Jump to content

Ręczna instalacja Chameleona - Snow Leo + Windows 7

Recommended Posts

mój klucz na USB obecnie zawiera juz chamelona

A dlaczego Chameleon nie na dysku?

Kiedyś miałem na dysku twardym, ale ...

Ja już kilkanaście razy miałem problem z zainstalowaniem windowsa i mac os na jednym dysku w schemacie GPT/MBR.

Kiedyś pomogło mi ręczna instalacja chameleona i ustawienie partycji aktywnej mac os. Dwa miesiące temu gdy wyszedł Snow chciałem sobie postawić wszystko od nowa: Snowa + windows vista lub "7" i chameleona na partycji EFI, to miałem znowu problem. Próbowałem już bardzo wielu sposobów, często był jakis problem ... a to windows wyniku jego instalacji nadpisywał własnym bootloaderem w MBR , a to windowsa vista/7 nie mogłem zainstalować w pomimo sformatowania partycji na NTFS , a to windows 7 krzycał że dysk jest w GPT itp.

Dopiero pomogło mi zainstalowanie chameleona 2 na zewnętrznym pendrive USB. I od tego czasu wole nic nie robić aby nie pogorszyć, innym razem podejdę do tego przy stawianu systemu jakiegoś np. win 7. Może ktos z was wie jak właściwie należało bo to zrobić bez klucza USB z chamelonem ?

Obecnie na dysku (gpt+mbr) mam :

EFI (partycja nie ruszana)

Snow (HFS+)

Dane (HFS+)

Vista (ntfs)

A pokaż jeszcze wynik terminalowego polecenia

diskutil list

Proszę bardzo :

$ diskutil list
/dev/disk0
  #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
  0:      GUID_partition_scheme                        *250.1 GB   disk0
  1:                        EFI                         209.7 MB   disk0s1
  2:                  Apple_HFS Mac                     54.9 GB    disk0s2
  3:                  Apple_HFS Dane                    101.1 GB   disk0s3
  4:       Microsoft Basic Data Windows                 93.6 GB    disk0s4
/dev/disk1
  #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
  0:      GUID_partition_scheme                        *2.0 GB     disk1
  1:                  Apple_HFS EFIUSB                  1.9 GB     disk1s1

Czyli Snow na dysku disk0s2

W zasadzie nie powinno być żadnego problemu z instalacją (z poziomu działającego Snow) Chameleona na dysku.

Ściągasz na pulpit wersję RC3, rozpakowujesz, zmieniasz nazwę utworzonego katalogu na jakąś prostą np. ch i teraz w terminalu:

cd ~/Desktop/ch/i386/
sudo fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdisk0
sudo dd if=boot1h of=/dev/rdisk0s2

Pozostaje jeszcze skopiować na partycję ze Snow plik boot, ten którego używasz czyli oryginalny z RC3 lub jeden z PC_EFI plus uprawnienia i folder /Extra ze wszystkimi składnikami plus uprawnienia.

Dodatkowo warto sprawdzić, ewentualnie zmienić aktywną partycję - jako aktywna powinna być ustawiona ta gdzie jest Chameleon czyli u Ciebie disk0s2, zatem w terminalu:

sudo fdisk -e /dev/disk0
p

Jeżeli aktywną jest partycja 2 jak niżej:

zrzutekranu20091026godz.png

to bez zmian, wychodzisz z "fdiska" poleceniem quit, jeżeli inna należy zmienić, zatem dalej w terminalu

f 2
write
y
quit

Reboot i powinien uruchomić się Chameleon, który wystartuje Snow, jeżeli działa to reboot i wybór Visty.

Jak zachowa się Vista tego nie wiem, ale mam nadzieję, że podobnie jak Win7, który może zgłosić błąd:

DSC01303-1.jpg

Nie wpadasz w panikę, bootujesz komputer z nośnika Win7, który wykryje instalację i zgłosi komunikat o możliwości naprawy sektora startowego, zgadzasz się i....

Mam nadzieję, że DZIAŁA!

P.S.

Warto by te posty poprzenosić do odpowiedniego działu. ;-)

• 2 weeks later...

A co jezeli robie tak jak mowicie, tzn chameleon mi dziala i kiedy wybieram windows seven to wyskakuje ten komunikat z windowsem co wstawiliscie u gory ... Oczywiscie potem wkladam plyte i w terminalu pisze; bootrec /fixmbr. Wtedy po uruchomieniu ponownym PC NIC nie startuje ... Co moze byc przyczyna ?

• 5 weeks later...

Poradnik jak utworzyć dual boot z OS X 10.6.x & Windows 7 na pojedynczym dysku twardym z bootloaderem - Chameleon.

http://osx86.sojugarden.com/2009/12/dual-booting-demystified/

Autor tego tekstu dla dual/multi-booting zaleca w tym wypadku jednak dysk w schemacie MBR niż GPT, który również ma zalety.

Autor tego tekstu dla dual/multi-booting zaleca w tym wypadku jednak dysk w schemacie MBR niż GUID, który również ma zalety.

Wszystko fajnie... tylko albo Retail albo MBR i dystrybucji... a co do zalet... to raczej wątpliwe, ponieważ typ partycji GPT zawiera w sobie MBR. Wszelkie "polecanie" MBR wynika raczej z niewiedzy czym się różnią te dwa typy a nie praktycznych ograniczeń... ba nawet GPT z BIOS'em ma swoje zalety.

sojugarden nie pisze o żadnych zaletach MBR, tylko o tym, że w tym konkretnym przypadku - gdy masz Windows na tym samym dysku - nie widzi zalet schematu GUID . Nie do końca się z tym zgadzam, ale faktycznie hybrydowa GPT/MBR partycja oznacza, że wiele zalet czystego GPT idzie do kosza...

Jednak MBR oznacza konieczność modyfikowania OSInstall.mpkg, co jak dla mnie nie jest mniej skomplikowane niż utworzenie hybrydowych partycji - jednym ruchem w Disk Utility...