piter-polak Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 Osobiście, mam tylko kartę sieciową lan w komputerze. I komputer jest podpięty do karty lan. Połączenie jest ustanowione na eth0. Dziś myślałem, że zaskoczyło. Ale nie. FT, tym razem chciał coś odnośnie hasła, uwierzytelnić czy coś podobnego, nie pamiętam już. Wpisując na 100% poprawne, spróbuj ponownie i kicha. Nie wiem. Może problem faktycznie po stronie jabca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 Ja 2 dni temu nie mogłem się zalogować spod Sierra 10.12.1 na nowym MBA... więc czasami próbujcie, może coś Apple skopało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
knara Posted December 15, 2016 Report Share Posted December 15, 2016 Jezoo jak zamotałeś. Mac Hack <-> clover config.plist ROM/Mac Addres <-> RtVariables - ROM System UUID <-> SMBIOS - SmUUID System Serial <-> SMBIOS - SerialNumber Logic Board Serial <-> SMBIOS - BoardSerialNumber poza w/w 4-roma pozycjami zostawiasz TYLKO w config.plist w sekcji SMBIOS identyfikację w "ProductName" Resztę pól wywal - clover uzupełni je aktualnymi danymi. a co z wygenerowanym Custom UUID? Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 15, 2016 Report Share Posted December 15, 2016 a co z wygenerowanym Custom UUID? Nie używam - możesz sobie go zapisać na wszelki wypadek gdzieś... Link to comment Share on other sites More sharing options...
knara Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Nie używam - możesz sobie go zapisać na wszelki wypadek gdzieś... czyli jesli Custom UUID nie podawac to InjectSystemID ustawic na true czy false? Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Ja nie ustawiam w ogóle tego parametru w configach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirMate Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Defetyzm siejecie, defetyzm... Ja natomiast nie pamiętam już aby ktoś miał problemy z imessage, któremu robiłem komputer od A do Z. Metoda jaką stosuję jest banalnie prosta: 1. Losuję SN a potem sprawdzam czy ISTNIEJE on w bazie Apple - wszyscy polecają używanie nieistniejącego serialu, a ja zawsze używam istniejący. 2. Uruchamiam docelowy komputer w Yosemite z configiem gdzie mam podany jedynie identyfikację i wygenerowany S/N. 3. Generują za pomocą Apple MAC Hack - niestety widzę że strona nie działa, ale na pewno znajdziecie w necie. Przepisuje wygenerowany ROM, MLB, SmUUID. 4. Restart i jak dotąd zawsze działa. Natomiast prawdą jest, że Apple ubija działanie iMessage przy wykryciu podejrzanych czynności, np częste przelogowania z innymi parametrami identyfikacji itp itd... ale wtedy obrywa się blokadę z wyskakującym komunikatem zawierającym numer blokady oraz informację o konieczności zadzwonienia na infolinię aby odblokować. Wiem też że taka blokada trwała kiedyś około miesiąca i jak ktoś nie chciał dzwonić, to musiał poczekać. AppleMACHack-0.1-345.dmg.zip Niestety ten sposób u mnie nie działa. Błąd podczas aktywacji, spróbuj ponownie. I po każdym restarcie woła o hasło do icloud. iM chyba nie do odpalenia w moim przypadku. Żadna metoda od roku nie działa, kiedy to pierwszy raz "na poważnie" zainstalowałem osx. Jedynie przy losowo wygenerowanym S/N nie pluje się o hasło za każdym razem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianista Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Moja metoda jest taka i dziala zawsze: Po instalacji nowego systemu (aktualnie sierra) nie loguję się do icloud od razu. Po pierwszym uruchomieniu i przeniesieniu clovera z unibootX na Efi uruchamiam Clvoer Configuratora Tam generate Smbios dla imac 14.2, otrzymuję w ten sposób SerialNumber Ten serial kopiuję do Board Serial Number I dodaję tam 5 losowych znakow Zapis I restart. Po restarcie uruchamiam terminal I wpisuję uuidgen - w ten sposób otrzymuję SmUUid który wklejam do clover configuratora w miejsce tak oznaczone. Zapis restart. Po uruchomieniu loguję do icloud. Od tego momentu działa. Jeśli zmienię serial number bez wylogowania z icloud apple wyrzuca błąd i prosi o zresetowanie hasla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirMate Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Próbowałem już miliona poradników M.in. tak, jak napisałeś. Muszę wybrać się do jakiegoś iSpotu czy innego MediaMarktu i zalogować się tam na macu. Może jak aktywuje to na prawdziwym, to pójdzie dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Może zwyczajnie masz zablokowany AppleID lub HGW... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirMate Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Jeśli teraz blokują na amen to być może, chociaż na ajfonie działa wszystko. Ostatnie moje próby odpalenia tego były w okolicach września więc jeśli blokada jest czasowa to powinno zejść, ale nie idzie nadal. Niby nie jest mi to potrzebne, ale świadomość, że coś nie działa wkurza Poza tym kiedyś założyłem nawet nowe AppleID i z miejsca nie chciał przepuścić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Jeśli AppleID działa na iPhonie - możesz się logować itp itd, to reszta to kwestia konfiguracji config.plist i ewentualnych śmieci po poprzednich próbach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirMate Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Tak, wszystko działa na tel. Moja pierwsza w ogóle próba uruchomienia iM to były gotowe numery, które ktoś podał w tym temacie. Nawet przez 2 miesiące to działało, a potem po każdym restarcie iC wołał o hasło więc skończyłem na wygenerowanych numerach z clover conf + uuidgen. iM nie było, ale spokój z hasłem chociaż. Raz nawet zadzwoniłem do Apple, kiedy wyskoczył kod z numerem tel. Miły Pan niby dodał mój fikcyjny s/n i w ciągu kilku godzin miało działać, ale niestety nic się nie stało. Nie mam pojęcia co mogę jeszcze zrobić, żeby to popchnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Wydziel sobie osobną partycję, zainstaluj od zera macOS, skonfiguruj sobie S/N, MLB, MAC LANu, UUID i próbuj. Ważne jest też żebyś LAN miał jako en0 jeśli masz jeszcze jakieś inne sieciówki/wifi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirMate Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Aktualnie laptop z czystym yosemite specjalne pod apple mac hack. Lan - en0, wifi - en1. Przy takiej konfiguracji ma znaczenie czy aktywuję przez lan czy wifi? Nie mam już skąd 'pożyczyć' sobie s/n pod mbp11,2. Spróbuję generowane jeszcze raz, tak jak kolega kilka postów wyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Numer wygeneruj - nie powinno być znaczenia czy jest w bazie apple czy nie. Połączenie nie powinno mieć znaczenia, ważne aby jak masz LAN, to aby LAN był jako en0. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirMate Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Nie ma możliwości tego zrobić. Wygenerowane numery = kontakt ze wsparciem. 'Pożyczone' = błąd, spróbuj ponownie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Jeśli w systemie jest coś namieszane to możesz napisać jeszcze kilkaset postów, że Ci nie działa... co nie zmieni nic... Spróbuj od początku - czysty system, nowe numery - WSZYSTKIE - i dopiero jak nie zadziała powinieneś dostać jakiś komunikat to dzwonisz do apple i zgrywasz debila. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirMate Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Jeszcze raz użyłem pożyczonych numerów rom, mlb i uuid, zalogowałem się, tym razem wyskoczył kod, który uaktywniłem na ajfonie i (odpukać) działa. Ciekawe na jak długo Spróbuję chyba później czystej instalacji jeszcze raz i numerów wygenerowanych ręcznie. A te gdzieś zapisze w razie czego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drzewko_r Posted August 13, 2017 Report Share Posted August 13, 2017 Witam, Ja z iMessage i FaceTime mam taki problem: Na hamacu mam Sierrę i wszystko poprawnie działa. Dane pożyczone z prawdziwego Maca. Nie próbowałem nic generować. Działa mi to już od El Capitana. Po aktualizacji do Sierry był jakiś probelm. Próbowałem z tym walczyć, ale problem w końcu sam ustąpił. Ponieważ od pewnego czasu prócz mnie z kompa korzysta jeszcze jedna osoba, to sobie wymyśliłem, że założę jej nowe konto. Tak też zrobiłem. Zalogowałem się na nowym koncie do iCloud, zadziałało App Store, ale iMessage i FaceTime wywaliły błąd podczas aktywacji. Próbowałem różnych na to rozwiązań, ale bez skutku. Wtedy wymyśliłem sobie, że na drugim dysku postawię system dla tego, drugiego użytkownika, bo ma to też swoje zalety. Niestety skutek jak wyżej. Wymyśliłem, więc, że może AppleID jest jakoś uszkodzone, i założyłem dla tego użytkownika nowe. Niestety efekt ten sam. Niby iMessage na chwilę się zalogował, ale to były tylko pozory. Za chwilę już nie działał. Komunikat: wystąpił błąd podczas aktywaci. Spróbuj później. Co Wy na to? Pozdrawiam Rafał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosma Posted November 5, 2017 Report Share Posted November 5, 2017 Które dane obecnie z prawdziwego maca trzeba skopiować? Odpalam imessage debug i mam na macbooku wszystko. Na hacku nie mam w wyniku: rom, board serial. Nie ma ich w tym wyniku, mimo że mam je skonfigurowane. Konfig pod chameleonem, więc może się różnić i skrypt może nie odczytywać wszystkiego. Czy w ogóle potrzebuję je konfigurować skoro na pewno działa mi icloud i app store? Nie wiem czy próbować otworzyć imessage, żeby mi id nie zbanowali. Chociaż raz już jak przekombinowałem to musiałem na makbuku ponownie wpisać dane z karty kredytowej. Nie to żeby mi jakoś zależało na imessage, ale mimo, że icloud mi działa to pęk kluczy nie działa a przydałby się bo chrome nie trzyma haseł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
reyder Posted November 5, 2017 Report Share Posted November 5, 2017 Temat wałkowany ostatnio na forum aż za bardzo, wystarczy poszukać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiKON Posted November 29, 2017 Report Share Posted November 29, 2017 Czytam, czytam i nic nie rozumiem... Potrzebuje w końcu jakiś danych z oryginału? Jeżeli tak to byle jaki oryginał czy tylko taki który odpowiada mojej wersji? (np. iMac12,1)?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 29, 2017 Report Share Posted November 29, 2017 Nie polecam kopiowania takich danych, zresztą nie zawsze problem jest po stronie danych. Zresztą w tym temacie są w większości nieaktualne dane, zapraszam do nowego tematu: http://hamac.pl/topic/14042-generowanie-indywidualnych-numer%C3%B3w-smbios-uruchomienie-imessage/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts