Jump to content
Sign in to follow this  
janbu

niespodziewany KP

Recommended Posts

Od ponad roku mam zainstalowany Mountain Lion obok Snow Leoparda pod Chameleonem. Dzisiaj niespodziewanie Mountain Lion zaczął wyłączać komputer podczas bootowania. Problemu tego nie ma Snow Leopardzie. Gdy odpalam ML w trybie verbose system wyłącza się zanim zdążę cokolwiek przeczytać. Próbowałem od nowa wgrać FakeSMC, ale nie przyniosło to skutku.

 

Jak system może po prostu przestać się uruchamiać po takim czasie normalnego działania? Gdzie szukać przyczyny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozsypany system plików, błędy, padnięty hdd, uprawnienia, konieczność przebudowy cache... zgadywać można długo, musisz po kolei eliminować rzeczy oczywiste. Jak działało a przestało, to raczej nie problem z haMaciem czy sposobem instalacji a ze sprzętem/systemem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozsypany system plików, błędy, padnięty hdd, uprawnienia, konieczność przebudowy cache... zgadywać można długo, musisz po kolei eliminować rzeczy oczywiste. Jak działało a przestało, to raczej nie problem z haMaciem czy sposobem instalacji a ze sprzętem/systemem.

Ok, więc po kolei:

  • hdd jest ok bo Snow bez problemu uruchamia się na drugiej partycji.
  • przy ponownym kopiowaniu fakeSMC do Extra od razu uruchomiłem KextWizarda -> Naprawa uprawnień i przebudowa mkextów w Extra i System/Library/Extensions. Zdaje się, że to powinno załatwić także przebudowę cache. Robiłem to na Snowie - zaznaczyłem tylko partycję na której jest zainstalowany ML.
  • pliki z partycji ML są dostępne na SL.

Wydaje mi się, że to wyczerpuje pulę rzeczy oczywistych. Czy się mylę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda na to, że w tym leży problem. Sprawa jest niestety coraz bardziej poważna, bo przez pewien czas w SL klawiatura i mysz przestały reagować (można było ruszać kursorem, ale kliknięcie nie dawało efektu). Czy możliwe żeby z partycji Windowsa przeszedł jakiś wirus i zamieszał w systemie plików? Podczas safeboota wyświetla się komunikat: 'invalid volume file count' oraz 'invalid volume directory count'. Następnie jest 'repairing volume finished'. Przy boocie ML jest to samo, z tym że komp się wyłącza. Jak inaczej można naprawić system plików?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.