Marucins Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 O ja p…. To teraz zaczęli blokować App Store? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wokie Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Spróbowałem na appstore. Działa ,ale jest nowa zmiana warunków korzystania z app i itunes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marucins Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Sorki COFAM TO CO NAPISAŁEM. To BT podpięty do kompa skaszanił komunikację z Apple. Tak tak... ten wspaniały i wspierany przez Apple Belkin. Musiałem wywalić plik NetworkInterfaces.plist z /Library/Preferences/SystemConfiguration po czym w ustawieniach sieci usunąć utworzone lokalizacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wokie Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Czy nowe wydania clovera zawierają poprawiony driver OsxAptiofixDrv ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted September 20, 2014 Author Report Share Posted September 20, 2014 Tak, w wersji v4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 W kwestii iMessages temat i rozwiązanie tutaj: http://hamac.pl/topic/9864-imessages/?p=94532 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iBlond Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 W kwestii iMessages temat i rozwiązanie tutaj: http://hamac.pl/topic/9864-imessages/?p=94532 Panowie czy ten sposób działa nadal. Kilka dni temu po wylogowaniu wyzerowało mi "pęk kluczy" i nie mam możliwości zalogowania się na iM i FT. AppStore jest oki. Może ktoś potwierdzić czy to tylko u mnie nie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arielvanp Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Panowie czy ten sposób działa nadal. Kilka dni temu po wylogowaniu wyzerowało mi "pęk kluczy" i nie mam możliwości zalogowania się na iM i FT. AppStore jest oki. Może ktoś potwierdzić czy to tylko u mnie nie działa. temat jest nieaktualny OsxAptioFixDrv_64 trafil dawno juz do clovera z najnowszymi wersjami dziala natywny zapis do NVram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Panowie czy ten sposób działa nadal. Kilka dni temu po wylogowaniu wyzerowało mi "pęk kluczy" i nie mam możliwości zalogowania się na iM i FT. AppStore jest oki. Może ktoś potwierdzić czy to tylko u mnie nie działa. W kwestii iMessage nic się nie zmieniło. Jak działało, tak działa dzięki metodzie opisanej w temacie do którego podał link oswaldini. iBlond 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marecki_ Posted March 7, 2015 Report Share Posted March 7, 2015 U mnie działa appstore, imessage, facetime a testu z zapisem wartości testowej nie przechodzi i sam już nie wiem czy zapis nvram działa czy nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iBlond Posted March 8, 2015 Report Share Posted March 8, 2015 U mnie działa appstore, imessage, facetime a testu z zapisem wartości testowej nie przechodzi i sam już nie wiem czy zapis nvram działa czy nie. ... i w tym miejscu kolego raczej się tego nie dowiesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marecki_ Posted March 8, 2015 Report Share Posted March 8, 2015 ... i w tym miejscu kolego raczej się tego nie dowiesz hmm......nie bardzo rozumiem co masz na myśli ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted March 8, 2015 Author Report Share Posted March 8, 2015 Ja również. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iBlond Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 hmm......nie bardzo rozumiem co masz na myśli ? Kolego Marecki dowiedziałeś się? (zapytałam teraz retorycznie) Więc czego nie rozumiesz ?????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted March 10, 2015 Author Report Share Posted March 10, 2015 iBlond w kólki lecisz ? Co to w ogóle ma być ? Jasne temat powstał żeby tylko był, jak cała reszta forum... Strasznie grają mi na nerwy tacy ludzie, coraz więcej ignorantów na forum. Zacytuje pierwszy mój post, tyle w temacie. ...Niesttey moich ręcznie wprowadzonych wartości nie pamięta... Jeżeli wszystkie wartości z Mac OS X są zapisywane to jest OK, na Asusie Z87/Z97 działa dobrze nvram, więc jak używasz drivera z Clovera jest OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marecki_ Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 iBlond w kólki lecisz ? Co to w ogóle ma być ? Jasne temat powstał żeby tylko był, jak cała reszta forum... Strasznie grają mi na nerwy tacy ludzie, coraz więcej ignorantów na forum. Zacytuje pierwszy mój post, tyle w temacie. Jeżeli wszystkie wartości z Mac OS X są zapisywane to jest OK, na Asusie Z87/Z97 działa dobrze nvram, więc jak używasz drivera z Clovera jest OK. Oswaldini pomijając dosyć dziwne zachowanie IBlond jakie jeszcze wartości z OSX są trzymane w Nvramie, chciałbym na 100% wykluczyć że są jakieś problemy. Na przykład ptaszek przy usłudze Find My Mac po każdym ponownym uruchomieniu niestety jest odznaczony tzn. że chyba nie do końca jest dobrze? Gdy włączę FMM po wpisaniu nvram -p pokazują sie różne info w tym fmm i bardzo długi ciąg cyferek i literek a gdy uruchomie ponownie pokazuje tylko fmm computer name iMac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 Tutaj przykładowa lista wszystkich kluczy nvram (bez wartości) jakie mam na swoim MBP9,1: <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd"> <plist version="1.0"> <dict> <key>BootCampHD</key> <data> </data> <key>LocationServicesEnabled</key> <data> </data> <key>SystemAudioVolume</key> <data> </data> <key>SystemAudioVolumeDB</key> <data> </data> <key>backlight-level</key> <data> </data> <key>bluetoothActiveControllerInfo</key> <data> </data> <key>boot-gamma</key> <data> </data> <key>boot-image</key> <data> </data> <key>efi-boot-device</key> <data> </data> <key>efi-boot-device-data</key> <data> </data> <key>fmm-computer-name</key> <data> </data> <key>fmm-mobileme-token-FMM</key> <data> </data> <key>gpu-policy</key> <data> </data> <key>prev-lang:kbd</key> <data> </data> </dict> </plist> Idę przebadać jak i czy działa zapis do nvram na moim haMacu ze stopki... jak przestał działać, to może być to wynik jakiś zmian w driverach uefi w cloverze lub nowych wersjach BIOSów... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted March 10, 2015 Author Report Share Posted March 10, 2015 Pierwsza strona, post nr 9 http://hamac.pl/topic/9672-natywny-zapis-wartości-do-nvram/?p=92646 Wypisałem część wartości z nvram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 fmm-computer-name pojawia się zawsze, o tym czy fmm działa, decyduje czy po restarcie jest nadal w nvram klucz: fmm-mobileme-token-FMM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted March 10, 2015 Author Report Share Posted March 10, 2015 Yep, dokładnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 Clover 3156, Z97-WS, BIOS 2013 (na ten moment najnowszy) - zapis do nvram NIE działa. Oswaldini sprawdź na swoim haMacu czy działa Ci zapis do nvram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted March 10, 2015 Author Report Share Posted March 10, 2015 Ostatnio testowałem 3120 na Asus Z97-C, Z87-Plus, Asrock H87 Performance, MSI X79 Big Bang-Xpower II, Vostro 470 i kilku innych modelach. Tu zapis działa. 314TeR sprawdź czy nie masz czasem EmuVariableUefi-64.efi oraz jednocześnie OsxAptioFixDrv-64.efi i OsxAptioFix2Drv-64.efi. Sprawdź zapis na samym OsxAptioFixDrv-64.efi oraz na samym OsxAptioFix2Drv-64.efi Nowszego Clovera nie testowałem, moją baza ostatnio jest 3120. EDIT: teraz jestem w robocie na hacku bez UEFI, w domu sprawdzę najnowszą wersję na MSI UEFI ale o ile pamiętam tam mam coś nowszego jak 3120 i zapis do nvramu działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marecki_ Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 Dobrze że coś się ruszyło w temacie nvram, może coś namieszali ze sterownikami osxaptiofixdrv w najnowszych wersjach clovera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted March 10, 2015 Author Report Share Posted March 10, 2015 Tak jak pisałem są teraz nowe drivery: 1. klasyczny OsxAptioFixDrv-64.efi 2. OsxAptioFix2Drv-64.efi - umożliwia hibernację w trybie UEFI, potrzebny w pmset ustawiony hibernatemode na 29 lub inny (nie pamiętam już jaki, a forum projectosx leży i kwiczy) Jak te dwa drivery są jednocześnie może być problem. Jak mamy jednocześnie EmuVariableUefi-64.efi to zapis do nvramu nie dziala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted March 10, 2015 Report Share Posted March 10, 2015 Pisałeś, pisałeś... a kiedy ostatnio faktycznie sprawdziłeś czy zapis do nvram działa... Ja osobiście zawsze wyłączam zbędne drivery: <key>DisableDrivers</key> <array> <string>CsmVideoDxe</string> <string>DataHubDxe</string> <string>EmuVariableUefi</string> <string>FSInject</string> <string>OsxAptioFix2Drv</string> <string>OsxLowMemFixDrv</string> <string>PartitionDxe</string> <string>VBoxHfs</string> </array> Wersja 3176:3182 oraz starsza 3113 - też nie działa zapis do NVRAM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts