnie super kompatybilna? Bade bardzo wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrowienia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted December 3, 2020 Report Share Posted December 3, 2020 RX 580 jest kartą natywnie montowaną w makach. Na pewno obsługuje 2 monitory, obsługi 3 nie jestem w stanie potwierdzić osobiście natomiast internet mówi, że będą działać. W najgorszym wypadku potrzebny będzie patch dla framebuffera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianista Posted December 3, 2020 Report Share Posted December 3, 2020 9 godzin temu, wujek_bogdan napisał: RX 580 jest kartą natywnie montowaną w makach. Na pewno obsługuje 2 monitory, obsługi 3 nie jestem w stanie potwierdzić osobiście natomiast internet mówi, że będą działać. W najgorszym wypadku potrzebny będzie patch dla framebuffera Plany zakładały budżet o polowe mniejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estrax Posted December 4, 2020 Report Share Posted December 4, 2020 @pianista to w takim razie rzuć okiem na używane egzemplarze RX570, opcjonalnie RX560, jeśli nie planujesz wyświetlać nic wyżej niż 1080p/1440p. Byle nie od XFX, gdyż te bywają upierdliwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maidenman Posted December 4, 2020 Report Share Posted December 4, 2020 RX 570 (ja mam Sapphire) obsługuje u mnie 2 monitory + telewizor, więc z trzema monitorami też sobie da radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianista Posted December 6, 2020 Report Share Posted December 6, 2020 Bardzo mi się podoba ten RX ale w grę wchodzi tylko nowa wiec dalej jest to około 1000. Czy jeśli zrezygnowalbym z trzech wyjść sprawa byłaby prostsza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted December 7, 2020 Report Share Posted December 7, 2020 Najtańsza opcja to RX560, najrozsądniejsza to RX570. W przypadku kart pod macOS, które działają bezproblemowo, a w dodatku są tanie, naprawdę nie ma w czym wybierać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted December 7, 2020 Report Share Posted December 7, 2020 Jeśli nie jest istotna wydajność, a jedynie obsługa 2 monitorów to można jeszcze zastanowić się nad kartami Nvidia z serii Kepler. Wiem, że to sprzęt już nieco wiekowy, ale do biurowej pracy się nadaje jak najbardziej i jest nadal obsługiwany. Znalazłem posty na forach, gdzie ludzie piszą, że używają nawet 3 monitorów z GT 640. Tutaj jest pełna lista nadal wspieranych kart on Nvidia: https://dortania.github.io/GPU-Buyers-Guide/modern-gpus/nvidia-gpu.html#native-nvidia-gpus Przed zakupem warto jednak sprawdzić konkretny model i upewnić się, że dana karta jest rzeczywiście na chipie Kepler, niektóre modele były wydawane jednocześnie na chipie Kepler i Fermi! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted December 7, 2020 Report Share Posted December 7, 2020 (edited) Problem z GT640 będzie taki, że przestanie być wspierana w kolejnych wersjach macOS. W dodatku nie da się już kupić nowej. Edited December 7, 2020 by danielosx86 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted December 7, 2020 Report Share Posted December 7, 2020 To nie tylko problem GT6xx / GT7xx ale ogólnie platformy Haswell. Identyfikacja iMac14,x najprawdopodobniej przestanie być wspierana w kolejnym wydaniu. Widzę, że na takiej platformie @pianista ma postawiony system, więc to czy karta będzie wspierana dalej czy nie jest sprawą drugorzędną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted December 7, 2020 Report Share Posted December 7, 2020 (edited) @wujek_bogdan kolego, przeczytaj cały wątek zamiast ostatni post - pianista składa nowy zestaw na X299 i szuka NOWEJ grafiki, a Ty proponujesz używanego starocia, który zaraz wyleci z obiegu. Edited December 7, 2020 by danielosx86 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek_bogdan Posted December 7, 2020 Report Share Posted December 7, 2020 (edited) Ups. Umknęła mi ta wypowiedź. Ale skoro @pianista nie chce wydawać ~1000zł na nową kartę co jakie inne opcje mu pozostają? Nie widzę innej alternatywy niż zakup starocia, ale niekoniecznie używanego, bo widzę, że np. GT 710 o GT 730 jest jeszcze w sprzedaży. Pytanie czy te co są w sprzedaży to modele na Keplerze czy na Fermi? Edited December 7, 2020 by wujek_bogdan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estrax Posted December 7, 2020 Report Share Posted December 7, 2020 Kelpery są już na wylocie, więc nie ma co o nich myśleć. Jeśli chodzi o GPU pod macOS to nie ma specjalnie w czym wybierać - w grę wchodzą tylko kompatybilne Radeony. Przede wszystkim, należy pamiętać, by unikać modeli od XFX - są najbardziej upierdliwe przy odpalaniu i nie zawsze reflash załatwia sprawę. Reszta vendorów jest w zasadzie okej, najmniej problematyczne są karty od Sapphire (z tymi od Asusa czy Gigabyte też nie ma większych problemów). @pianista najtańsza opcja to RX560, jeśli celujesz w max dwa monitory (max 1440p), przy czym trzeba sprawdzić, którym wariantem jest dana karta - w przypadku tego modelu, są 3 opcje: pełny RX560 (16 CU), RX560 (14 CU) - będący rebrandem RX460, jak i RX560D (14 CU) - sprzedający bardzo często nie umieszczają tej informacji. Model z 16 CU ma 1024 shadery, 64 TMU i 16 ROP, a model z 14 CU (zarówno 560 jak i 560D) ma 896 shaderów, 56 TMU i 16 ROP. Modele RX560D bywają upierdliwe i wymagają patchowania framebuffera, stąd najlepiej kierować się w stronę układów z 16 CU - odpada wtedy możliwość nacięcia się na model z D w nazwie. Pod 3 monitory - zdecydowanie RX570, RX580 lub RX5500XT - ostatnio, wszystkie trzy trafić można w podobnych cenach. Egzemplarze z outletów, czy zwrotów 14-dniowych, które są w zasadzie jak nowe (są na normalnej gwarancji producenta, dostaniesz na nie spokojnie fakturę vat) z popularnych sklepów (x-kom, morele, komputronik, etc.) wyrwiesz za około 600 pln. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianista Posted December 10, 2020 Report Share Posted December 10, 2020 Bardzo Wam dziękuje za podpowiedzi! czy coś takiego będzie ok: https://allegro.pl/oferta/karta-sapphire-radeon-rx-580-4gb-nitro-oc-gw-fv-9970663623?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted December 10, 2020 Report Share Posted December 10, 2020 Będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts