adiq Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 Poniżej prezentuję jak NVRAM jest rozwiązany w Chameleonie (stosowałem to zamin Clovera używałem) za pomoca dwóch plików FileNVRAM.dylib i nvram.00000000-0000-0000-0000-00241d2e24f7.plist - zawartość jego: <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd"> <plist version="1.0"> <dict> <key>NVRAM</key> <dict> <key>4D1EDE05-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B38C14</key> <dict> <key>MLB</key> <data>tu jest zakodowany w base64 mój serial i dodatkowy ciąg znaków</data> <key>ROM</key> <data>8HCxK/k3</data> </dict> <key>boot-args</key> <string>-v kext-dev-mode=1</string> <key>fmm-computer-name</key> <data>bG9jYWxob3N0</data> <key>fmm-mobileme-token-FMM</key> <data>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</data> <key>IOPowerManagement</key> <dict> <key>CurrentPowerState</key> <integer>1</integer> <key>MaxPowerState</key> <integer>1</integer> </dict> <key>LocationServicesEnabled</key> <data>AQ==</data> <key>SystemAudioVolume</key> <data>Gw==</data> </dict> </dict> </plist> Rozwiązanie to działało na problemem z iCloud, iTunes oraz iMessage. Obecnie nie chce nic zmieniać w Clover, NVRAM bo jeszcze Apple zablokuje mi AppleID, a usługi teraz działają OK: iCloud, iTunes oraz iMessage Poniżej rozwiązania, które teraz znalazłem dla chamelona/Clovera dla osób które maja problem iMessage itp ... Ale jak to się ma do tego natywnego wsparcia, skoro musisz posiadać EmuVariable* ? Doczytałem że takie coś to najprawdopodobniej ban od Apple'a. Należy wtedy zadzwonić do supportu, podać kod błędu, apple id i jeżeli będą wymagać serial prawdziwego Maca i UUID. Jeżeli chodzi o ten MAC, to była zwyczajna pomyłka, bo oczywiście składa się on z 6 członów, a nie 8. Poza tym, polecają używać 2835+ dla większego bezpieczeństwa (przed banem). Jak dla mnie bardzo przydatny byłby przykład poprawnego smbiosa i rtvariables w pierwszym poście (proszę..?) Nie wiem czy ustawianie ROM w RtVariables ma jakiś sens, bo wg. dokumentacji clovera porzucili tą opcję i wartość jest odczytywana z SMBIOSa. Dam znać jak sprawdzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adiq Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 @Update Natywny zapis ładnie śmiga (Z68), brawa dla chłopaków =D> Dodałem sobie również SMBIOS i RtVariables, niestety nie pomogło to mi na błąd z iMessages (będę musiał wykonać połączenie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 29, 2014 Author Report Share Posted August 29, 2014 Nowy driver v3 w pierwszym poście, nie testowałem jeszcze. Info co do języka - jeśli nie zdefiniujemy w Cloverze drugi etap instalacji leci niestety po angielsku Nie zapamiętuje języka - zgłosiłem już. Co do iMessages ja ustawiam m.in w SMBIOS: BoardSerialNumber SerialNumber Oraz w RtVariables: MLB - jw BoardSerialNumber ROM - mój mac adres en0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adiq Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 Co do iMessages ja ustawiam m.in w SMBIOS: BoardSerialNumber SerialNumber Oraz w RtVariables: MLB - jw BoardSerialNumber ROM - mój mac adres en0 Postąpiłem tak jak napisałem wcześniej.. z sukcesem Polecam więc pozostałym jeżeli mają podobny problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 29, 2014 Author Report Share Posted August 29, 2014 Sec bo troszkę dziwnie napisałeś, zrobiłeś to co zacytowałeś (mój wpis) i zadziałało czy zrobiłeś coś o czym pisałeś wcześniej, a ja to przeoczyłem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adiq Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 Sec bo troszkę dziwnie napisałeś, zrobiłeś to co zacytowałeś (mój wpis) i zadziałało czy zrobiłeś coś o czym pisałeś wcześniej, a ja to przeoczyłem ? Po pierwsze ustawiłem prawidłowe (na podstawie prawdziwego: serial, boardserial, uuid) wartości w SMBIOS i RtVariables oraz dodałem natywny support nvram z 1 postu (v2). Następnie wystarczył telefon do apple care aby sprawę rozwiązano w 5 minut (podaje się kod sprawy, apple id. Chcą numer seryjny - można więc znaleźć jakiś prawdziwy w sieci lub powiedzieć iż nie ma się w tej chwili dostępu do Maca). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 Czyli zwykły telefon, to bez wpisywania poprawnych danych, też przechodziło. Notabene ban jest czasowy, mi też parę razy się zdarzył i po jakimś miesiącu jest zdejmowany. OK, wróćmy do tematu, co wpisać do SMBIOS wiemy, ale jak odczytać z NVRAM (RtVariables) co clover wstrzyknął... w wyniku nvram -p nie widać ani ROM ani MLB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 29, 2014 Author Report Share Posted August 29, 2014 Wszystko wiemy, terminal: nvram 4D1EDE05-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B38C14:ROM nvram 4D1EDE05-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B38C14:MLB te komendy wyplują Ci wartości Albo użyj imessage_debug http://www.insanelymac.com/forum/files/file/278-imessage-debug/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 A co jeśli mamy wszystko ładnie działające oraz skonfigurowane i kiedyś zechcemy zmienić płytę główną i kartę sieciowa/wi-fi (ja planuję modernizować pc) ale oczywiści AppleID używać będziemy chcieli nadal ten sam. Podobnie tyczy się jak ktoś zmienia prawdziwe maki. Apple może czasami zablokować właśnie z jakiegoś powodu działanie iMessage, MAS, iCloud itp. Dlatego nie chcę narazie nic robić skoro mi obecnie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted August 29, 2014 Author Report Share Posted August 29, 2014 Dlatego są testerzy tacy jak ja. Zmieniłem swoje wartości na nowe i było pewne, że mnie zablokują. Za ok miesiąc powinni usunąć bana, zobaczymy, jak nie to będę dzwonić. Z hackiem prosta sprawa, zmieniasz sprzęt to w rtvariables zostawiasz te same dane co dla starego kompa, wszystko powinno działać. W prawdziwym Appleu tego nie zrobisz. Oczywiście jeżeli zmienisz platformę to serial nie będzie się zgadzał z generacją sprzętu co jest oczywiste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adiq Posted August 30, 2014 Report Share Posted August 30, 2014 A co jeśli mamy wszystko ładnie działające oraz skonfigurowane i kiedyś zechcemy zmienić płytę główną i kartę sieciowa/wi-fi (ja planuję modernizować pc) ale oczywiści AppleID używać będziemy chcieli nadal ten sam. Podobnie tyczy się jak ktoś zmienia prawdziwe maki. Apple może czasami zablokować właśnie z jakiegoś powodu działanie iMessage, MAS, iCloud itp. Dlatego nie chcę narazie nic robić skoro mi obecnie działa. No ja pracowałem na defaultowym smbiosie clovera, dlatego dostałem bana. O dziwo tylko na iMessage, wszystko inne działało, więc raczej nie martwiłbym się o iCloud czy AS jeżeli masz na tym koncie inne urządzenie apple'a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted August 30, 2014 Report Share Posted August 30, 2014 Potwierdzam, ban jest na iMessage i moze facetime. Reszta usług działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysyr Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Nie czaje. Po reinstalacji - gdzie wcześniej imessage chodził, nagle przestał. Być może z mojej winy, bo używałem w tym czasie różnych konfiguracji. Postanowiłem że spróbuje tego sposobu. Zmieniłem plik, usunąłem zbędne i się odpalił (wersja 3 nie odpala). Skonfigurowałem configa który wygląda tak: </dict> <key>RtVariables</key> <dict> <key>MLB</key> <string>C02KY8J8DNMPC571H</string> <key>ROM</key> <string>0022439bf88a</string> <key>LogEveryBoot</key> <string>10</string> <key>LogLineCount</key> <integer>3000</integer> <key>MountEFI</key> <true/> </dict> <key>SMBIOS</key> <dict> <key>BiosReleaseDate</key> <string>10/12/2012</string> <key>BiosVendor</key> <string>Apple Inc.</string> <key>BiosVersion</key> <string>IM131.88Z.010A.B05.1211151146</string> <key>Board-ID</key> <string>Mac-FC02E91DDD3FA6A4</string> <key>BoardManufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>BoardSerialNumber</key> <string>C02KY8J8DNMPC571H</string> <key>BoardType</key> <integer>10</integer> <key>BoardVersion</key> <string>iMac13,2</string> <key>ChassisAssetTag</key> <string>iMac-Aluminum</string> <key>ChassisManufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>ChassisType</key> <string>0xd</string> <key>Family</key> <string>iMac</string> <key>LocationInChassis</key> <string>Part Component</string> <key>Manufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>Mobile</key> <false/> <key>ProductName</key> <string>iMac13,2</string> <key>SerialNumber</key> <string>C02KY8J8DNMP</string> <key>Trust</key> <true/> <key>Version</key> <string>1.0</string> Założyłem nowe konto, niestety dalej nie mogę się zalogować. OCB? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adiq Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Nie czaje. Po reinstalacji - gdzie wcześniej imessage chodził, nagle przestał. Być może z mojej winy, bo używałem w tym czasie różnych konfiguracji. Postanowiłem że spróbuje tego sposobu. Zmieniłem plik, usunąłem zbędne i się odpalił (wersja 3 nie odpala). Skonfigurowałem configa który wygląda tak: </dict> <key>RtVariables</key> <dict> <key>MLB</key> <string>C02KY8J8DNMPC571H</string> <key>ROM</key> <string>0022439bf88a</string> <key>LogEveryBoot</key> <string>10</string> <key>LogLineCount</key> <integer>3000</integer> <key>MountEFI</key> <true/> </dict> <key>SMBIOS</key> <dict> <key>BiosReleaseDate</key> <string>10/12/2012</string> <key>BiosVendor</key> <string>Apple Inc.</string> <key>BiosVersion</key> <string>IM131.88Z.010A.B05.1211151146</string> <key>Board-ID</key> <string>Mac-FC02E91DDD3FA6A4</string> <key>BoardManufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>BoardSerialNumber</key> <string>C02KY8J8DNMPC571H</string> <key>BoardType</key> <integer>10</integer> <key>BoardVersion</key> <string>iMac13,2</string> <key>ChassisAssetTag</key> <string>iMac-Aluminum</string> <key>ChassisManufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>ChassisType</key> <string>0xd</string> <key>Family</key> <string>iMac</string> <key>LocationInChassis</key> <string>Part Component</string> <key>Manufacturer</key> <string>Apple Inc.</string> <key>Mobile</key> <false/> <key>ProductName</key> <string>iMac13,2</string> <key>SerialNumber</key> <string>C02KY8J8DNMP</string> <key>Trust</key> <true/> <key>Version</key> <string>1.0</string> Założyłem nowe konto, niestety dalej nie mogę się zalogować. OCB? Zacznijmy od tego że "C02KY8J8DNMP" to nie jest prawidłowy numer seryjny iMac'a ani niczego innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysyr Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 okej, nowy poprawny kod dodałem (sprawdziłem na stronie apple), nowe konto. Dalej ban. Podejrzewam że tylko reinstalacja i nowe konto z tymi ustawieniami i ruszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arielvanp Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 okej, nowy poprawny kod dodałem (sprawdziłem na stronie apple), nowe konto. Dalej ban. Podejrzewam że tylko reinstalacja i nowe konto z tymi ustawieniami i ruszy. Apple daje bana nie na konto a na mac adres karty sieciowej tak mi sie wydaje , ja mialem bana na hamacu normalnie logowalem sie na macbooku , zmienilem karte sieciowa na hp ze stopki normalnie sie zalogowalem bez jakichkolwiek zmian w configu clovera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysyr Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Apple daje bana nie na konto a na mac adres karty sieciowej tak mi sie wydaje , ja mialem bana na hamacu normalnie logowalem sie na macbooku , zmienilem karte sieciowa na hp ze stopki normalnie sie zalogowalem bez jakichkolwiek zmian w configu clovera Karty wymieniać nie będę. Jestem ciekaw czy zmiana adresu mac by tutaj coś pomogła. Druga sprawa w opcji rom mam wpisać adres MAC karty aktywnej (u mnie wifi na en1) czy MAC karty eth na en0? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Możesz dzwonić i ściemniać przez telefon - odblokują, lub poczekać z miesiąc/dwa, bany są zdejmowane. Aczkolwiek nie wiem czy oprócz tego apple czegoś nie mąci w swoich iUsługach po tym jak wyciekły nagie foty aktorek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysyr Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Możesz dzwonić i ściemniać przez telefon - odblokują, lub poczekać z miesiąc/dwa, bany są zdejmowane. Aczkolwiek nie wiem czy oprócz tego apple czegoś nie mąci w swoich iUsługach po tym jak wyciekły nagie foty aktorek. Całkiem możliwe pytanie tylko na jakiej zasadzie oni banuja te konto? Ciekawe jest to że na iphonie iM działa, a na hacku nie. Chyba zaraz z ciekawości spróbuje via lan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 iM to trochę głębsze zagadnienie. Do poprawnego działania iM potrzebne jest jeszcze parę prawidłowych parametrów i nie tylko poprawny S/N. Przeczytaj wątek od początku to dowiesz się o które chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysyr Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Przeczytałem. Dodałem wpis do RT: <key>MLB</key> <string>C02XX1TAFLHHC5XXX</string> <key>ROM</key> <string>902b345e9xxx</string> w SMBIOS rownież dodałem wpisy z sn i bsn. Oczywiscie poprawne (sprawdzałem na stronie apple) - tutaj je zmieniłem z celów oczywistych. ROM ustawiłem karty z en0 ethernet (nie używanej). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adiq Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 Przeczytałem. Dodałem wpis do RT: <key>MLB</key> <string>C02XX1TAFLHHC5XXX</string> <key>ROM</key> <string>902b345e9xxx</string> w SMBIOS rownież dodałem wpisy z sn i bsn. Oczywiscie poprawne (sprawdzałem na stronie apple) - tutaj je zmieniłem z celów oczywistych. ROM ustawiłem karty z en0 ethernet (nie używanej). Jak przeczytałeś, to wiesz że jeżeli wszystko ustawiłeś poprawnie to musisz: poczekać aż ban sam minie lub (tak jak ja) zadzwonić do AppleCare (5 minut i odblokowane). Poza tym, to nic dziwnego że iM nie działa na hacku, a działa na iPhonie. Btw. czemu ustawiasz mac nieużywanej karty? I czemu nie masz ustawionej działającej sieciówki jako en0? Możesz mieć problemy nie tylko z dostępem do iM ale i do AppStore itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysyr Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 Jak przeczytałeś, to wiesz że jeżeli wszystko ustawiłeś poprawnie to musisz: poczekać aż ban sam minie lub (tak jak ja) zadzwonić do AppleCare (5 minut i odblokowane). Poza tym, to nic dziwnego że iM nie działa na hacku, a działa na iPhonie. Btw. czemu ustawiasz mac nieużywanej karty? I czemu nie masz ustawionej działającej sieciówki jako en0? Możesz mieć problemy nie tylko z dostępem do iM ale i do AppStore itd. Ktoś powinien zrobić jakiś sensowny opis jak to ogarnąć. Wyczytałem że jak masz dwie karty zainstalowane, to eth ma byc na en0 a wifi na en1 tak jak jest to w komputerach apple. U sieć działa tylko przez wifi. ROM ustawiłem dla en0. Zresztą zmiana i tak nic nie daje. Trzeba czekać na lepsze czasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted September 10, 2014 Author Report Share Posted September 10, 2014 http://www.insanelymac.com/forum/topic/298027-guide-aio-guides-for-hackintosh/page-5?do=findComment&comment=2040654 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marucins Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 A to cholerstwo jak interpretować? Zalogowanie nie powiodło się z powodu problemu z komunikacją z usługą iCloud. Spróbuj zalogować się ponownie. Wpisze cokolwiek - mam ten sam komunikat. Serwery padły im przez ludzi zasysających iOS8? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts